Δεν είναι και λίγα τα λεφτά που επένδυσε η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν στους 1ους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του Μπακού.

Μια απλή επίσκεψη στις αθλητικές εγκαταστάσεις αρκεί για να δει κανείς ότι ο πρόεδρος Ιλχάμ Αλίγεφ δεν τσιγκουνεύτηκε τα εκατομμύρια μανάτ (το εθνικό νόμισμα του Αζερμπαϊτζάν, που η αναλογία του είναι: 1 μανάτ = 88 λεπτά του ευρώ) για να φτιάξει τις πιο σύγχρονες υποδομές στα γήπεδα που φιλοξενούν τους αγώνες.

Ομως, όσα χρήματα και να έχει ο αζέρος ηγέτης, δεν παρέλειψε να κάνει και έναν σχεδιασμό για την αξιοποίηση αυτών των εγκαταστάσεων, πολλές εκ των οποίων είναι λυόμενες και θα πουληθούν ή θα μεταφερθούν αλλού!

Την ίδια ώρα που οι δικοί μας στην Αθήνα το 2004 είχαν τσιμεντοποιήσει τους αγώνες με μόνιμες εγκαταστάσεις, πολλές εκ των οποίων ερήμωσαν και φυσικά δεν αξιοποιήθηκαν.
Σε έναν από τους πιο σημαντικούς τόπους της χώρας χτίστηκε η μόνιμη εγκατάσταση για συγχρονισμένη κολύμβηση, κολύμπι και καταδύσεις. Ωστόσο, σε απόσταση 500 μέτρων, όλο το συγκρότημα με τις δύο πισίνες (που φιλοξενεί τα τουρνουά ανδρών και γυναικών στις μικρές ηλικιακά κατηγορίες) και τα τέσσερα γήπεδα μπιτς βόλεϊ είναι λυόμενο και μετά τους αγώνες θα ξηλωθεί. Θα αφαιρεθούν το νερό και η άμμος και όπως είναι πακέτο είτε θα πουληθεί στο Τουρκμενιστάν που πρόκειται να διοργανώσει κάποιους σημαντικούς αγώνες είτε θα μετακινηθεί σε άλλο μέρος του Μπακού, το οποίο, ως γνωστόν, σε δύο χρόνια θα φιλοξενήσει τους Πανισλαμικούς Αγώνες.

Αντίστοιχα, υπάρχει σχέδιο και για το λυόμενο γήπεδο που θα φιλοξενήσει τους αγώνες ποδηλασίας BMX, ενώ το συγκρότημα του Κρίσταλ Χολ, εκεί όπου είχε γίνει ο διαγωνισμός της Γιουροβίζιον το 2012, έχει χωριστεί με διαζώματα και εξυπηρετεί το 1/4 των αθλημάτων της διοργάνωσης.

Οπως καταλαβαίνει κανείς, οι Αζέροι, αν και έχουν ελάχιστη εμπειρία και τεχνογνωσία σε αθλητικά δρώμενα, τουλάχιστον δημιούργησαν ελάχιστους «λευκούς ελέφαντες», όπως αποκαλούνται οι τεράστιες μόνιμες εγκαταστάσεις που μένουν μετά αναξιοποίητες.