Εστειλε κι έλαβε μηνύματα ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία δεν είχε μεν εκρήξεις, αφού η συζήτηση έγινε στη βάση μιας αόριστης συμφωνίας που δεν έχει κλείσει ακόμη, είχε ωστόσο σαφείς προειδοποιήσεις πως η κυβέρνηση θα δυσκολευτεί να πείσει το εσωτερικό της για το περιεχόμενο της λύσης που προωθεί.

Παρότι στο κείμενο απόφασης που πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία υπήρχε η διατύπωση πως «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει μνημονιακή συμφωνία», η εσωκομματική αντιπολίτευση για μία ακόμη φορά βγήκε απέναντι στην προεδρική ομάδα και κατέγραψε τις διαφωνίες της τόσο με παρεμβάσεις στελεχών της όσο και με τροπολογία που είχε ως αιχμή την προσφυγή στον λαό και την «εξεύρεση εναλλακτικών απαντήσεων για την πορεία της χώρας» σε περίπτωση που «οι θεσμοί συνεχίσουν την εκβιαστική τακτική».

Η εν λόγω τροπολογία κατατέθηκε ως συνένωση των δυνάμεων της Αριστερής Πλατφόρμας (Λαφαζάνης) και της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Ελλάδας (ΚΟΕ – Ρινάλντι) και στην επίμαχη ψηφοφορία συγκέντρωσε 75 «υπέρ» έναντι 95 «όχι» (από τους προεδρικούς) και ενός λευκού. Παρέμβαση στην ΚΕ έκανε και η ομάδα των 53+ καταθέτοντας τροπολογία για τις σχέσεις κόμματος – κυβέρνησης που ενσωματώθηκε τελικώς στο κείμενο απόφασης.

Το κλίμα στη συνεδρίαση του οργάνου δεν ήταν τεταμένο, παρ’ όλ’ αυτά υπήρχε μια υφέρπουσα ανησυχία από αρκετά στελέχη, ακόμη και υπουργούς, για παράδειγμα από τον Πάνο Σκουρλέτη, για το πώς ακριβώς διαμορφώνεται η συμφωνία με τους δανειστές. «Μήπως αφήσαμε ώς έναν βαθμό ανεκμετάλλευτη τη δυναμική του αποτελέσματος των εκλογών και δεν ετοιμάσαμε το έδαφος γι’ αυτήν την επώδυνη συζήτηση;» διερωτήθηκε ο υπουργός Εργασίας.

Είναι γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας στη φάση της κορύφωσης της διαπραγμάτευσης δεν θέλησε να είναι αναλυτικός για τις συζητήσεις με τους δανειστές, ούτε να απαντήσει σε όσους συμφωνούν με την άποψη Λαφαζάνη ότι «δεν είναι τρομοκρατία η επιστροφή στη δραχμή».

Εξ αυτού του λόγου δεν έκανε δευτερολογία στο κλείσιμο της συνεδρίασης, ενώ στην ομιλία του φρόντισε να στείλει όσα μηνύματα θεωρούσε ότι έπρεπε να εκπέμψει γνωρίζοντας ότι πρωτίστως απευθύνεται στο εσωτερικό του κόμματός του. Δεν είναι τυχαίο ότι το κείμενο της προεδρικής πλειοψηφίας εμπεριέχει τη φράση: «Αν συνεχιστεί η πιστωτική ασφυξία και τα πράγματα οδηγηθούν σε οριακό σημείο, ας μην έχει κανείς αμφιβολία ότι η πληρωμή μισθών και συντάξεων έχει απόλυτη προτεραιότητα έναντι των δόσεων των δανείων. Οι άνθρωποι είναι πάνω από το χρέος».

Ανοίγοντας τις εργασίες του οργάνου, προχώρησε σε απολογισμό των 100 ημερών της κυβέρνησης και η μόνη αιχμή που άφησε με κατεύθυνση το εσωτερικό του κόμματος ήταν για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τη στάση της απέναντι στον τρόπο λειτουργίας της ΕΡΤ, λέγοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξει άλλη κωλυσιεργία.

Επίσης, όταν αναφέρθηκε στη συμφωνία ρίχνοντας μπηχτές για κύκλους των δανειστών, προειδοποιούσε ακόμη και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ορισμένους να μην παίζουν με τη φωτιά εξωθώντας τα πράγματα σε ρήξη. Γι’ αυτό και η αναφορά του πως τις τελευταίες ημέρες πριν από τη συμφωνία όσοι μπορούν να συμβάλουν ας το κάνουν, όσοι δεν το επιθυμούν ας σιωπήσουν, ερμηνεύτηκε και ως ένα μήνυμα προς εκείνους που εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η λύση δεν θα έρθει μέσω της συμφωνίας.

ΤΟ «ΛΟΜΠΙ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ». Σε μια εμφανή προσπάθεια να ικανοποιήσει την αριστερή πτέρυγα του κόμματός του, ο Αλέξης Τσίπρας αφιέρωσε μεγάλο τμήμα της ομιλίας του στον πραγματικό αγώνα –όπως είπε –που πρέπει να δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα στη χώρα «εναντίον της ολιγαρχίας και της παλιάς πολιτικής ελίτ, που κατέστρεψαν τα τελευταία χρόνια τον κοινωνικό ιστό της πατρίδας».

Μίλησε για σκληρό αντίπαλο εντός των τειχών, στο λόμπι των υποστηρικτών της τρόικας των ξένων «που εκπροσωπούσε συγκεκριμένες οικονομικές δυνάμεις και συμφέροντα», και τόνισε ότι αυτά τα συμφέροντα «ευνοήθηκαν και ισχυροποιήθηκαν την τελευταία 25ετία που είδαν την εξουσία τους να αυξάνεται κατακόρυφα με τις πολιτικές ακραίας λιτότητας».

Μάλιστα ο Πρωθυπουργός είπε ότι αυτός ο αγώνας της κυβέρνησης έχει ξεκινήσει, «γι’ αυτό και βρίσκει λυσσαλέα αντίδραση στο εσωτερικό», και πρόσθεσε ότι «δεν είναι καθόλου τυχαία η καθημερινή επίθεση που δεχόμαστε από τα ΜΜΕ της διαπλοκής, έντυπα και ηλεκτρονικά. Γι’ αυτό και οι ολιγάρχες ας καταλάβουν ότι ήρθε η ώρα να βάλουν το χέρι στην τσέπη».