Η συμφωνία με τους δανειστές θα περιέχει επώδυνα μέτρα, τα οποία δεν μπορούν να αποφευχθούν, εάν δεν θέλουμε ένα νέο μνημόνιο με νέα δανεικά, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας κατά την διάρκεια εκδήλωσης του ΙΟΒΕ για την Ψηφιακή Ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Όπως τόνισε, «θέλουμε μία συμφωνία που να συμφέρει την χώρα και όχι ένα νέο μνημόνιο» και για αυτό τον λόγο, η κυβέρνηση έστειλε το ερώτημα στη Βουλή εάν κάποια πολιτική δύναμη ή κόμμα θα ήταν έτοιμο να βάλει την υπογραφή του στην πρόταση συμφωνίας που στάλθηκε από τους εταίρους της χώρας.

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, εάν δεν θέλουμε νέο μνημόνιο και νέα δανεικά, η συμφωνία θα περιέχει επώδυνα μέτρα «διότι αυτά δεν μπορούμε να αποφύγουμε», προκειμένου να υπάρχει ισοσκελισμένος προϋπολογισμός «τουλάχιστον για αυτή την χρονιά» και να εφαρμοστεί «ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα».

Ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι τα φορολογικά βάρη θα κατανεμηθούν δίκαια, καθώς, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, κατά την διάρκεια της κρίσης οι πλούσιοι στην Ελλάδα έγιναν πλουσιότεροι και, ως εκ τούτου, αυτοί θα πρέπει να έχουν το μερίδιο ευθύνης στα φορολογικά βάρη.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι «το ζήτημα είναι εάν θα υπάρξει διέξοδος από την κρίση» κι εάν από την συμφωνία «θα μπορέσουμε να γλιτώσουμε από το σπιράλ του αργού θανάτου», δηλώνοντας αισιόδοξος για την πορεία της διαπραγμάτευσης.