Πρόταση-σοκ για την ελληνική οικονομία και τους καταναλωτές έβαλαν χθες στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης στο Brussels Group οι δανειστές, ζητώντας καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 23%, στον οποίο θα ενταχθούν τα περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες, με εξαίρεση κάποια τρόφιμα και τα φάρμακα τα οποία «κερδίζουν» συντελεστή 11%.
Η πρόταση αυτή απορρίπτεται από την ελληνική αντιπροσωπεία, η οποία παρουσίασε χθες μια νέα εναλλακτική «προσφορά». Ούτως ή άλλως, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, για τον ΦΠΑ έχουμε και plan B και C και D.
Η νέα ελληνική πρόταση προέβλεπε την καθιέρωση συντελεστών 7% για όλα τα τρόφιμα και τα φάρμακα με μετάταξη των ξενοδοχείων στο 14% και ελαφρά μείωση του ανώτατου συντελεστή στο 22%.
Αυτή η εκδοχή αλλαγών στον ΦΠΑ θα οδηγούσε, σύμφωνα με πληροφορίες, σε αύξηση των δημοσίων εσόδων κατά περίπου 800 εκατ. ευρώ. Το δημοσιονομικό αποτέλεσμα κρίνεται, κατά πληροφορίες, ανεπαρκές από τους πιστωτές προκειμένου να κλείσει το δημοσιονομικό πακέτο μέτρων των 5 δισ. ευρώ, το οποίο φέρονται να απαιτούν και ως εκ τούτου απορρίπτεται.
Το παζάρι για τον ΦΠΑ είναι σκληρό, με κυβερνητικές πηγές να διαμηνύουν ότι συντελεστές 23% και 11% «δεν πρόκειται να πάρουν».
Παρότι το καλάθι των προϊόντων και υπηρεσιών τα οποία θα εντάσσονταν στους δύο συντελεστές δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο, ενδεχόμενη καθιέρωση συντελεστών 23% και 11% φέρνει κατακόρυφες ανατιμήσεις σε φάρμακα, ξενοδοχεία, εφημερίδες, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου που σήμερα εντάσσονται στον υπερμειωμένο συντελεστή 6,5%. Στο σενάριο των δανειστών, ο υπερμειωμένος συντελεστής, η ύπαρξη του οποίου συνεπάγεται απώλεια εσόδων 528 εκατ. ευρώ, καταργείται.
Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές πιέζουν για ένταξη στον συντελεστή 11% μόνο ορισμένων βασικών ειδών διατροφής. Αν περνούσε η πρότασή τους, θα έφερνε ραγδαίες ανατιμήσεις στο καλάθι της νοικοκυράς καθώς σε σειρά τροφίμων ο συντελεστής από το 13% θα εκτοξευόταν στο 23%.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι κατά την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τον ΦΠΑ η πλευρά του ΔΝΤ, αναφέρουν πηγές με γνώση των εξελίξεων, προσήλθε με πρόταση για ενιαίο ΦΠΑ 20% και χαμηλό συντελεστή - για κάποιες εξαιρέσεις - στο 10%. Η όξυνση της θέσης των δανειστών δεν αποκλείεται να εντάσσεται ακριβώς στο παιχνίδι της διαπραγμάτευσης ώστε η συμφωνία να κλείσει λίγο χαμηλότερα.
Σε κάθε σενάριο, πάντως, είναι απολύτως σαφές ότι η έκπτωση 30%, η οποία ισχύει στα νησιά, θα εφαρμοστεί το φετινό καλοκαίρι για τελευταία φορά. Οι δανειστές επιμένουν σφόδρα στην κατάργηση της έκπτωσης και ήδη εδώ και αρκετές ημέρες πηγές του υπουργείου Οικονομικών και της κυβέρνησης μιλούν για εναλλακτικά σενάρια ενίσχυσης των μόνιμων κατοίκων μικρών νησιών με ενδεχόμενη αύξηση αφορολόγητου ορίου εισοδήματος ή επιστροφή μέρους των επιβαρύνσεων.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από