Τις πιέσεις των δανειστών της χώρας ώστε να υπάρξει συμφωνία και ταυτόχρονα τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για να γίνει αποδεκτή, επιχειρεί να διαχειρισθεί και να ισορροπήσει μέσα στις επόμενες 48 ώρες η κυβέρνηση.

Τα δύο μέτωπα στα οποία εξελίσσεται η διαπραγμάτευση – στις Βρυξέλλες και την Αθήνα- δημιουργούν σκηνικό πολιτικής ασφυξίας. ΣτιςΒρυξέλλες οι πιστωτές της χώρας δηλώνουν ότι τα μέτρα των 7,9 δισ. που περιλαμβάνει η νέα ελληνική πρόταση αποτελούν μεν καλή αρχή για συζήτηση, αλλά ζητούν κι άλλα για να κλείσει η συμφωνία.Στην Αθήνα οι αντιδράσεις για το σκληρό πακέτο εντείνονται και το μέτωπο εκείνων που αντιδρούν δηλώνοντας ότι δεν θα το ψηφίσουν διευρύνεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης κατέστησε σαφές ότι η όποια συμφωνία θα περάσει μόνο αν προβλέπει διευθέτηση του χρέους.

Μπροστά στο κύμα των πιέσεων από τη μια και των αντιδράσεων από την άλλη, το Μαξίμου συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με τη συμμετοχή του προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου, του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση και του γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Μαντά. Από το πρωί πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης είχε θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι αν δεν ψηφίσουν τότε θα ακολουθήσουν κάλπες. Συμφωνία με προϋπόθεση τη διευθέτηση του χρέους δηλώνει ότι αποδέχεται και ο Π. Καμμένος.

Η απογευματινή σύσκεψη στο Μαξίμου κρίθηκε αναγκαία μπροστά στο κλίμα που επικρατεί με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο ένας μετά τον άλλο δηλώνουν τη δημόσια διαφωνία τους με το σκληρό πακέτο των 7,9 δισ. για τον επόμενο ενάμισι χρόνο.

Οι πιέσεις από τις Βρυξέλλες εντείνονται και είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση του Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο. «Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης αποτελούν μόνο ένα σημείο εκκίνησης για περαιτέρω διαβουλεύσεις», αναφέρει.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση του για τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους εκπροσώπους των δανειστών ο Βέμπερ αναφέρει τα εξής: «Είναι η πρώτη φορά, μετά από μήνες σύγχυσης και χάσιμο χρόνου, που η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε επιτέλους προτάσεις. Αλλά οι ελληνικές προτάσεις δεν θα πρέπει να υπερεκτιμηθούν. Πρόκειται μόνο για ένα σημείο εκκίνησης για περαιτέρω συζητήσεις. Η ελληνική κυβέρνηση, λόγω της στάσης της κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, απώλεσε την εμπιστοσύνη πολλών εταίρων της, την οποία πρέπει να ξανακερδίσει. Ο κ. Τσίπρας πρέπει να δείξει την προθυμία του να εφαρμόσει σε βάθος μεταρρυθμίσεις στη χώρα. Θα πρέπει επίσης να διευκρινίσει πώς σκοπεύει να πείσει την ελληνική Βουλή να εγκρίνει τα συμφωνηθέντα μέτρα, σε περίπτωση επίτευξη συμφωνίας. Αλληλεγγύη μπορεί να υπάρξει μόνο εφόσον η ελληνική κυβέρνηση αναλάβει τη δική της ευθύνη».

Σ’ αυτό το κλίμα ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, δεν απέκλεισε ακόμη και το ενδεχόμενο των εκλογών. Δήλωσε χαρακτηριστικά στο ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» : «Η Κυβέρνηση για να προχωρήσει χρειάζεται μια ομόψυχη Κοινοβουλευτική Ομάδα. Αν αυτή δεν υπάρξει, τότε θα έχουμε εμπλοκή», συνέχισε και τόνισε πως «η εμπλοκή αυτή θα πρέπει να λυθεί με προσφυγή στο λαό».

Ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία. «Νομίζω ότι η κυβέρνηση θα πετύχει μια συμφωνία η οποία θα είναι μια συμφωνία αρκετά δύσκολη αλλά απαραίτητη κατά τη γνώμη μου», είπε ο κ. Φλαμπουράρης.

Είχαν προηγηθεί η παραδοχή του κυβερνητικού εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη ότι τα μέτρα που η διαφαινόμενη συμφωνία θα περιλαμβάνει είναι σκληρά. Ολα αυτά εντείνουν τις αντιδράσεις βουλευτών που δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν θετικά. Η Κομμουνιστική Τάση του κόμματος χαρακτηρίζει τη διαφαινόμενη συμφωνία «ένα ακόμα Μνημόνιο άγριας λιτότητας» ζητώντας τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου για αλλαγή πολιτικής, αλλά και ηγεσίας.

Πάντως, ο υπουργός Εργασίας Π. Σκουρλέτης σε δηλώσεις του χαρακτήρισε «πολιτικά υπερασπίσιμη» τη συμφωνία, ενώ ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης εκτίμησε ότι τα μέτρα που θα περιλαμβάνει η συμφωνία θα περάσουν από τη Βουλή.

Αντίθετος με τα μέτρα που θα περιλαμβάνει η συμφωνία εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος ο οποίος χαρακτήρισε την πρόταση αντικοινωνική, λέγοντας ότι «στο τέλος, αυτό το πακέτο που έχετε ανά χείρας δεν μπορεί να έρθει στην ελληνική Βουλή».

Και πρόσθεσε: «Η προσωπική μου στάση είναι ότι αυτά τα μέτρα δεν μπορούν να ψηφιστούν».

«Μνημόνιο χειρότερο από τα πρώτα»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης ο οποίος χαρακτήρισε την πρόταση «Μνημόνιο χειρότερο από τα πρώτα» αναφέροντας ότι «μία συμφωνία με βάση τις νέες προτάσεις της κυβέρνησης είναι ταφόπλακα για την Ελλάδα και δεν πρόκειται να περάσει απ’ τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο βουλευτής της κυβερνητικής πλειοψηφίας τόνισε ότι «Με τα νέα μέτρα υπολογίζω ότι θα χάσουν απ’ την τσέπη τους οι Ελληνες τουλάχιστον δύο μισθούς» και κάλεσε τον Πρωθυπουργό να αρνηθεί έναν συμβιβασμό, όταν μάλιστα δεν περιέχει προτάσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους και επενδυτικό σχέδιο για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας.

Ο ίδιος αρνήθηκε να στηρίξει μια τέτοια συμφωνία, δηλώνοντας: «Γνωρίζω ακόμα και βουλευτές που πρόσκεινται στον ίδιο τον Πρόεδρο Τσίπρα και δεν ανήκουν σε κάποια συνιστώσα ή τάση που δεν πρόκειται να στηρίξουν μία τέτοια συμφωνία».

Λαπαβίτσας: Τι θα πουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στους ψηφοφόρους τους;

«Αν οι μεταρρυθμίσεις αποτελούνται κυρίως από μέτρα λιτότητας που επηρεάζουν αρνητικά τις καθημερινές ζωές των πολιτών τότε θα υπάρχουν σημαντικά πολιτικά προβλήματα» δηλώνει στην γερμανική εφημερίδα Zeit ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Λαπαβίτσας, ο οποίος τάσσεται εκ νέου υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

«Πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είτε είναι από τα αριστερά είτε όχι είναι πολύ σκεπτικοί για να αποδεχθούν ένα τέτοιο πρόγραμμα. Πως θα το εξηγήσουν στους ψηφοφόρους τους; Πώς θα επιστρέψουν στις εκλογικές τους περιφέρειες για να εξηγήσουν τη συμφωνία στους ψηφοφόρους» αναρωτιέται.

