Η χριστιανική μειονότητα της Τουρκίας εκπροσωπείται πάλι στη Βουλή ύστερα από μακροχρόνια απουσία. Τέσσερις χριστιανοί _ κανένας τους όμως ελληνικής καταγωγής _ εξελέγησαν βουλευτές στις εκλογές της Κυριακής

Οι κάλπες έβαλαν ένα τέλος στις μονοκομματικές κυβερνήσεις του κυβερνόντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), οδήγησαν για πρώτη φορά κουρδικό κόμμα στη Βουλή, το HDP, και ανέδειξαν τέσσερις χριστιανούς βουλευτές.

Με το ΑΚΡ εξελέγη ο Μαρκάρ Εσαγιάν, αρμενικής και τουρκικής καταγωγής, δημοσιογράφος στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ». Εξελέγη στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης.

Με το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξελέγη η Σελίνα Ντογάν, επίσης στην Κωνσταντινούπολη. Η Ντογάν είναι αρμενικής καταγωγής και δικηγόρος στο επάγγελμα.

Ο αρχηγός του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είχε δηλώσει ανακοινώνοντας την υποψηφιότητα της Ντογάν στις αρχές Απριλίου ότι αυτή αποτελεί ένα σημαντικό μήνυμα προς τον κόσμο. «Δεν επιθυμούμε τον διχασμό αυτής της κοινωνίας. Επιθυμούμε να αναπτυχθούμε και να εξελιχθούμε μαζί», είπε.

Το κουρδικό HDP εξέλεξε δύο χριστιανούς βουλευτές, τον ένα στην Κωνσταντινούπολη και τον άλλο στη νοτιοανατολική Τουρκία. Ο πρώτος, Γκάρο Παϊλάν, έχει αρμενική καταγωγή και στην επίσημη υποψηφιότητά του δηλώνει επάγγελμα προπονητής. Ο δεύτερος, Έρολ Ντόρα, είναι μέρος της ασσυριακής κοινότητας της Τουρκίας και ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου.

Εκτός από τους χριστιανούς, με το HDP εξελέγησαν και δυο μέλη των Γιαζίντι: η Φελέκνας Ούκα από το Ντιγιάρμπακιρ και ο Αλί Αταλάν από το Μπατμάν.