Τη συστηματική χρήση εικονικών φορολογικών στοιχείων από εταιρείες καθαρισμού, που αποκόμιζαν μεγάλο χρηματικό όφελος προκαλώντας οικονομική ζημιά στο ελληνικό Δημόσιο, αποκάλυψε έρευνα της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας.

Στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης, την περασμένη Τετάρτη σε διάφορες περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, συνελήφθησαν 14 άτομα, ηλικίας από 35 έως 66 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα. Συγκατηγορούμενοί τους είναι άλλα 21 άτομα, 18 Ελληνες και τρεις αλλοδαποί, ηλικίας από 28 έως 73 ετών.

Οπως προέκυψε, οι εμπλεκόμενοι, ως ιδιοκτήτες τριών εταιρειών με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας, αναλάμβαναν τον καθαρισμό σε δημόσιες κτιριακές εγκαταστάσεις, όπως Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, υπουργεία, μεγάλες αθλητικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Μετά την κατοχύρωση του διαγωνισμού και την ανάληψη του έργου, παρουσίαζαν και αποτύπωναν στα φορολογικά βιβλία τους την εκτέλεσή του ως υπεργολαβία με συνεργαζόμενες εταιρείες-ατομικές επιχειρήσεις, επί της ουσίας ανύπαρκτες, που είχαν συσταθεί για τον σκοπό αυτόν από συνεργούς τους. Από αυτές τις εταιρείες λάμβαναν και χρησιμοποιούσαν εικονικά φορολογικά στοιχεία και εμφάνιζαν την εκτέλεση των έργων καθαριότητας ως προϊόν συνεργασιών.

Αποτέλεσμα της λήψης και χρήσης των εικονικών φορολογικών στοιχείων ήταν η προσαύξηση των δαπανών και η αποφυγή καταβολής άμεσων φόρων και απόδοσης ΦΠΑ.

Παράλληλα, και οι ιδιοκτήτες των εταιρειών που έλαβαν τα εικονικά αυτά φορολογικά στοιχεία χρησιμοποίησαν τις πληρωμές των παραστατικών αυτών, κυρίως μέσω τραπεζικών και ιδιωτικών επιταγών, προκειμένου οι ίδιοι να καρπωθούν μεγάλα χρηματικά ποσά, καθώς οι επιταγές πληρώνονταν προς όφελός τους.

Διαπιστώθηκε ότι από το 2008 έως και το 2012 διακινήθηκαν 903 εικονικά φορολογικά στοιχεία, καθαρής αξίας 21.135.759,77 ευρώ, συν ΦΠΑ 4.581.774,01 ευρώ, άρα συνολικής αξίας 25.717.533,78 ευρώ.

Επιπλέον, όπως προέκυψε, οι ιδιοκτήτες των εταιρειών, εκμεταλλευόμενοι την κακουργηματική αυτή φοροδιαφυγή, οικειοποιήθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά: οι ιδιοκτήτες της πρώτης εταιρείας3.067.732,66 ευρώ, της δεύτερης 6.629.446,27 ευρώ και της τρίτης εταιρείας 1.874.232,73 ευρώ.

Σε έρευνες στα σπίτια και τις εταιρείες των εμπλεκομένων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 165.415 ευρώ και 770 δολάρια ΗΠΑ, 33 τραπεζικές επιταγές συνολικής αξίας 850.976 ευρώ και πλήθος εγγράφων, παραστατικών κλπ.

Με τη σε βάρος τους δικογραφία, οι συλληφθέντες οδηγούνται στις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές.

Τα αποτελέσματα των φορολογικών ελέγχων θα κοινοποιηθούν στις αρμόδιες ΔΟΥ, για την επιβολή διοικητικών κυρώσεων.