Οι μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες της Ευρώπης συνεργάζονται για να εκπονήσουν κοινή στρατηγική σε θέματα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, επειδή ανησυχούν ότι καθώς ο κόσμος κινείται προς μια ιστορική συμφωνία για τη μείωση των εκπομπών αυτές μπορεί να μείνουν στο περιθώριο.

Η Shell, η Total, η ΒΡ, η Statoil και η Eni ανήκουν στις εταιρείες που σχεδιάζουν να δημιουργήσουν ένα νέο όργανο του κλάδου, ή ομάδα σκέψης, με στόχο να εκπονήσουν κοινές θέσεις για το μέλλον. Εως τώρα οι μεγαλύτερες αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες –η Exxon Mobil Corp και η Chevron Corp –έχουν επιλέξει να μη συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή ανέφεραν πηγές που δεν κατονομάζονται.

Ενας από τους στόχους των μεγάλων ευρωπαϊκών πετρελαϊκών εταιρειών είναι να παρουσιάσουν το φυσικό αέριο ως πιο φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική σε σύγκριση με το κάρβουνο, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Το φυσικό αέριο μολύνει λιγότερο από όλα τα είδη ορυκτών καυσίμων. Το κάρβουνο μολύνει περισσότερο από όλα τα είδη.

Οπως έχει αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Shell Μπεν βαν Μπέουρντεν, η αύξηση της χρήσης φυσικού αερίου για την παραγωγή ενέργειας αποτελεί σημείο κλειδί στην προσπάθεια που γίνεται να μειωθούν οι εκπομπές των ρύπων.

Οι πετρελαϊκές εταιρείες αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι οι δραστηριότητές τους αντιμετωπίζουν κινδύνους από την υιοθέτηση πολιτικών που έχουν σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Οι κυβερνήσεις αναζητούν τρόπους να μειωθεί η μόλυνση του περιβάλλοντος καθώς οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ, όπως η θερμοκρασία του πλανήτη. Η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας έχει αναφέρει ότι για να αποφευχθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να χρειαστεί να μειωθεί η παραγωγή ορυκτών καυσίμων.

© Bloomberg News