Πριν από τρεις ημέρες στην Αθήνα, στο Μέγαρο Μουσικής, ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης συμμετείχε με ομιλία του στο Εκτακτο Οικονομικό Συνέδριο για την Ελλάδα. Βασική θέση του έλληνα κυβερνητικού αξιωματούχου ήταν ότι «τα τελευταία πέντε χρόνια η χώρα βαδίζει από κρίση σε κρίση και από δάνειο σε δάνειο», κατά συνέπεια χρειάζεται όλα τα μέρη τα οποία εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση να παραδεχθούν ότι το ελληνικό χρέος είναι αδύνατον να εξοφληθεί και ότι η καθυστέρηση στην αναπόφευκτη αναδιάρθρωσή του αποβαίνει αντιπαραγωγική.

Στο Συνέδριο παρίστατο και ο νομπελίστας οικονομολόγος Τόμας Σάρτζεντ, ο οποίος παρενέβη λέγοντας ότι, εν τοιαύτη περιπτώσει, όσα περιέγραψε ο έλληνας υπουργός Οικονομικών φανερώνουν μια «κρίση αδυναμίας πληρωμής και η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πως η άλλη πλευρά, αυτή των δανειστών, πρέπει να καταλάβει ότι δεν θα πληρώσουν οι Ελληνες ολόκληρο το ποσό».

Η παραδοχή αυτή από τον έλληνα υπουργό, κατά τον κ. Σάρτζεντ, υπονομεύει τη διαπραγμάτευση. Ο νομπελίστας καθηγητής σημείωσε ότι εάν ο κ. Βαρουφάκης υπονοεί πως δεν πρέπει να περιμένει κανείς από την ελληνική κυβέρνηση ότι θα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις οφείλει να περιγράψει με σαφήνεια το πραγματικό του όραμα για την ελληνική κοινωνία. Αλλά και το δικό του σχέδιο Β για τη σημερινή πραγματικότητα, που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στις συνεχιζόμενες σπατάλες της κυβέρνησης.

Η ομιλία του νομπελίστα οικονομολόγου Τόμας Σάρτζεντ ήταν σαφής και καθοριστικής σημασίας. Οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει ξανά την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας είναι επίπονες. Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ενώ κοστίζει πολιτικά στην (εκάστοτε) κυβέρνηση, αποτελεί μονόδρομο για την επιστροφή στην ανάπτυξη και στην ευημερία.

Οι πολιτικές που θα σπάσουν τον κύκλο της κρίσης παρουσιάστηκαν με ειλικρίνεια και χωρίς ωραιοποιήσεις στο Εκτακτο Οικονομικό Συνέδριο για την Ελλάδα από κορυφαίους ακαδημαϊκούς, επιτυχημένους πολιτικούς, και διακεκριμένους μεταρρυθμιστές από τη χώρα μας, την Ευρώπη και την Αμερική. Ο ενθουσιασμός και η ανταπόκριση του κοινού απέδειξε πως υπάρχουν πολλοί περισσότεροι Ελληνες που ασπάζονται αυτή την άποψη από όσους νομίζαμε.

Ο Αλέξανδρος Σκούρας είναι αναπληρωτής διευθυντής διεθνών σχέσεων του Atlas Network.