«Γιώργο, δεν βλέπω να ταξιδεύεις συχνά, ενώ τον Λιου (σ.σ.: τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ) όποτε τον παίρνω τηλέφωνο όλο σε αεροπλάνα τον πετυχαίνω. Εσάς, όλο εδώ στην Πλατεία Συντάγματος σας βλέπω». Πρόκειται για ατάκα του Αλέξη Τσίπρα προς τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη προτού αρχίσει η σύσκεψη της Πολιτικής Ομάδας Διαπραγμάτευσης την Τετάρτη. Κατανοητή, όσον αφορά τη διάθεση του Πρωθυπουργού να αναδείξει τις αλλεπάλληλες τηλεφωνικές συνομιλίες του με τον αμερικανό κορυφαίο αξιωματούχο, τα τελευταία 24ωρα, καθώς η διαπραγμάτευση με τους πιστωτές έχει πάρει φωτιά. Περίεργη όμως ως προς τον αποδέκτη της υπουργό Οικονομίας, ο οποίος έως τώρα δεν θα ορκιζόταν κανείς ότι έχει «βρέξει τα πόδια του» στη διαπραγμάτευση. Ατσαλάκωτος λένε οι κακές γλώσσες. Λέτε να εννοούσε κάτι ο Πρωθυπουργός;

«Το σχέδιο Γιούνκερ» της Κατσέλη

Την παλιά της τέχνη ως υπουργού Ανάπτυξης θυμήθηκε η Λούκα Κατσέλη από τη νέα της θέση ως προέδρου της Εθνικής Τράπεζας και έχει βαλθεί να προωθήσει μια σειρά από αναπτυξιακά σχέδια. Μεταξύ άλλων, μαθαίνω ότι ασχολείται εντατικά με την προώθηση της ελληνικής συμμετοχής στο ευρωπαϊκό αναπτυξιακό σχέδιο του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Ναι, είναι αυτό των 300 δισ. ευρώ που σνομπάρισε στην αρχή ο Γιάνης Βαρουφάκης αλλά τώρα μάλλον η κυβέρνηση το καλοβλέπει. Η Κατσέλη πάντως, που είναι και πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, αναζητά –πληροφορούμαι –4-5 καλές ελληνικές προτάσεις. Πρέπει να είναι προτάσεις του ιδιωτικού τομέα ή συμπράξεις με το Δημόσιο (ΣΔΙΤ), ύψους τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ. Για να δούμε.

11 bad bank σε μία

Bypass στην άρνηση της τρόικας (αφού τη λέει ο Βαρουφάκης έτσι, να την πούμε κι εμείς) να δημιουργηθεί μια Bad Bank για να διαχειριστεί τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών σκέφτονται στην κυβέρνηση. Ως πρώτο βήμα εξετάζεται να ενοποιηθούν οι –ούτε μία ούτε δύο –11 τέτοιες τράπεζες που έχουν δημιουργηθεί για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων των τραπεζών που τέθηκαν σε εκκαθάριση. Να δούμε πώς θα δουλέψει αυτό και στη συνέχεια προχωράμε λένε. Δεν ορκίζομαι πάντως ότι θα πεισθούν οι τροϊκανοί.

Απλήρωτη και πάλιη ΔΕΗ (στο ΚΕΦΟΜΕΠ)

Απίστευτος μύλος με πρωταγωνιστές τη ΔΕΗ, το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) και τους ιδιοκτήτες του 17όροφου γυάλινου ουρανοξύστη Atrina στο Μαρούσι, του κάποτε «βασιλιά της Λεωφόρου Κηφισίας» Μπάμπη Βωβού. Θα θυμάστε τον σάλο που ξέσπασε προ μηνός όταν η ΔΕΗ έκοψε λόγω χρεών το ρεύμα στο κτίριο αφήνοντας στο σκοτάδι και την Εφορία Μεγάλου Πλούτου που στεγάζεται στο συγκρότημα. Παρενέβη η Βαλαβάνη, μάζεψαν οι ιδιοκτήτες 200.000 ευρώ, τα έδωσαν στη ΔΕΗ και το ρεύμα επανήλθε. Προσωρινά όμως. Γιατί το ρολόι είναι κοινό, διακανονισμός οφειλής δεν έγινε, οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί έχουν φθάσει το 1,5 εκατ. ευρώ, ο μεγαλοχειρουργός Ανδρέας Φουστάνος παραιτήθηκε από διαχειριστής και τώρα η ΔΕΗ ξανασκέφτεται να κόψει το ρεύμα.

Δεν «το δίνει» το ρολόι

Το αστείο όμως είναι ότι προ ημερών η ΔΕΗ επικοινώνησε με την Εφορία για να της συστήσει να εγκαταστήσει άμεσα δικό της ρολόι, προκειμένου να αποφύγει τις επιπτώσεις μιας νέας διακοπής. Αλλά πήρε την απάντηση ότι προς το παρόν η Εφορία δεν προτίθεται να βάλει δική της παροχή καθώς απευθύνθηκε σε κάποιον εργολάβο που την ενημέρωσε πως επειδή έχει βαρύ μηχανολογικό εξοπλισμό (συστήματα μηχανογράφησης κ.λπ.) πρέπει να εγκατασταθεί παροχή μέσης τάσης, το κόστος της οποίας φθάνει τα 200.000 ευρώ. Χρήματα το Δημόσιο δεν έχει, άρα καινούργιο ρολόι δεν μπαίνει. Από την πλευρά της ΔΕΗ πάλι απαντούν πως η ΔΟΥ θα πρέπει να απευθυνθεί στον καθ’ ύλην αρμόδιο που είναι η θυγατρική της ΔΕΔΔΗΕ και όχι σε εργολάβους, και πως δεν είναι δυνατόν μια Εφορία να χρειάζεται το ίδιο ρολόι που χρειάζεται μια μικρή βιομηχανία! Μύλος με λίγα λόγια η κατάσταση, η οποία ξέρετε ποιους βολεύει; Κάποιους μεγαλόσχημους που στεγάζονται στο συγκρότημα και που συνεχίζουν να κρύβονται πίσω από την Εφορία ώστε να μη πληρώνουν.