Χειρόφρενο έχουν τραβήξει οι έλληνες καταναλωτές στις αγορές τους, οι επιχειρήσεις σε βασικές δραστηριότητές τους και το ελληνικό Δημόσιο στις πληρωμές του προς τους ιδιώτες και σε κάθε αναπτυξιακή πολιτική εξαιτίας της δυστοκίας στην επίτευξη μιας συμφωνίας κυβέρνησης και δανειστών. Η ελληνική οικονομία ζει συνθήκες οικονομικής ασφυξίας και έχει επιστρέψει ενάμιση χρόνο πίσω, στο τέλος του 2013, διαπιστώνει έρευνα του ΙΟΒΕ.
Σύμφωνα με την έρευνα, επιδείνωση εμφάνισε και τον μήνα Μάιο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα, ο οποίος βρίσκεται στη χαμηλότερη επίδοσή του από τον Δεκέμβριο του 2013, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ –συγκεκριμένα διαμορφώθηκε στις 91,4 (από 92,7) μονάδες.
Η νέα αρνητική εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της έντονης επιδείνωσης των επιχειρηματικών προσδοκιών στην Ελλάδα, κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών και των κατασκευών, αλλά και της υποχώρησης που σημείωσε η καταναλωτική εμπιστοσύνη.
Σε σχέση με τον μήνα Απρίλιο δεν σημειώθηκε καμία θετική εξέλιξη στο ζήτημα της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας. Αντιθέτως, έγιναν κινήσεις εσωτερικού δανεισμού, με καθυστερήσεις στις πληρωμές του Δημοσίου και χρησιμοποίηση των διαθέσιμων κεφαλαίων ορισμένων οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, εξέλιξη η οποία συντελεί στη μείωση της ρευστότητας στην οικονομία.
Ταυτόχρονα, η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα αναφορικά με τη συμφωνία με τους εταίρους και δανειστές φαίνεται ότι έχει καθοριστική επίδραση στις προσδοκίες των Ελλήνων και όπως αναφέρει το ΙΟΒΕ κατ’ επανάληψη τους τελευταίους μήνες, η παρατεινόμενη αβεβαιότητα έχει πλήξει καίρια την οικονομική δραστηριότητα, γεγονός που ήδη αποτυπώθηκε και στα επίσημα στοιχεία για τον ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ. Συνολικά, πάντως, πολίτες και επιχειρήσεις εξακολουθούν να βρίσκονται σε κατάσταση παρατεταμένης αναμονής, ώστε να αξιολογήσουν τις νέες συνθήκες που θα προκύψουν από πιθανή συμφωνία.
Την ίδια ώρα πάντως αμετάβλητο παραμένει το οικονομικό κλίμα σε ΕΕ και ευρωζώνη, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται εκ νέου στις 103,8 και τις 106,4 μονάδες αντίστοιχα, πάνω από τα επίπεδα του μακροχρόνιου μέσου όρου του και στις δύο περιπτώσεις. Αναλυτικότερα στην ευρωζώνη η σταθεροποίηση του δείκτη είναι αποτέλεσμα της βελτίωσης των επιχειρηματικών προσδοκιών στις υπηρεσίες, τις κατασκευές και το λιανικό εμπόριο, αλλά και της επιδείνωσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης για δεύτερο κατά σειρά μήνα.

Σε στάση αναμονής

Πολίτες και επιχειρήσεις εξακολουθούν να βρίσκονται σε κατάσταση παρατεταμένης αναμονής, ώστε να αξιολογήσουν τις νέες συνθήκες που θα προκύψουν από πιθανή συμφωνία