Αντιευρωπαϊκό τόνο δίνει στη νέα κυβέρνηση της Φινλανδίας η συμμετοχή σε αυτήν του επικεφαλής του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος Φινλανδοί, Τίμο Σόινι, ως νέου υπουργού Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Η παρουσία του 52χρονου Σόινι, σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, ενισχύει τη σκληρή στάση απέναντι στο ζήτημα των διασώσεων χωρών της ευρωζώνης όπως η Ελλάδα.
Ο Σόινι, οι σχετικές απόψεις του οποίου επηρέαζαν αρνητικά τις χρηματαγορές εν μέσω της κρίσης στην ευρωζώνη, είχε δηλώσει πρόσφατα ότι η Ελλάδα θα πρέπει να φύγει από την ευρωζώνη. Χθες φάνηκε να υιοθετεί μια πιο πραγματιστική προσέγγιση. «Η Φινλανδία είναι ένα ενεργό κράτος-μέλος που κοιτά την πραγματικότητα και κρίνει τα αποτελέσματα. Θα αναζητήσουμε, με εποικοδομητικά κριτική διάθεση και πρόθεση συνεργασίας, να συνδυάσουμε τα εθνικά και τα ευρωπαϊκά συμφέροντα».
Ο Αλεξάντερ Σταμπ, ο φιλοευρωπαίος πρωθυπουργός της προηγούμενης κυβέρνησης συνασπισμού της Φινλανδίας, θα αναλάβει το τιμόνι του υπουργείου Οικονομικών. Αντιμετωπίζει το δύσκολο καθήκον επιβολής ενός προγράμματος αυστηρής λιτότητας για περικοπές πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ με στόχο να περιοριστεί το χρέος της χώρας. Πάντως και ο Σταμπ τηρεί σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα, έχοντας δηλώσει επανειλημμένως ότι μια διαγραφή του χρέους της χώρας μας θα ήταν κάτι που δεν θα ωφελούσε την ευρωζώνη και δεν θα γινόταν αποδεκτό από τη Φινλανδία, καθώς δεν συνάδει με τους κανόνες της ευρωζώνης.
Η κυβέρνηση συνασπισμού στην οποία συμμετέχουν το Κεντρώο Κόμμα του πρωθυπουργού Γιούχα Σιπίλα, το κόμμα των Φινλανδών και η κεντροδεξιά Εθνική Συμμαχία του Σταμπ, σχηματίστηκε έπειτα από διαπραγματεύσεις πολλών εβδομάδων μετά τις εκλογές της 19ης Απριλίου και αναμένεται να παρουσιαστεί επισήμως αύριο. Ο Σόινι και το κόμμα του που καταφέρονται εναντίον των μεταναστών, είχε αρνηθεί να λάβει μέρος στην προηγούμενη κυβέρνηση της Φινλανδίας, ουσιαστικά όμως συνέβαλε στο να σκληρύνει η στάση του Ελσίνκι στο θέμα των διασώσεων χωρών που βρίσκονται σε κρίση, με αποτέλεσμα να γίνει μια από τις πιο αυστηρές για το θέμα αυτό στην Ευρώπη. Ο Σόινι που είναι επικεφαλής του κόμματος Φινλανδοί εδώ και 18 χρόνια, φαίνεται να συμβιβάστηκε αυτή τη φορά και η νέα κυβέρνηση συνεργασίας συμφώνησε ότι θα μπορούσε να αποδεχθεί μια πιθανή τρίτη διάσωση για την Ελλάδα από τα ειδικά ταμεία της ΕΕ στο πλαίσιο των σημερινών δυνατοτήτων τους. Πολλοί πίστευαν ότι ο Σόινι θα γίνει υπουργός Οικονομικών, αλλά ο πρώην ευρωβουλευτής και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής επέλεξε το υπουργείο Εξωτερικών.
Η κυβέρνηση του Ελσίνκι σκοπεύει να επιβάλει περικοπές και μεταρρυθμίσεις με στόχο να εξοικονομήσει 10 δισ. ευρώ έως το 2030, προκειμένου να αντιμετωπίσει χρόνια προβλήματα στην οικονομία της χώρας έπειτα από τις αποτυχίες της προηγούμενης κυβέρνησης, στην οποία υπήρχαν πολλές εσωτερικές συγκρούσεις. Οι περικοπές δημοσίων δαπανών θα φθάσουν τα 4 δισ. ευρώ έως το 2019 και θα αφορούν κοινωνικά επιδόματα, την εκπαίδευση και αναπτυξιακή βοήθεια. Μεγάλη εξοικονόμηση κονδυλίων υπολογίζεται ότι θα γίνει από την προώθηση μεταρρυθμίσεων στο σύστημα υγείας. «Κάποια από τα μέτρα είναι οδυνηρά, αλλά τα κρίνουμε απαραίτητα» δήλωσε ο Σταμπ. «Η Φινλανδία στηρίζει την υπεύθυνη οικονομική πολιτική σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης και πρέπει να ζούμε σύμφωνα με τα λεγόμενά μας».
Για να διατηρήσει ενωμένη την κυβέρνησή του ο Σιπίλα, πρώην στέλεχος στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, σκοπεύει να υιοθετήσει ένα πιο επιχειρηματικό μοντέλο διακυβέρνησης, θέτοντας στρατηγικούς στόχους και επιλέγοντας μικρότερο αριθμό υπουργών, οι οποίοι θα αρχίσουν να εργάζονται σε κοινό περιβάλλον για τον πρώτο μήνα.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από