Ακόμη ένα πλήγμα στις τσέπες των ελλήνων καταναλωτών, στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων και κυρίως του τουρισμού θα φέρει η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Οι επιχειρηματίες από όλο το φάσμα της αγοράς κρούουν τον κώδωνα κινδύνου για τις επιπτώσεις στην αγορά και επισημαίνουν ότι μέχρι σήμερα οι αυξήσεις του ΦΠΑ δεν έφεραν τα αναμενόμενα για τα ταμεία του Δημοσίου, αντίθετα ενίσχυσαν την πτώση της κατανάλωσης και τη φοροδιαφυγή.

Η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ που αποτέλεσε μέτρο που εφάρμοσαν στο παρελθόν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις μέχρι σήμερα δεν έχει δικαιώσει τις προβλέψεις σχετικά με την αποτελεσματικότητά του στην αύξηση των φορολογικών εσόδων. Ο λόγος, όπως λένε οι άνθρωποι της αγοράς, είναι ότι χωρίς μηχανισμό που να εξασφαλίζει την εισπραξιμότητα του μέτρου το μόνο που επιτυγχάνεται είναι να γεμίζουν τις τσέπες τους οι επιτήδειοι αφού η αύξηση των φόρων αποτελεί κίνητρο για φοροδιαφυγή.

«Χωρίς σοβαρό ελεγκτικό μηχανισμό ένα τέτοιο μέτρο μόνο άδικο και αποσπασματικό μπορεί να χαρακτηριστεί» εξηγεί ο Αντώνης Μακρής, πρόεδρος του Συνδέσμου Λιανεμπορικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, ο οποίος συμπληρώνει ότι δεδομένης της κατάστασης στην αγορά οι επιχειρήσεις δεν έχουν περιθώρια πλέον να απορροφήσουν τις αυξήσεις ακόμη και εάν είναι μικρές ενώ και οι καταναλωτές έχουν ξεπεράσει τα όριά τους.

ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ. Ενδεικτικό είναι ότι η οποιαδήποτε αύξηση στα τρόφιμα αξιολογείται ως σημαντικότερη ακόμη και από την περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων. Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από μελέτη καταναλωτικής συμπεριφοράς που διεξήγαγε η εταιρεία MRB Hellas για λογαριασμό του ECR Hellas και δείχνει τα ανύπαρκτα πλέον περιθώρια των καταναλωτών σε νέες αυξήσεις. Ενδεικτικό της αδυναμίας των καταναλωτών είναι ότι τα φτωχά νοικοκυριά δαπανούν κάθε μήνα για την αγορά μόνο βασικών αγαθών το 25% των εισοδημάτων τους, στοιχείο που δείχνει και την αδυναμία σε κάθε περαιτέρω αύξηση.

Οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου κάνουν λόγο για σκηνικό του παραλόγου που θα δημιουργήσει νέα αδιέξοδα στην αγορά. Οπως υποστηρίζουν σε μια αγορά που καρκινοβατεί κάθε αύξηση, έστω και ελάχιστη, είναι αδύνατο να απορροφηθεί από τις επιχειρήσεις ενώ οι καταναλωτές θα μειώσουν ακόμη περισσότερο τις αγορές τους.

«Οι κατηγορίες που βρίσκονται στη χαμηλή κλίμακα συνδέονται κατά τεκμήριο με την εγχώρια παραγωγή και τον αγροδιατροφικό κλάδο, στον οποίο καταγράφεται το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας. Η μετάταξη σε υψηλότερους συντελεστές θα οδηγήσει σε απώλεια ανταγωνιστικότητας» λέει ο Γιώργος Καββαθάς πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος. Οπως εξηγεί, οι επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης και του τουρισμού θα κληθούν να ανταποκριθούν σε υψηλότερα βάρη καταλογισμού ΦΠΑ σε μια περίοδο που συνδέεται με την ανάγκη να κερδηθεί η μεγάλη μάχη για τον τουρισμό και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής τουριστικής επιχείρησης εν γένει.

«Είναι σαφές ότι η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ σε δύο δυναμικούς εξωστρεφείς κλάδους της ελληνικής οικονομίας θα οδηγήσει σε επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας εις βάρος του ΑΕΠ» υπογραμμίζει ο κ. Καββαθάς.

Στην ίδια κατεύθυνση βρίσκεται και ο πρόεδρος του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Παπαδόπουλος ο οποίος σημειώνει ότι είναι απαράδεκτο εν μέσω τουριστικής σεζόν να συζητιούνται αλλαγές στο καθεστώς του ΦΠΑ που περιλαμβάνουν τον τουρισμό και την εστίαση.

«Επιπρόσθετα, οι αυξήσεις στον ΦΠΑ της ΔΕΗ θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε αλυσιδωτές αυξήσεις στα παραγόμενα προϊόντα» λέει και προσθέτει ότι θα πρέπει να αναζητηθούν άλλοι πιο δημιουργικοί τρόποι για την αύξηση των δημοσίων εσόδων που δεν θα τορπιλίζουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και δεν θα επιφέρουν νέες δυσμενείς επιπτώσεις στις επιχειρήσεις.

Η ΕΣΤΙΑΣΗ. Σύμφωνα με στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ η μετάταξη συντελεστή ΦΠΑ στον κλάδο εστίασης από το 13% στο 23% όταν επιχειρήθηκε το 2013 είχε απογοητευτικά φορολογικά αποτελέσματα. Από τα προϋπολογισθέντα 800 εκατ. ευρώ λόγω της αύξησης του συντελεστή στην εστίαση, το κράτος έβαλε τελικά στα ταμεία του μόλις 160 εκατ. ευρώ.

H αύξηση του ΦΠΑ θα πλήξει τις νόμιμες επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, ενώ θα έχει παράλληλες –άμεσες –αρνητικές επιπτώσεις στα έσοδα του κράτους και στην επιχειρηματικότητα, υποστηρίζουν επιχειρηματίες από τον κλάδο των οργανωμένων αλυσίδων εστίασης.

Οπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Επώνυμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης «ένα τέτοιο μέτρο δεν είναι ούτε δίκαιο ούτε λογικό. Θα αυξήσει την παραβατικότητα, τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή».

Σοβαρές επιφυλάξεις για το μέτρο διατηρούν και οι μικρομεσαίοι του λιανεμπορίου. Οπως λέει ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης: «Στη νέα πρόταση επιστροφής στους τρεις συντελεστές ΦΠΑ διατηρούμε πολλές και σοβαρές επιφυλάξεις. Είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν παρεμβάσεις στις «φοροαπαλλαγές», οι οποίες σύμφωνα με τον προϋπολογισμό κοστολογούνται 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Τα νέα δεδομένα δεν φαίνονται ικανά να διαμορφώσουν μεγαλύτερη εισπραξιμότητα στα ετήσια δημόσια έσοδα, ενώ συνεχίζει να μας ανησυχεί τι θα επιφέρει η νέα πρόταση συντελεστών στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ της νησιωτικής Ελλάδας το οποίο πρέπει πάση θυσία να διατηρηθεί».