Και όμως. Η κυβέρνηση επιμένει ότι η διαπραγμάτευση που εξελίσσεται στο Brussels Group μπορεί να γεννήσει συμφωνία ακόμη και έως την Κυριακή - άντε έως την επόμενη εβδομάδα.
Η επίδειξη ισχύος και η προσπάθεια ψυχολογικής πίεσης που ασκείται από ευρωπαϊκούς παράγοντες στο Μαξίμου με δηλώσεις αμφισβήτησης μιας προ των θυρών συμφωνίας δεν κάμπτουν το Μαξίμου. Και η σπουδή εκπροσώπων των θεσμών να ακυρώσουν την αισιοδοξία που εξέπεμψε ο Αλέξης Τσίπρας λίγα λεπτά μετά τη δήλωσή του ότι έχουμε μπει στην τελική ευθεία για τη συμφωνία δεν μεταβάλλουν την κυβερνητική γραμμή.
Παράγοντες του Μαξίμου εντάσσουν «τα γυμνάσια» που κάνουν στην κυβέρνηση οι θεσμοί σε μια προσπάθεια «να αποσπάσουν όσα περισσότερα γίνεται» στο παρά πέντε της συμφωνίας. Κάποιοι άλλοι βλέπουν πίσω από τις πιέσεις των δανειστών κινήσεις-καψώνια που αποσκοπούν απλώς σε ιδιότυπο διαπραγματευτικό bullying, ενδεχομένως και άστοχο. Για παράδειγμα, στη χθεσινή διαδικασία στο Brussels Group οι πιστωτές άνοιξαν θέμα νομοσχεδίου Κατρούγκαλου για να θίξουν το θέμα των επαναπροσλήψεων, ενώ μέχρι την Κυριακή εκτιμάται ότι θα θέσουν και το ζήτημα του νομοσχεδίου Μπαλτά για να καταδείξουν ότι γίνονται αντιμεταρρυθμιστικές κινήσεις που ακυρώνουν παλαιότερα βήματα προόδου. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν εμφανίζεται να έχει μετανιώσει για την πρωτοβουλία του να προβεί σε δημόσια δήλωση που φανέρωνε ότι η Αθήνα έχει μπει σε τροχιά συμφωνίας. Το πρωθυπουργικό επιτελείο αξιολόγησε την κίνησή του επιβεβλημένη για να λειτουργήσει καθησυχαστικά προς την ελληνική κοινωνία, που βρίσκεται σε σύγχυση από τον καταιγισμό αντιφατικών μηνυμάτων που εισπράττει.
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΔΑΚΤΥΛΟΣ. Τα τηλεφωνήματα με τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών έχουν αναπτερώσει το ηθικό του Αλέξη Τσίπρα. Ο ίδιος έχει ακούσει από τον Τζακ Λιου να τον διαβεβαιώνει ότι θα προσπαθήσει να μεταπείσει τους αρνητικούς θεσμούς για τη συνέχιση της πολιτικής της λιτότητας και ότι προτίθεται να παρέμβει για να μην υπάρχουν άλλες καθυστερήσεις. Ομοίως ο Αλέξης Τσίπρας, αναχωρώντας από τη Ρίγα της Λετονίας όπου δεν υπήρξαν θεαματικά αποτελέσματα - αντιθέτως, εμφανίστηκε η συμμετοχή του ΔΝΤ ως προαπαιτούμενο για τη συμφωνία - έμεινε με την αίσθηση ότι τόσο η Ανγκελα Μέρκελ όσο και ο Φρανσουά Ολάντ όταν τον διαβεβαίωναν ότι θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για τη συμφωνία το εννοούσαν. Ο δε γάλλος πρόεδρος επανέλαβε στην τριμερή πως η Ευρώπη πρέπει να θυμάται τις δημοκρατικές αξίες και τις αρχές της αλληλεγγύης που διέπουν τις συνθήκες της.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη Ρίγα ο Αλέξης Τσίπρας είπε στη γερμανίδα καγκελάριο κάτι που πιστεύει βαθιά μέσα του. Οτι δηλαδή η Ευρώπη «μόνο μ' εμένα μπορεί να κάνει συμφωνία», δεδομένου ότι οι εξελίξεις του τελευταίου χρόνου έδειξαν ότι οι ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες απέσυραν την εμπιστοσύνη τους από την προηγούμενη κυβέρνηση. Αυτό απομένει να φανεί.
Οσο ο Αλέξης Τσίπρας θα περιμένει ένα νεύμα από τις Βρυξέλλες για τις υπογραφές θα επεξεργαστεί σχέδιο διαχείρισης της κατάστασης στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Γιατί «η συμφωνία είναι καλή και επιθυμητή», όχι όμως η οποιαδήποτε συμφωνία.
ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΣΕ ΔΙΛΗΜΜΑ. Είναι γεγονός ότι αρκετοί υπουργοί της κυβέρνησης περιμένουν με άγχος το περιεχόμενο της συμφωνίας. «Πρέπει να τη δούμε», λένε, διατυπώνοντας επιφυλάξεις για το κατά πόσο οι όροι της θα είναι συμβατοί είτε με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είτε με τις δικές τους κυβερνητικές εξαγγελίες.
Σημαίνον στέλεχος του Υπουργικού Συμβουλίου επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ότι σε κάθε περίπτωση θα ψηφίσει τη συμφωνία που θα φθάσει στη Βουλή. Ομως δεν είναι σε θέση να πει μετά βεβαιότητος εάν θα κρατήσει την υπουργική καρέκλα εφόσον τα προαπαιτούμενα μιας συμφωνίας αντιβαίνουν κάποιες δικές του απόψεις ή πολιτικές. Ολα αυτά, βεβαίως, επί της παρούσης είναι απλώς εικασίες. Που δείχνουν ωστόσο ότι εάν και εφόσον το Μαξίμου κλείσει τη συμφωνία αμέσως μετά θα πρέπει να περάσει από τους δύσκολους κάβους του Υπουργικού και των κομματικών οργάνων.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από