Στη σκιά της οικονομικής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές απάντησαν χθες σε επίκαιρες ερωτήσεις βουλευτών αλλά και σε κοινοβουλευτικές επιτροπές τρεις κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης. «Η χώρα δεν θα χαθεί αν δεν υποχωρήσουν οι δανειστές. Εχει δυνατότητες και εναλλακτικές λύσεις και δημοκρατικές διεξόδους για να τοποθετηθεί ο λαός. Υπάρχουν εναλλακτικές που στοιχίζουν λιγότερο από το να υπογράψουμε μια τέτοια επαίσχυντη και κατάπτυστη συμφωνία» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Μάλιστα ο Δημήτρης Στρατούλης ξεκαθάρισε ότι οι προτάσεις τους για το ασφαλιστικό σύστημα –δηλαδή κατάργηση ΕΚΑΣ, μείωση συντάξεων –«δεν περνάνε, γιατί οδηγούν σε πραγματική εξόντωση των συνταξιούχων», λέγοντας χαρακτηριστικά «πολιτικά και δεοντολογικά δεν υπάρχει περίπτωση».

Νωρίτερα ο υπουργός Εργασίας μίλησε για έναν «μεγάλο πόλεμο που διεξάγεται» και στον οποίο «συγκρούονται δύο αντιλήψεις, δύο σχέδια για την Ευρώπη». Ο Πάνος Σκουρλέτης πρόσθεσε ότι «σε αυτόν τον πόλεμο ο καθένας παίρνει μεριά» και κάλεσε το ΚΚΕ –σε ερώτηση του Χρήστου Κατσώτη απαντούσε άλλωστε –να ταχθεί «με τις δυνάμεις που υπερασπίζονται τον κόσμο της εργασίας». «Δεν έχετε δικαίωμα να τηρείτε στάση παρατηρητή και τιμητή» είπε ο κ. Σκουρλέτης και συμπλήρωσε πως έλαχε στην κυβέρνηση της Αριστεράς να αμφισβητήσει τον «σύγχρονο, επιθετικό καπιταλισμό».

«ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ». Την ίδια ώρα, από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου –συνεδρίαζε με θέμα τη σύναψη σύμβασης με τα ΕΛΤΑ για τη μεταφορά και επίδοση των λογαριασμών ρεύματος της ΔΕΗ ΑΕ –ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έστελνε ξεκάθαρο μήνυμα πως «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΗ μέσω της αύξησης του ΦΠΑ». «Επαναλαμβάνω με έμφαση ότι η ΔΕΗ δεν τεμαχίζεται και δεν πωλείται» είπε, υπογραμμίζοντας ότι «η συμφωνία θα είναι συμβατή με το πρόγραμμά μας και δεν θα επιφέρει νέα βάρη στους πολίτες και νέα λεηλασία στον λαό. Αυτό είναι σαφής απόφαση της κυβέρνησης».

Μάλιστα, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης προχώρησε ένα βήμα παραπάνω, λέγοντας ότι σημασία έχει η μείωση του κόστους ενέργειας και σχετικά σύντομα θα υπάρξει μείωση και για τις επιχειρήσεις και για τα νοικοκυριά. «Σχεδιάζεται πρόγραμμα για να δούμε σχετικά σύντομα μείωση στις τιμές της ενέργειας. Βεβαίως είναι δύσκολο αυτό το επίτευγμα, αλλά προς αυτή την κατεύθυνση είναι η προσπάθειά μας και μπορούμε να κάνουμε βήματα, διότι το βάρος για την οικονομία είναι δυσβάσταχτο. Αν θέλουμε να ανοίξουμε τον δρόμο για να βγούμε από την κρίση, από τα πρώτα μελήματα είναι να μειώσουμε το κόστος της ενέργειας για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά» υποστήριξε ο υπουργός.