Η 19η Ιουνίου ορίστηκε την περασμένη Παρασκευή από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σεξουαλικής Βίας στις Συγκρούσεις, αντιδρώντας στις ωμότητες που διαπράττονται από ένοπλες εξτρεμιστικές οργανώσεις, όπως είναι το Ισλαμικό κράτος ή η Μπόκο Χαράμ.

Ο διεθνής Οργανισμός έλαβε αυτή την απόφαση κατά τη διάρκεια της Γενικής του Συνέλευσης, τη στιγμή που το τελευταίο διάστημα ο ΟΗΕ δέχεται επικρίσεις για την αντιμετώπιση διαφόρων υποθέσεων σεξουαλικής επίθεσης. Ο ορισμός της 19ης Ιουνίου ως Παγκόσμιας Ημέρα κατά της Σεξουαλικής Βίας στις Συγκρούσεις υιοθετήθηκε βάσει σχετικής απόφασης, την πρωτοβουλία για την οποία είχε κυρίως η Αργεντινή. «Θα πρέπει να δοθεί τέλος στην χρήση του βιασμού ως πολεμικού όπλου. Οφείλουμε να εξασφαλίσουμε ότι οι ένοχοι για τα εγκλήματα αυτά και οι ηγέτες που ανέχονται τα εγκλήματα αυτού του είδους θα λογοδοτούν και ότι στα θύματα θα απονέμεται δικαιοσύνη», δήλωσε κατά τη συνεδρίαση ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης, Σαμ Κουτέζα.

Σημειώνεται ότι η 19η Ιουνίου επελέγη για να θυμίζει την απόφαση 1820 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία υιοθετήθηκε στις 19 Ιουνίου του 2008 και η οποία αναγνώριζε για πρώτη φορά ότι η σεξουαλική βία είναι μια τακτική πολέμου και μια απειλή για την ειρήνη και την σταθερότητα στον κόσμο.