Φυσικά ούτε η αγορά - ούτε όμως και η κοινή λογική - μπορεί να αποδεχθεί την καθ' όλα αντιαναπτυξιακή πρόταση για παραμονή του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ στο 23% και αύξηση του κατώτατου στο 11 ή και 12%, η οποία είναι η τελευταία «φαεινή ιδέα» των θεσμών. Θα αποτελούσε ισχυρό πλήγμα στο εισόδημα των νοικοκυριών, με οδυνηρές συνέπειες για την εσωτερική κατανάλωση και τη βιωσιμότητα χιλιάδων επιχειρήσεων.
Υπενθυμίζουμε τη δέσμευση της κυβέρνησης και πρόσφατα από το στόμα του Πρωθυπουργού για ένα αναπτυξιακό πρότυπο με στήριξη της εσωτερικής ζήτησης, η οποία όμως με αυτό το σενάριο θα υποστεί καθίζηση και έτσι ούτε η δημοσιονομική απόδοση του μέτρου θα είναι η αναμενόμενη. Oποιαδήποτε αύξηση του ΦΠΑ σε είδη όπως τρόφιμα, φάρμακα, βιβλία και λογαριασμούς ΔΕΚΟ ύστερα από έξι χρόνια ύφεσης θα πλήξει μεγάλες κοινωνικές ομάδες, που θα έπρεπε να στηριχθούν για να δώσουν με τη σειρά τους ώθηση στα έσοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Επιπλέον, ακόμη και στην ελληνική αντιπρόταση φαίνεται ότι αποτελεί ειλημμένη απόφαση ο διπλασιασμός του συντελεστή στον τουρισμό, που είναι σήμερα το μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας.
Το ερώτημα γιατί θα πρέπει οι επιχειρήσεις του τουρισμού να βρεθούν σε μειονεκτική θέση έναντι των ανταγωνιστών τους στις γειτονικές χώρες δεν το έχει απαντήσει κανείς. Οσο για την εξάλειψη του υπερμειωμένου συντελεστή στα νησιά, θα δώσει ακόμη ένα χτύπημα στον τουρισμό και στον παραγωγικό ιστό αυτών των περιοχών με αυξήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες έως 20%.
Ο Ι. Χατζηθεοδοσίου είναι πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από