Πλήθος αρχαίων αντικειμένων της προϊστορικής, ελληνιστικής, ρωμαϊκής και βυζαντινής περιόδου κατείχαν παράνομα ένας 52χρονος και η 49χρονη σύζυγός του, που συνελήφθησαν το απόγευμα της Τετάρτης στην Κοζάνη, από αστυνομικούς του τοπικού Τμήματος Ασφαλείας.

Μετά από αξιοποίηση πληροφοριών, σε έρευνα στο σπίτι του ζευγαριού, βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και κατασχέθηκαν δύο μεγάλα πήλινα αγγεία προϊστορικών χρόνων, ενεπίγραφες μαρμάρινες στήλες, πήλινα και λίθινα τμήματα ή ακέραια ανθρωπόμορφα και ζωόμορφα ειδώλια, όστρακα, τμήματα αγγείων και ακέραια πήλινα αγγεία, πλήθος λίθινων εργαλείων, χάλκινη αιχμή δόρατος και πλήθος μεταλλικών αντικειμένων (σιδερένια καρφιά, χάλκινα-σιδερένια κοσμήματα, χάλκινα νομίσματα κ.α.).

Οπως προέκυψε, τα κατασχεθέντα προέρχονται από αρχαιολογικούς χώρους της Κοζάνης, της Ημαθίας και της Φλώρινας. Η συγκέντρωσή τους έγινε στο διάστημα 1999-2014, όταν ο 52χρονος εργαζόταν περιστασιακά ως συμβασιούχος σε αρχαιολογικές ανασκαφές.

Τα εν λόγω αντικείμενα, μεγάλης αρχαιολογικής αξίας, θα παραδοθούν στην Εφορία Αρχαιοτήτων Κοζάνης.

Στο σπίτι των δύο δραστών, βρέθηκαν επίσης και κατασχέθηκαν τρία δενδρύλλια χασίς (από 50 έως 60 εκατοστά), μικροποσότητα χασίς και περίπου 18.000 σπόροι του φυτού.

Με δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος τους, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί προστασίας αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κοζάνης.