Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δάνεισε 73,8 δισ. ευρώ τις τράπεζες της ευρωζώνης στο πλαίσιο του τέταρτου γύρου εφαρμογής ειδικού προγράμματος που έχει στόχο την ενίσχυση του δανεισμού στην πραγματική οικονομία των χωρών της ζώνης του ενιαίου νομίσματος.

Οι τράπεζες είχαν δανειστεί άλλα 98 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του τρίτου γύρου του προγράμματος αυτού που είχε εφαρμοστεί τον Μάρτιο. Συνολικά οι τράπεζες έχουν λάβει 384 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα αυτό της ΕΚΤ.

Το πρόγραμμα Στοχευμένων Συναλλαγών Μακροπρόθεσμης Χρηματοδότησης, που είναι γνωστό και ως TLTRO, ανακοινώθηκε πριν από έναν χρόνο από τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στο πλαίσιο συνολικού πακέτου ενίσχυσης της οικονομίας και της αντιμετώπισης του κινδύνου αποπληθωρισμού. Το πρόγραμμα αυτό επισκιάστηκε στη συνέχεια από την ποσοτική χαλάρωση χωρίς προηγούμενο στην οποία προχώρησε η κεντρική τράπεζα, αλλά εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό πυλώνα για την πορεία του δανεισμού στην ευρωζώνη.

Οι ιταλικές τράπεζες, οι οποίες είχαν ζητήσει και λάβει το ένα τρίτο του TLTRO που χορηγήθηκε τον Μάρτιο, αυτή τη φορά έλαβαν τουλάχιστον 10,6 δισ. ευρώ. Η Intesa Sanpaolo SpA έλαβε 5 δισ. ευρώ, η Banco Popolare SC έλαβε 3,2 δισ. ευρώ, η Credito Emiliano SpA και η Banca Popolare di Milano περίπου 1 δισ. ευρώ η καθεμία και η Mediobance SpA περίπου 400 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με εκπροσώπους τους.

Από τις ισπανικές τράπεζες η Bankia SA δανείστηκε 4,5 δισ. ευρώ, η Banco Popular Espanol 3,85 δισ. ευρώ και η Banco de Sabadell περίπου 3,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με αξιωματούχους. Η ολλανδική ING Groep NV έλαβε περίπου 3 δισ. ευρώ.

Τα TLTRO είναι άμεσα συνδεδεμένα με την αύξηση των δανείων που χορηγούν οι τράπεζες. Από τον Μάρτιο και μετά η ΕΚΤ προσφέρει τα δάνεια αυτά με κύριο επιτόκιο αναχρηματοδότησης που διαμορφώνεται στο 0,05%. Τα δάνεια TLTRO χορηγούνται σε τριμηνιαία βάση και όλα ωριμάζουν τον Σεπτέμβριο του 2018.

Το ξεχωριστό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ αυξάνει τη ρευστότητα κατά 60 δισ. ευρώ κάθε μήνα. Η υπερβάλλουσα ρευστότητα στο σύστημα έχει φθάσει πλέον τα 332 δισ. δολάρια, από 71 δισ. δολάρια τον Νοέμβριο. Τα δάνεια των εμπορικών τραπεζών προς τον ιδιωτικό τομέα έμειναν αμετάβλητα τον Απρίλιο, έπειτα από αύξηση 0,1% το Μάρτιο. Ηταν η πρώτη αύξηση από το 2012.

© Bloomberg News