Μια διακριτική επίσκεψη στη Μόσχα έκανε ή, τουλάχιστον, θέλησε να κάνει χθες η Μαρίν Λεπέν, η ηγέτις του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, έξι μήνες αφότου το κόμμα της αναγνώρισε πως έλαβε δάνειο ύψους εννέα εκατομμυρίων δολαρίων από ρωσική τράπεζα –με το επιχείρημα της «δειλίας των γαλλικών τραπεζών». Το ίδιο το Εθνικό Μέτωπο δεν δημοσιοποίησε το πρόγραμμά της. Από την πλευρά τους, οι ρωσικές Αρχές είχαν προαναγγείλει μόνο μία συνάντησή της με τον πρόεδρο της Δούμας, τον Σεργκέι Ναρίσκιν, ο οποίος περιλαμβάνεται στη «μαύρη λίστα» των αξιωματούχων που έχουν γίνει στόχος κυρώσεων από την ΕΕ λόγω της κρίσης στην Ουκρανία. Ενώ όμως αρχικά είχαν προσκληθεί στη συνάντηση ρώσοι και ξένοι δημοσιογράφοι, προχθές τους γνωστοποιήθηκε πως θα γινόταν κεκλεισμένων των θυρών και η ζωντανή της αναμετάδοση από τη ρωσική τηλεόραση ματαιωνόταν.

«Ο κος Ναρίσκιν κι εγώ βλεπόμαστε περίπου μία φορά τον χρόνο» δήλωσε χθες η Λεπέν στο πέρας της ωριαίας της συνάντησης με τον πρόεδρο της Δούμας και στενό συνεργάτη του Βλαντίμιρ Πούτιν. «Είναι σημαντικό να μπορεί να συζητήσει η εκπρόσωπος του πρώτου κόμματος της Γαλλίας, δηλαδή εγώ, την κατάσταση στην Ευρώπη, στον κόσμο» πρόσθεσε με τη γνωστή της αμετροέπεια. «Αναφερθήκαμε στη συζήτηση στην Ουκρανία, συζητήσαμε και την πολύ σοβαρή κατάσταση με το Ισλαμικό Κράτος». Η ίδια αρνήθηκε να αποκαλύψει τι άλλες συναντήσεις είχε στη Μόσχα, διευκρίνισε όμως πως ο στόχος της επίσκεψής της δεν ήταν «επ’ ουδενί» κάποιο νέο δάνειο. Η Λεπέν είχε συναντηθεί με τον Ναρίσκιν στη Μόσχα και τον Απρίλιο του 2014, στηρίζοντας τη ρωσική πρόταση ομοσπονδιοποίησης της Ουκρανίας και καταγγέλλοντας τις ευρωπαϊκές κυρώσεις.

Το δάνειο

Ο φιλοπουτινικός ιστότοπος sputniknews.com επέμενε πως σκοπός της επίσκεψης της Λεπέν στη Μόσχα ήταν να συζητήσει για το δάνειο που έχει λάβει το Εθνικό Μέτωπο από ρωσική τράπεζα.