Το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε έναν ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό στα δυτικά προάστια της Σύρτης, σκοτώνοντας τρία μέλη μιας δύναμης που είχαν αναπτύξει οι αρχές της Τρίπολης για τη φρούρησή του, σύμφωνα με πηγή στις ένοπλες δυνάμεις.

Το ΙΚ έχει ήδη καταλάβει την πόλη και το αεροδρόμιό της, στο νότιο τμήμα της.

Ταυτόχρονα, η αμερικανική υπηρεσία παρακολούθησης ισλαμιστικών ιστοτόπων SITE ανέφερε πως το ΙΚ ανακοίνωσε πως κατέλαβε τη Σύρτη, το αεροδρόμιό της και έναν ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό.

Το ΙΚ-Επαρχία της Τρίπολης ανάρτησε σειρά φωτογραφιών που απεικονίζουν μαχητές του στη Σύρτη, οι οποίοι επικράτησαν στις μάχες με μέλη της Φατζρ Λίμπια («Αυγή της Λιβύης»), της συμμαχίας των ισλαμιστικών παρατάξεων που ελέγχει την Τρίπολη.

Απορρίφθηκε η πρόταση του ΟΗΕ

Στο μεταξύ, μια πρόταση των Ηνωμένων Εθνών για τον σχηματισμό κυβέρνησης ενότητας στη Λιβύη – όπου δύο αντίπαλες κυβερνήσεις μάχονται για τον έλεγχο εδαφών και κοιτασμάτων πετρελαίου – απορρίφθηκε από τη μια από τις δύο πλευρές την Τρίτη, έπειτα από μήνες διαπραγματεύσεων, δήλωσε βουλευτής.

Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση και αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις με στόχο τον τερματισμό της σύγκρουσης για την εξουσία, που έχει παραλύσει την χώρα.

Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση έχει μεταφέρει την έδρα της στο ανατολικό τμήμα της χώρας από τον Αύγουστο του 2014, όταν μια συμμαχία ισλαμιστών κατέλαβε την Τρίπολη, ανακοινώνοντας τον σχηματισμό δικής της, αντίπαλης κυβέρνησης.

Η πρόταση του ΟΗΕ κάνει λόγο για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, η θητεία της οποίας θα έχει διάρκεια ενός έτους. Επικεφαλής της θα τεθεί ένας πρωθυπουργός που θα έχει δύο αντιπροέδρους και θα προεδρεύει ενός υπουργικού συμβουλίου με πλήρη εκτελεστική εξουσία.

Και οι δύο πλευρές δέχονται πιέσεις από σκληροπυρηνικούς, οι οποίοι προτιμούν τη λύση με στρατιωτικά μέσα.