Μπορεί τα φώτα στο Γκλάστονμπερι της Αγγλίας να έπεσαν στον Δαλάι Λάμα αλλά και η Ελλάδα είχε μερίδιο από τη λάμψη του μουσικού φεστιβάλ με τη διεθνή φήμη. Ο 80χρονος πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ στην ιστορική του εμφάνιση έστειλε μήνυμα κατά της βίας του ισλαμικού χαλιφάτου στη Συρία και στο Ιράκ ενώ την ίδια πάνω κάτω στιγμή ο ακτιβιστής Ρότζερ Τσίσναλ διαδήλωνε υπέρ της Ελλάδας οδηγώντας ένα κόκκινο λεωφορείο γεμάτο ελληνικά σημαιάκια.
Ο Δαλάι Λάμα, με το μπλουζάκι του φεστιβάλ στο κεφάλι του για να προστατευτεί από τη βροχή, χθες το πρωί εμφανίστηκε μπροστά σε χιλιάδες μουσκεμένους κατασκηνωτές για να μιλήσει. Ανέβηκε σε μια ξύλινη εξέδρα ντυμένη με τη θιβετιανή σημαία ενώ το πλήθος που τον υποδέχθηκε τού τραγουδούσε «Happy Birthday» –στις 6 Ιουλίου κλείνει τα 80 του χρόνια. Στο μήνυμά του προχώρησε σε ένα σπάνιο σχόλιο για τις κλιμακούμενες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή: «Στη Συρία και στο Ιράκ και σε μερικά άλλα μέρη σκοτώνουν άλλα ανθρώπινα πλάσματα. Αδιανόητο. Το χειρότερο αυτής της σύγκρουσης είναι να σκοτώνεις τους άλλους στο όνομα της πίστης. Αδιανόητο».

Ο πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ υπογράμμισε ακόμη ότι οι μεγάλες θρησκείες κομίζουν «μήνυμα αγάπης και δικαιοσύνης» αλλά σήμερα αυτές οι αξίες χρησιμοποιούνται από κάποιους για να προκαλέσουν διαίρεση. Η Εμιλι Ιβις, μία από τις διοργανώτριες του φεστιβάλ, δήλωσε ότι είναι τιμή της να υποδεχθεί τον πνευματικό ηγέτη του Θιβέτ, τονίζοντας ότι η επίσκεψή του είναι μια «ξεχωριστή στιγμή για το φεστιβάλ».

Και η «ιέρεια» Πάτι Σμιθ ένωσε τις δυνάμεις της με τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη του θιβετιανού βουδισμού στη διάρκεια της εμφάνισής της στο Γκλάστονμπερι. Η διάσημη καλλιτέχνιδα τού διάβασε μάλιστα ένα ποίημα ενόψει των γενεθλίων του ενώ στη συνέχεια το κοινό τραγούδησε σύσσωμο το «Happy Birthday» όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Guardian». Και εκείνος συγκινημένος απάντησε: «Σας ευχαριστώ, σας ευχαριστώ. Αδερφές και αδερφοί μου, εκτιμώ πάρα πολύ την έκφραση ζεστασιάς από τόσους ανθρώπους και ανταποδίδω. Εχω αφιερώσει το σώμα μου, τον λόγο μου και το μυαλό μου στο να βοηθάω τους άλλους με την καθημερινότητά μου. Συνεπώς, το να βλέπω ανθρώπους να δείχνουν τόσο ζεστά συναισθήματα με ενθουσιάζει».

ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ. Η φιλελληνική παρέμβαση προέκυψε μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις ομάδες ακτιβιστών. Μια από αυτές είναι και το κίνημα Jubilee Debt Campaign της Βρετανίας, η οποία έδωσε ηχηρό «παρών» στο μουσικό φεστιβάλ κυκλοφορώντας με ένα παραδοσιακό διώροφο κόκκινο λεωφορείο του Λονδίνου γεμάτο ελληνικές σημαίες. Ο πρόεδρος της οργάνωσης Τσίσναλ με την πρωτότυπη αυτή κίνηση ζήτησε από την τρόικα να διαγράψει το χρέος της Ελλάδας προτρέποντας μάλιστα τον κόσμο να υπογράψει αίτημα για την ακύρωσή του. Λεωφορείον ο (ευσεβής) πόθος!