Οι ΗΠΑ επέμειναν την Πέμπτη ότι θα συνεχίσουν τις περιπολίες δια αέρος και θαλάσσης στα διεθνή ύδατα μετά από επανειλημμένες προειδοποιήσεις του ναυτικού της Κίνας προς ένα αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροπλάνο να βγει από τον εναέριο χώρο των τεχνητών νησιών που κατασκευάζει η ασιατική χώρα στην υπό αμφισβήτηση περιοχή της Θάλασσας της Νότιας Κίνας.

Το κινεζικό ναυτικό απηύθυνε οχτώ προειδοποιήσεις στο πλήρωμα του P8-Poseidon, του πιο εξελιγμένου κατασκοπευτικού αεροπλάνου των ΗΠΑ, όταν πετούσε πάνω από την περιοχή την Τετάρτη, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο του CNN, μέλη του οποίου επέβαιναν στο αεροσκάφος.

Οταν οι αμερικανοί πιλότοι απάντησαν λέγοντας πως το αεροπλάνο πετά σε διεθνή εναέριο χώρο, ένας κινέζος χειριστής ασυρμάτου, χάνοντας την υπομονή του, είπε, «Εδώ κινεζικό ναυτικό - φύγετε!».

Το αεροσκάφος πέταξε στο χαμηλό ύψος των 4.500 μέτρων και σύμφωνα με βίντεο που δημοσιοποίησε το Πεντάγωνο φαίνεται να έχει πάρει λήψεις ακριβώς από πάνω από ένα τεχνητό νησί.

Το επεισόδιο, καθώς και παρόμοιες προειδοποιήσεις της Κίνας προς στρατιωτικά αεροσκάφη των Φιλιππίνων στην ίδια Θάλασσα, υποδηλώνουν ότι το Πεκίνο προσπαθεί να διασφαλίσει μια αποκλειστική στρατιωτική ζώνη γύρω από τα νησιά που δημιουργεί.

Μερικοί ειδικοί σε θέματα ασφάλειας ανησυχούν για το ενδεχόμενο αντιπαράθεσης, ιδιαίτερα μετά τη δήλωση αμερικανού αξιωματούχου την περασμένη εβδομάδα ότι το Πεντάγωνο σκεφτόταν να στείλει στρατιωτικά αεροσκάφη και πλοία για να εγγυηθεί την ελεύθερη ναυσιπλοΐα γύρω από τα κινεζικά νησιά.

Στο μεταξύ, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας είπε ότι δεν ήταν ενήμερος για το επεισόδιο.

Η Κίνα διεκδικεί την κυριαρχία του μεγαλύτερου μέρους της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, την οποία διασχίζουν εμπορικά πλοία μεταφέροντας προϊόντα συνολικής αξίας 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων τον χρόνο. Οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, η Μαλαισία, η Ταϊβάν και το Μπρουνέι επίσης διεκδικούν τμήματα της Θάλασσας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από