Η μεταναστευτική πολιτική Ελλάδας-Ευρώπης θα βρεθεί στο επίκεντρο ευρείας σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη το πρωί στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου στην Ακτή Βασιλειάδη στον Πειραιά.

Στη σύσκεψη που θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις μετά την αύξηση των μεταναστευτικών ροών στα ανατολικά σύνορα της χώρας και στα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, θα συμμετέχουν ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος με τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση, οι αναπληρωτές υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, Ναυτιλίας Θεόδωρος Δρίτσας και Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Επίσης, θα συμμετάσχουν οι αρχηγοί της ΕΛ.ΑΣ. Δημήτρης Τσακνάκης και Λιμενικού Σώματος Αθανάσιος Αθανασόπουλος, καθώς και επιτελικά στελέχη των δύο Σωμάτων Ασφαλείας.

Σε πρόσφατη παρέμβασή του για το μεταναστευτικό στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας και του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ΕΕ, ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε αναφέρει ότι «η ευρωπαϊκή ατζέντα για τη μετανάστευση δεν είναι μια κίνηση έκτακτης ανάγκης, είναι μια συνολική στρατηγική που θα μας καθοδηγεί για τα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια».

 Ο Ευρωπαίος Επίτροπος είχε αναφερθεί, μεταξύ άλλων, στην πρόταση της Επιτροπής για την μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο, η οποία «μέσω ενός δίκαιου συστήματος ποσοστιαίας κατανομής» θα ανακουφίσει τα κράτη-μέλη της ΕΕ που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κρίσης.

 «Ενώ η Ευρώπη έχει αναλάβει δράση για να σώζει ζωές στη θάλασσα, το προφανές ερώτημα είναι "πού θα μείνουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι"», είχε επισημάνει ο κ. Αβραμόπουλος και ανέλυσε το προτεινόμενο σύστημα μετεγκατάστασης, το οποίο «θα βασίζεται στον πληθυσμό και το συνολικό ΑΕΠ της χώρας, τον αριθμό των αιτούντων άσυλο και τον αριθμό των ατόμων που έχουν ήδη επανεγκατασταθεί, καθώς και τον δείκτη ανεργίας στη χώρα».

Σημειώνεται εξάλλου, ότι πρόσφατα οι υπουργοί Άμυνας της Ευρώπης συμφώνησαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τη στρατιωτική επιχείρηση EUNAVFOR Med, με στόχο να αναληφθεί δράση ενάντια στα κυκλώματα διακινητών που εκμεταλλεύονται την έκρυθμη μεταναστευτική κατάσταση.

Η όλη διαδικασία έχει στόχο ως πρώτη φάση να αξιολογήσει και να καταγράψει τη δράση τους στη νότιο Μεσόγειο όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Στη δεύτερη και τρίτη φάση θα υπάρξει δράση στη Μεσόγειο προκειμένου να ερευνηθούν και να διαπιστωθούν τα σκάφη που διακινούν μετανάστες με στόχο την καταστροφή τους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από