Στο χρέος επικεντρώνει ο Στάθης Λεουτσάκος

Ο Στάθης Λεουτσάκος εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός ως προς τη συνολική θεώρηση των μέτρων και κατά πόσο αυτά θα περάσουν από τη Βουλή.

Ο ίδιος δήλωσε στον ΑΝΤ1 ότι θέλει να τα δει συνολικά και ειδικά το τι περιλαμβάνει η συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους και την αναπτυξιακή πολιτική της Ελλάδας.

Όπως τόνισε, εξετάζοντάς τα μεμονωμένα είναι προφανές ότι είναι ετεροβαρή και καταδεικνύουν τα ασφυκτικά πλαίσια της Ευρωζώνης.

Ζερδελής: «Όχι» σε συμφωνία χωρίς μέτρα ανακούφισης για φτωχούς νησιώτες

«Δεν θα ψηφίσω καμία συμφωνία που δεν περιλαμβάνει ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης για τα φτωχά στρώματα στις νησιωτικές περιοχές» δήλωσε στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ζερδελής. Αναφερόμενος στην επερχόμενη συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ο κ. Ζερδελής σημείωσε πως τα μέτρα που περιλαμβάνει απέχουν από τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ και επιβαρύνουν οριζόντια όλα τα εισοδήματα.

Για τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά, τόνισε πως είναι ανοικτή η κατάργησή του και ως αντιστάθμισμα έχει προταθεί από την ελληνική πλευρά η φορολογική ελάφρυνση των μόνιμων κατοίκων των νησιών, χωρίς, ωστόσο, αυτά να έχουν συγκεκριμενοποιηθεί. «Περιμένω το τελικό κείμενο της συμφωνίας, το οποίο θα εξετάσω προσεκτικά και αναλόγως θα πράξω.

Η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε φιλότιμα απέναντι σε ένα σκληρό ευρωπαϊκό μπλοκ, το οποίο ήθελε ακόμα πιο επώδυνα μέτρα για τον ελληνικό λαό. Αναμφίβολα, εκφράζω τον προβληματισμό μου, όσο και άλλων συναδέλφων βουλευτών, για μέτρα που περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση. Η ελληνική κυβέρνηση πιστεύω πως έχει υποχωρήσει αρκετά από τις δεσμεύσεις της και αυτό θα πρέπει να το γνωρίζουν και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι» ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Σκουρλέτης: «Πολιτικά υπερασπίσιμη η συμφωνία»

Για συμφωνία που έχει όλα εκείνα τα πολιτικά χαρακτηριστικά που για την ώρα την καθιστούν «πολιτικά υπερασπίσιμη» έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης προσερχόμενος στο γραφείο του.

Μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1 ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι: «έχουμε μια συμφωνία που από ό,τι φαίνεται μπορεί να γίνει πραγματικότητα η οποία επιδιώκει μια δίκαιη κοινωνικά κατανομή των βαρών έτσι ώστε να γίνει δυνατός ένας αναπροσανατολισμός της χώρας σε μια άλλη κατεύθυνση μακριά από τη λιτότητα και τα μνημόνια».

Και συνέχισε: «Αν επιτευχθεί αυτό το πράγμα και μένει να επιβεβαιωθεί τις επόμενες ώρες, θα είναι κάτι καλό για την πατρίδα μας και τον λαό μας».

«Μετά από μια επίμονη με συνέπεια, με όρους αξιοπρέπειας πεντάμηνη διαπραγμάτευση, πραγματική διαπραγμάτευση κατορθώνουμε να διαμορφώσουμε μία συμφωνία που μας οδηγεί σε μία άλλη κατεύθυνση, αυτό πρέπει να το καταλάβουμε», είπε ο κ. Σκουρλέτης.

