Το πρώτο πεντάμηνο του 2015 δεν ήταν το αναμενόμενο για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Κοιτώντας τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν την προηγούμενη εβδομάδα, τις τιμές των μετοχών τους στο χρηματιστήριο αλλά και τις προβλέψεις των σχεδίων αναδιάρθρωσης που είχαν καταθέσει στην Κομισιόν, εύκολα διαπιστώνει κανείς την πραγματική εικόνα.

Μια εικόνα που απέχει παρασάγγας από τις εκτιμήσεις τους για το 2015, όπως τουλάχιστον τις ανακοίνωναν το φθινόπωρο του 2014.

Η πολιτική αβεβαιότητα, η φυγή των καταθέσεων και η αύξηση των επισφαλειών είναι το τρίπτυχο που έφερε την επιδείνωση της κατάστασης, η οποία και αποτυπώνεται γλαφυρά στους ισολογισμούς τους.

Μάλιστα, οι εγχώριοι και διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι –αν δεν υπάρξουν θετικές εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων –η εικόνα του δεύτερου τριμήνου θα είναι χειρότερη, καθώς και η φυγή των καταθέσεων συνεχίζεται αλλά και οι επισφάλειες έχουν αυξηθεί.

Γι’ αυτό και ήδη οι διοικήσεις τους έχουν ξεκινήσει να «κάνουν ταμείο» προκειμένου να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα. Απο-επενδύοντας από αγορές του εξωτερικού που δεν έχουν στρατηγική σημασία, πουλώντας στοιχεία ενεργητικού που δεν σχετίζονται με τον τραπεζικό κλάδο και μειώνοντας τη συμμετοχή τους σε θυγατρικές επιδιώκουν να ισοσκελίσουν την εικόνα.

Η πώληση από την Τράπεζα Πειραιώς της θυγατρικής της στην Αίγυπτο, η επικείμενη ολοκλήρωση της πώλησης της NBGI Private Equity από την Εθνική Τράπεζα, αλλά και η αναμενόμενη πώληση του Hilton στην Αθήνα και του Καψής στη Ρόδο από την Alpha Bank και την Eurobank αντίστοιχα δείχνουν ότι η απο-επένδυση έχει ήδη ξεκινήσει.

Στόχος των τραπεζών είναι μέσα στους επόμενους μήνες να ξεκαθαρίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο το χαρτοφυλάκιό τους, ώστε να παραμείνουν με τις αμιγώς τραπεζικές δραστηριότητες. Ετσι στο τραπέζι βρίσκεται και η πώληση συμμετοχών σε ασφαλιστικές εταιρείες, κίνηση που όμως σκοντάφτει στην αρνητική οικονομική συγκυρία και στις χαμηλές αποτιμήσεις των θυγατρικών εταιρειών.

Στο τέλος της ημέρας όμως, όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, οι ισολογισμοί των τραπεζών θα είναι μεν μικρότεροι, αλλά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους σαφώς καλύτερα.