Με την πρώτη συνάντηση με τον Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο, σήμερα το απόγευμα, ο Αντώνης Σαμαράς επιδιώκει να εντείνει τον συναγερμό που έχει σημάνει η αξιωματική αντιπολίτευση για τη διαφύλαξη της ευρωπαϊκής ταυτότητας της χώρας και να πιέσει την κυβέρνηση να αποφύγει μια ρήξη με τους ευρωπαίους εταίρους και τους πιστωτές.
Ο πρόεδρος της ΝΔ θα μεταφέρει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την ανησυχία του για την κατάσταση αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί όχι μόνο λόγω της διακοπής των διαπραγματεύσεων και την επακόλουθη λήξη χρόνου για το ελληνικό πρόγραμμα, αλλά και λόγω του συγκρουσιακού κλίματος που διαμορφώνεται στον άξονα Αθήνας – Βρυξελλών.

Οπως τονίζουν από το γαλάζιο επιτελείο, η μετωπική του Μεγάρου Μαξίμου με τον επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είναι πρωτόγνωρη στα κοινοτικά χρονικά και μπορεί να ανοίξει πληγές που θα αφήσουν τα σημάδια τους, ακόμη και αν επιτευχθεί μια συμφωνία με τους εταίρους τις επόμενες ημέρες.

Ενας δεύτερος στόχος της απογευματινής επίσκεψης Σαμαρά στο Προεδρικό Μέγαρο είναι να αναληφθούν πρωτοβουλίες από τον Προκόπη Παυλόπουλο, προκειμένου να υπάρξει μια γενικότερη ενεργοποίηση για την υπεράσπιση της θέσης της χώρας στη ζώνη του ευρώ, αλλά ταυτόχρονα να γίνουν βήματα και για μια «μεγάλη συνεννόηση» του εγχώριου πολιτικού δυναμικού που θα μπορούσε να επηρεάσει θετικά και την έκβαση των διαπραγματεύσεων.
Αίτημα πάντως για άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν αναμένεται να υποβληθεί, όπως άφηναν να εννοηθεί χθες το βράδυ στενοί συνεργάτες του, αφού αυτό θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως υπόδειξη.
Η συνάντηση με τον Προκόπη Παυλόπουλο –που προφανώς έχει και εσωκομματικές διαστάσεις καθώς από τον περασμένο Φεβρουάριο ο πρόεδρος της ΝΔ απέφευγε μια επίσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο –εντάσσεται στον γενικότερο σχεδιασμό του Αντώνη Σαμαρά για παρεμβάσεις θεσμικού και εθνικού χαρακτήρα, ώστε να συγκροτηθεί ένα ευρύ ευρωπαϊκό μέτωπο στη χώρα, το οποίο θα σταθεί ανάχωμα σε μια σύγκρουση με τους ευρωπαίους εταίρους και παράλληλα θα καθοδηγήσει και την κοινωνική πλειοψηφία που στηρίζει, όπως προκύπτει από κάθε δημοσκοπική μέτρηση, τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας.
Στη βάση αυτή, η επίσκεψη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνδέεται με την προχθεσινή συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Κώστα Καραμανλή, αλλά και με άλλες συναντήσεις που θα επιδιώξει τις επόμενες ημέρες ο πρόεδρος της ΝΔ με πολιτικές προσωπικότητες που συνδέονται με το κεκτημένο του ευρώ.

Από το γαλάζιο επιτελείο προεξοφλούσαν μια συνάντηση Σαμαρά με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλο, ενώ έδειχναν και προς την κατεύθυνση των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Σημίτη και Λουκά Παπαδήμου οι οποίοι εκτιμάται ότι μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στη διαμόρφωση ενός ευρωπαϊκού μετώπου.

ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΟΙ ΚΡΑΔΑΣΜΟΙ. Μέσω της όλης κινητοποίησης, είναι προφανές ότι ο Αντώνης Σαμαράς επιδιώκει παράλληλα να αναδείξει τη ΝΔ ως κυρίαρχη δύναμη του εγχώριου ευρωπαϊκού τόξου και να στρέψει και τα γαλάζια στελέχη προς αυτόν τον στόχο, απορροφώντας κάθε μετεκλογικό εσωκομματικό κραδασμό.

Το μήνυμα αυτό επιδιώχθηκε να διαβιβασθεί και με τη συνάντηση Σαμαρά – Καραμανλή, καθώς υψηλόβαθμες κομματικές πηγές σχολίαζαν ότι αποτελεί κοινό τόπο για τη νυν και πρώην ηγεσία του κόμματος ότι «πρέπει να υπάρχει εγρήγορση για την πορεία της χώρας, ιδιαίτερα όταν η ΝΔ είναι ο κυρίαρχος πυλώνας για την εγγύηση της ευρωπαϊκής μας προοπτικής». Κατά τις ίδιες πηγές, ο Κώστας Καραμανλής είναι από προχθές ενήμερος για τον νέο σχεδιασμό του Αντώνη Σαμαρά, όπως και την απογευματινή επίσκεψη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Την ίδια ώρα, πάντως, το χάσμα που καταγράφεται στη σχέση του προέδρου της ΝΔ με την Ντόρα Μπακογιάννη διευρύνεται περισσότερο όχι μόνο λόγω μιας αυτονόμησης που σηματοδοτεί η συνάντηση της πρώην υπουργού με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και λόγω της συνέχειας που εμφανίζεται να δίνει η ίδια στην εσωκομματική και προσωπική διελκυστίνδα.

Στο προεδρικό επιτελείο καταγράφονται φωνές ακόμη και μια «σκληρή αντίδραση» Σαμαρά, ενώ κυριαρχούν τα πικρόχολα σχόλια για την «πολιτική μεθόδευση» που θεωρούν ότι υποκρύπτει η επίσκεψη της Ντόρας στο Μαξίμου. Ενδεικτικό της βαριάς ατμόσφαιρας που έχει διαμορφωθεί είναι το σχόλιο εξ απορρήτων συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά ότι «ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός συναντήθηκε με τον πολιτικό αμοραλισμό».

Η βουλευτής της Α’ Αθηνών, πάντως, υπεραμύνθηκε χθες των πρωτοβουλιών της και ανέφερε ότι δεν ενημέρωσε εκ των προτέρων τον πρόεδρο της ΝΔ επειδή δεν υπάρχουν γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ τους. «Δεν συζητάμε με τον Αντώνη Σαμαρά εδώ και καιρό» σχολίασε (στον Σκάι), γνωστοποιώντας παράλληλα ότι σε αντίθεση με την κομματική ηγεσία ήταν ενήμερος για τη συνάντησή της με τον Αλέξη Τσίπρα ο Κώστας Καραμανλής.

Επιπλέον απέδωσε σε «μικρότητες» την αποφυγή μιας συνάντησης Τσίπρα – Σαμαρά επειδή κανένας δεν θέλει να αναλάβει την πρωτοβουλία για τη συνάντηση.

Παρέμβαση και στις Βρυξέλλες

Ενα σκηνικό συναγερμού επιδιώκεται από τον Αντώνη Σαμαρά να μεταφερθεί και στις Βρυξέλλες –και προς την κατεύθυνση αυτή θα κινηθεί σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις του με την κοινοτική ηγεσία και ευρωπαίους ηγέτες την προσεχή εβδομάδα, στο περιθώριο της συνόδου του ΕΛΚ που θα πραγματοποιηθεί στη βελγική πρωτεύουσα.