Τέλος στο κάπνισμά επιχειρεί να βάλει από τη Δευτέρα το Πεκίνο θέτοντας σε ισχύ μία σειρά από αυστηρές κυρώσεις. Οι πολέμιοι του καπνίσματος ήταν οι πρώτοι οι οποίοι χαιρέτισαν τα νέα αντικαπνιστικά μέτρα στην Κίνα, τη χώρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση καπνού στον κόσμο.

Παραμένουν ωστόσο συγκρατημένοι, καθώς το μεγάλο στοίχημα - υποστηρίζουν - είναι κατά πόσον θα εφαρμοστούν τα μέτρα ή θα αργά ή γρήγορα θα χαλαρώσουν, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν.

Στη μάχη για τον περιορισμό του καπνίσματος, η Κίνα έχει μείνει πίσω συγκριτικά με άλλες αναπτυγμένες χώρες. Περισσότεροι από τους μισούς ενηλίκους Κινέζους καπνίζουν, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενώ ένα εκατομμύριο άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες οι οποίες σχετίζονται με το κάπνισμα.

Τα τελευταία χρόνια, και άλλες μεγάλες πόλεις, όπως η Σαγκάη, έχουν εφαρμόσει αυστηρά μέτρα κατά του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους. Αν και σε γενικές γραμμές, σε διάστημα δεκαετίας, έχει καταγραφεί μείωση του καπνίσματος στις πόλεις αυτές, το πρόβλημα παραμένει σοβαρό κυρίως στις λιγότερο ανεπτυγμένες και τις αγροτικές περιοχές.

Το Πεκίνο ωστόσο αποφάσισε να κάνει από τη Δευτέρα τουλάχιστον ένα βήμα παραπέρα απαγορεύοντας το κάπνισμα όχι μόνο σε κλειστούς χώρους, αλλά και σε ανοιχτούς εφόσον βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από σχολεία και νοσοκομεία. Σε απόσταση επίσης 100 μέτρων από σχολεία και παιδικούς σταθμούς θα απαγορεύεται ακόμη και η πώληση τσιγάρων, ενώ τα πρόστιμα θα βαρύνουν όλους τους παραβάτες – καπνιστές και επιχειρηματίες.

Ειδικότερα, οι καπνιστές που δεν θα μπορέσουν να αντισταθούν στον πειρασμό θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο ύψους 30 ευρώ και εάν παραβούν τον νόμο τρεις φορές θα στιγματιστούν σε κυβερνητική ιστοσελίδα. Τους επιχειρηματίες πάλι, οι οποίοι θα αποτύχουν να διατηρήσουν «άκαπνους» τους χώρους τους τούς περιμένουν πρόστιμα περίπου 1.500 ευρώ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από