Ανεξήγητη χαρακτήρισε την επιμονή των δανειστών για αλλαγές στο ασφαλιστικό, ακόμα και για εργαζομένους που έχουν θεμελιώσει το δικαίωμα σύνταξης, ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανιάς.

Χαρακτήρισε «κόκκινη γραμμή» τη 13η σύνταξη, σημείωσε ωστόσο ότι «δεν είναι κάτι που μας επείγει αύριο», όπως είναι η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και οι επικουρικές συντάξεις. Ο ίδιος αναφέρθηκε στις κινήσεις της κυβέρνησης υπέρ της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο περιθώριο εκδήλωσης για το ασφαλιστικό που οργάνωσε το βράδυ της Δευτέρας στα Χανιά ο ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Ρωμανιάς δήλωσε: «Είναι ανεξήγητη η επιμονή τους. Σημαίνει ότι εδώ, και το λέω ανεπιφύλακτα, φαίνεται ότι κυριαρχούν όχι τεχνοκρατικά, όχι ασφαλιστικά, αλλά κυριαρχούν πολιτικά κριτήρια. Πιέζεται δηλαδή η κυβέρνηση για ζητήματα τα οποία δεν πρόκειται να τα δεχτεί σε καμία περίπτωση».

Από τα Χανιά, ο κ. Ρωμανιάς χαρακτήρισε ως «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση την χορήγηση της 13ης σύνταξης και υποστήριξε ότι οι δανειστές αλλάζουν συνεχώς θέσεις και προτάσεις κάνοντας λόγο για αντικρουόμενες απόψεις.

«Για μας η 13η σύνταξη είναι δέσμευση, ισχύει απολύτως» τόνισε ο κ. Ρωμανιάς, επισημαίνοντας όμως ότι «η 13η σύνταξη δεν είναι κάτι που μας επείγει αύριο».

«Δεν είναι από τα επείγοντα θέματα που πρέπει να ρυθμίσουμε τώρα, όπως είναι η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, οι επικουρικές, την οποία εμείς έχουμε καταργήσει στην πράξη και δίνουμε τις επικουρικές τώρα χωρίς μειώσεις» παρατήρησε και υπογράμμισε πως «αυτό είναι επείγον, ενώ για το θέμα της 13ης σύνταξης έχουμε καιρό».

Η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού

Από τα Χανιά, ο κ. Ρωμανιάς ξεκαθάρισε ότι νέες μειώσεις στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις η κυβέρνηση δεν θα δεχτεί.

Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού, αναφέρθηκε στη δημιουργία του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης των Γενεών, καθώς όπως είπε είχε γίνει πρόβλεψη ότι το ασφαλιστικό θα έχει πολύ μεγάλο πρόβλημα από το 2019 και πέρα.

Οπως δήλωσε, στον κουμπαρά του ταμείου έχουν συγκεντρωθεί μέχρι σήμερα 3,2 δισ. ευρώ, κάνοντας την πρόβλεψη ότι μέχρι το 2019 θα έχουν συγκεντρωθεί περίπου 5,5 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, τόνισε ότι το ταμείο αυτό δεν αρκεί για να λειτουργήσει σωστά το ασφαλιστικό που έχει υποστεί απώλειες από το PSI.

«Δεν έχουμε πρόβλημα να πληρώνουμε τις συντάξεις το 2015, 2016, 2017, ρευστότητα υπάρχει. Αργότερα όμως, μετά το 2017, υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «έχουμε σχέδιο το οποίο έχουμε βάλει ήδη σε εφαρμογή».

«Εχουμε εντοπίσει 24 νέες πηγές για χρηματοδότηση, που σε αυτή τη φάση μετράμε τι μπορεί να αποδώσει η καθεμία» ανέφερε ο κ. Ρωμανιάς.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από