Δεν δέχθηκε να απαντήσει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε τηλεφώνημα που δέχθηκε από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις 11 το πρωί του Σαββάτου, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Ρόιτερς. Την είδηση διαψεύδει η ελληνική πλευρά, αλλά και εκπρόσωπος της Κομισιόν. Και από τις δύο πλευρές διευκρινίζεται ότι υπήρξε πρόβλημα στην επικοινωνία, αλλά οι δύο άνδρες βρίσκονται σε συνεχή επαφή.

Οπως αναφέρει το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων, επικαλούμενο ως πηγή αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο κ. Γιούνκερ δεν δέχθηκε την επικοινωνία με τον έλληνα πρωθυπουργό, διότι «η Αθήνα δεν έχει ακόμη αποστείλει τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις, όπως είχε δεσμευθεί, με προθεσμία την περασμένη Πέμπτη».

«Δεν υπήρξαν νέες εξελίξεις, έτσι δεν υπήρχε τίποτα να συζητήσουμε», φέρεται να ανέφερε ο αξιωματούχος. Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με το Ρόιτερς, «ο Τσίπρας όφειλε να παρευρεθεί την Παρασκευή στις Βρυξέλλες για περαιτέρω συζητήσεις, αλλά δεν πήγε».

Το πρακτορείο κάνει αναφορά και στην ομιλία Τσίπρα στη Βουλή την Παρασκευή, σημειώνοντας ότι ο έλληνας πρωθυπουργός έκανε μια «προκλητική ομιλία, που αποσκοπούσε στο να κερδίσει τη στήριξη του κοινοβουλίου στην άρνησή του να αποδεχθεί τα μέτρα που προτείνουν οι δανειστές. Ο Τσίπρας ισορρόπησε μεταξύ αγανάκτησης και σιγουριάς ότι μια συμφωνία είναι ‘πιο κοντά από ποτέ’».

Την ίδια στιγμή υπογραμμίζει το σχόλιο του αξιωματούχου της ΕΕ, ο οποίος φέρεται να είπε ότι «γνωρίζουμε πως εν μέρει είναι θέατρο, αλλά δεν χρειάζεται να έχουμε ρόλο και σε κάθε σκηνή του δράματος».

Διαψεύδουν την πληροφορία κυβερνητικές πηγές

Με δηκτικό τρόπο διαψεύδουν κυβερνητικές πηγές πληροφορίες που δημοσιεύει το πρακτορείο Ρόιτερς, λέγοντας ότι «ο ευρωπαίος αξιωματούχος ανακάλυψε αναπάντητες κλήσεις!», όπως αναφέρει ο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ). Το ίδιος υποστηρίζει άλλωστε και εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Ειδικότερα, οι κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για «παραφιλολογία που συνεχίζεται» και προσθέτουν ότι «μετά την πρόταση των θεσμών, που ποτέ δεν δόθηκε στην Ελλάδα (αλλά δημοσιεύθηκε στον Τύπο), σήμερα αξιωματούχος ανακάλυψε αναπάντητες κλήσεις! Η ελληνική πρόταση παραμένει στο τραπέζι και αναμένουμε τα σχόλια των θεσμών».

Στο ίδιος πλαίσιο, αργά το απόγευμα τους Σαββάτου εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαίωσε ότι όντως υπήρξε ζήτημα επικοινωνίας του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως σύμφωνα με τη δήλωση της Επιτροπής της περασμένης Τετάρτης, οι δυο άνδρες θα βρίσκονται σε διαρκή επαφή τις επόμενες ημέρες.

Εποικοδομητική ήταν συζήτηση που είχαν στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης το Σάββατο το βράδυ ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Η επόμενη επαφή που θα έχουν θα είναι την Τετάρτη στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής.