Κάθε άλλο παρά αισιοδοξία για την προοπτική μιας άμεσης συμφωνίας κυβέρνησης και δανειστών ενέπνεε η εισήγηση του μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ στην προχθεσινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη. Στο δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό κενό, στα Εργασιακά και στο Ασφαλιστικό, όπως περιέγραφε ο καθ' ύλην αρμόδιος της ΕΚΤ για την παρακολούθηση των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών είναι ακόμη αρκετά μεγάλη. Η αλήθεια είναι ότι κάτι παραπάνω ξέρουν οι τεχνοκράτες της Φρανκφούρτης. Οχι όμως και όλα!
Διήμερο (3-5 Ιουνίου) μαρτύριο
Παρ' όλα αυτά, και τις πιέσεις αρκετών κεντρικών τραπεζιτών, δεν τέθηκε ούτε την Τετάρτη θέμα κουρέματος των ελληνικών ομολόγων. Μετά και την παρέμβαση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος ζήτησε να δοθεί χρόνος για να αξιοποιηθεί και να αποδώσει το καλύτερο κλίμα που υπάρχει πλέον στις διαπραγματεύσεις, υπερίσχυσαν για άλλη μια φορά οι «διαλλακτικοί» στο 25μελές Συμβούλιο της ΕΚΤ. Η απειλή δεν έφυγε όμως από το τραπέζι. Για να αξιοποιηθεί αν όχι την ερχόμενη Τετάρτη - που η συνεδρίαση της ΕΚΤ θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης -, τότε τη μεθεπόμενη, στις 3 Ιουνίου. Δύο ημέρες, δηλαδή, πριν να πληρωθεί η πρώτη δόση του Ιουνίου προς το ΔΝΤ. Για την οποία, ως γνωστόν, λεφτά δεν υπάρχουν χωρίς συμφωνία με τους δανειστές μας που θα ξεμπλοκάρει μέρος του προγράμματος βοήθειας προς την Ελλάδα.
   
Απεταξάμην τις ομαδικές απολύσεις
Δημοσκοπήσεις κάνει, όπως μαθαίνω, η κυβέρνηση για να διαπιστώσει ποιες «μεταρρυθμίσεις» από αυτές που ζητούν οι δανειστές θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές από την κοινή γνώμη και ποιες όχι.
Δεν έχω μάθει ακόμη λεπτομέρειες για τα αποτελέσματά τους, αλλά ένα είναι σίγουρο. Η απεχθέστερη από τις προτεινόμενες «μεταρρυθμίσεις», αυτή που δεν πρόκειται με τίποτα να γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση, όπως μου λένε αρμόδια στελέχη, είναι οι «ομαδικές απολύσεις».
Το καλό είναι ότι ούτε οι δανειστές φαίνεται να επιμένουν και πολύ σ' αυτήν. Τη βάζουν στο τραπέζι ίσα ίσα για να την αποσύρουν στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης. Επομένως, η κυβέρνηση έχει μάλλον μια σίγουρη νίκη εδώ.  


Το κόλπο με τα ΑΦΜ
Υπάρχουν τρόποι και τρόποι για να κλέψεις τη ΔΕΗ. Ο πιο διαδεδομένος είναι να πάρεις ρεύμα από τη διπλανή κολόνα. Αλλά αυτός που απ' ό,τι μαθαίνω παρουσιάζει έξαρση είναι το κόλπο με το ΑΦΜ που κάνουν πλέον όλο και περισσότεροι επιχειρηματίες με σημαντικές οφειλές στη ΔΕΗ. Το κόλπο λοιπόν είναι το εξής: δεν πληρώνουν τα χρέη τους προς τη ΔΕΗ, κλείνουν την επιχείρησή τους, μετά πηγαίνουν και ανοίγουν μια καινούργια με άλλο ΑΦΜ από το προηγούμενο και στη συνέχεια ζητούν ρεύμα από τη ΔΕΗ. Αποτέλεσμα η νέα εταιρεία να είναι καθαρή, να γίνεται η σύνδεση και το παλιό χρέος να χάνεται. Διότι το σημερινό θεσμικό πλαίσιο δεν δίνει στη ΔΕΗ τη δυνατότητα όταν κάποια εταιρεία αλλάζει ΑΦΜ να τη συνοδεύουν και τα χρέη της, ώστε να μπορεί να τα διεκδικήσει. Σε πάρα πολλές λοιπόν περιπτώσεις εμφανίζεται στα γκισέ της επιχείρησης ο ίδιος ακριβώς επιχειρηματίας που χρωστάει και της Μιχαλούς, και η ΔΕΗ αναγκάζεται να τον συνδέσει. Για να μη νομίζετε ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τη ΔΕΗ αυξάνονται μόνο επειδή κάποιοι δεν έχουν για να πληρώσουν.
Το κλήμα και ο γάιδαρος
Δεν βοήθησε πουθενά, και το λέω μετά λόγου γνώσεως, η «ωμή» αποκάλυψη του Γιάνη Βαρουφάκη ότι μαγνητοφώνησε το Eurogroup της Ρίγας. Η είδηση έπεσε σαν κεραυνός στην αίθουσα συνεδρίασης των κεντρικών διοικητών στη Φρανκφούρτη. Τα πρόσωπα αγρίεψαν και σχόλια πολλά ειπώθηκαν όταν οι 25 της ΕΚΤ πληροφορήθηκαν τις αποκαλύψεις στους «Νιου Γιορκ Τάιμς» του έλληνα υπουργού Οικονομικών. «Ηταν κακό το κλίμα το έφαγε και ο γάιδαρος», που λένε και στο χωριό μου
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από