Τάσεις αντισυνταγματικότητας της εισφοράς αλληλεγγύης τωνσυνταξιούχων διαμορφώνεται στις μέχρι τώρα κεκλεισμένων των θυρώνδιασκέψεις της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, χωρίς ωστόσο ναέχει εκδοθεί καμία απόφαση .

Ωστόσο η τάση αυτή δεν είναι οριστική και αμετάκλητη, καθώς θα υπάρξουν καιάλλες διασκέψεις μέσα στο επόμενο διάστημα που θα καταγράψουν τηνπλειοψηφική θέση της Ολομέλειας του Ανβώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες σε περίπτωση που η τάση αυτή αποτυπωθείσε δικαστική απόφαση η αντισυνταγματικότητα της επίμαχης εισφοράς δενθα έχει αναδρομικό χαρακτήρα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η δικαστική απόφαση θα αποκλείει τηνεπιστροφή της εισφοράςαλληλεγγύης η οποία έχει αποδοθεί από τους συνταξιούχους μέχρι την ημέραδημοσίευσης της απόφασης της Ολομέλειας.

Έτσι με τον τρόπο αυτό δεν θα δημιουργηθεί δεν θα επιβαρυνθεί οκρατικός προϋπολογισμός. Αντίθετα, σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπεινα καλυφθεί για το μέλλον με ισοδύναμα το κενό που θα δημιουργηθείμόνο για τους συνταξιούχους του Δημοσίου, λόγω της αδυναμίας εφαρμογήςαντισυνταγματικού νόμου που επιβάλειτην εν λόγω εισφορά.

Σε κάθε περίπτωση το Ελεγκτικό Συνέδριο το απασχολεί το ζήτημα τηςαντισυνταγματικότητας της εισφοράς αλληλεγγύης μόνο για τουςσυνταξιούχους του Δημόσιου τομέα και όχι για τους εν ενεργείαεργαζόμενουςτου δημοσίου και τους απασχολουμένους και συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι η εισφορά αλληλεγγύης επιβλήθηκε για πρώτη φορά μετο νόμο 3986 τον Ιούλιο του 2011 και ίσχυσε αναδρομικά και για ταεισοδήματα του 2010.

Στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου εισήχθηπρος συζήτηση το ζήτημα της εισφοράς με τους κανόνες του νόμου

4055/2012 περί πρότυπης δίκης.

Συγκεκριμένα καλείται να αποφανθεί για την συνταγματικότητα και τηναναδρομική επιστροφή της εισφοράςαλληλεγγύης των συνταξιούχων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργώνκαι των ενστόλων όλων των σωμάτων (Στρατού, Αεροπορίας, Ναυτικού,Λιμενικού, Πυροσβεστικού Σώματος, κ.λπ.).