Για τους όρους της συμφωνίας εκτίμησε πως «είναι κρίσιμο να εμπεριέχονται διάφορα πολύ συγκεκριμένα στοιχεία μέσα σε αυτή τη συμφωνία όπως μια διευθέτηση του χρέους, ή εν πάση περιπτώσει να μπαίνουμε σε έναν δρόμο διευθέτησης του χρέους στην κατεύθυνση της απομείωσής του, ενώ ταυτόχρονα εάν τελικώς αυτό που φαίνεται ότι για την ώρα γίνεται αποδεκτό έχουμε την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον ιδιωτικό τομέα θεωρώ ότι είναι μια μεγάλη ανάσα για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα».

«Σε σχέση με την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και τη μικρή αύξηση των εργαζομένων για τα ασφαλιστικά ταμεία είναι κάτι το οποίο όταν είχε γίνει από τις μνημονιακές κυβερνήσεις το είχαμε καταγγείλει, αυτό το μέτρο θα προσθέσει περί τα 800 εκατ. – 1 δισ. ευρώ έσοδα στα ασφαλιστικά ταμεία, αυτό σε κάθε περίπτωση είναι προς όφελος των ασφαλισμένων», ανέφερε.

Παπαδημούλης: Τα μέτρα θα ψηφιστούν από τη Βουλή

Την εκτίμηση ότι τα μέτρα θα ψηφιστούν από τη Βουλή εξέφρασε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Τα μέτρα που θα περιλαμβάνει η συμφωνία θα περάσουν από τη Βουλή. Η συμφωνία εφόσον κλειδώσει και υπογραφεί θα εγκριθεί από τη Βουλή με μεγάλη πλειοψηφία και θα επιβεβαιωθεί η δεδηλωμένη στην κυβέρνηση» είπε ο κ. Παπαδημούλης μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Αν τυχόν αυτό που επιθυμεί η ελληνική κοινωνία δεν επιβεβαιωθεί ως δεδηλωμένη, τότε εκτιμώ ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να λάβει πολιτικές πρωτοβουλίες» πρόσθεσε.

Ο κ. Παπαδημούλης είπε ότι τα μέτρα θα είναι δύσκολα, αλλά η κυβέρνηση προσπαθεί ώστε να επωμιστούν τα βάρη αυτοί που μπορούν. Και πρόσθεσε ότι οι επιπτώσεις των μέτρων μπορούν να κριθούν εκ του αποτελέσματος.

«Δεν μπορεί να έχει τη σφραγίδα της αριστεράς»

«Το There Is No Alternative (δεν υπάρχει εναλλακτική) δεν μπορεί να έχει τη σφραγίδα της αριστεράς… » έγραψε στο Facebook ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Διαμαντόπουλος.

«Αλλαγή πολιτικής και ηγεσίας»

Σκληρή ήταν η αντίδραση της Κομμουνιστικής Τάσης του ΣΥΡΙΖΑ η οποία σε ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι «Τα μέτρα που πρότεινε η κυβέρνηση για μια συμφωνία παράτασης του Μνημονιακού προγράμματος με τους εκβιαστές της τρόικας, συνολικού ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2015 και 5,2 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2016, αποτελούν ένα ακόμα Μνημόνιο άγριας λιτότητας για την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα…».

Επίσης, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση «συνιστούν επίσημη δέσμευση καταπάτησης όλων των προεκλογικών δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ και των προγραμματικών δηλώσεων της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ».

«Ολα τα όργανα του κόμματος, από την Π.Γ και την ΚΕ, έως την ΟΜ του πιο απομακρυσμένου σημείου της χώρας, έχουν χρέος να αποδοκιμάσουν την μνημονιακή συμφωνία και να υποστηρίξουν τη διεξαγωγή ενός εκτάκτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ για να αποφασιστεί τώρα αλλαγή πολιτικής, με την υιοθέτηση ενός προγράμματος ρήξης με την τρόικα και την ελληνική καπιταλιστική ολιγαρχία, αλλά και αλλαγή ηγεσίας», καταλήγει η ανακοίνωση της Κομμουνιστικής Τάσης.