Μπορεί ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης να πιστεύουν ότι βρισκόμαστε κοντά σε μια επωφελή για όλες τις πλευρές συμφωνία, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αυτό είναι και το επιθυμητό για όλους στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Οι φωνές που ζητούν ρήξη εδώ και τώρα με τους δανειστές, κάθε άλλο παρά σταματούν να ακούγονται, προκαλώντας πονοκέφαλο στο κυβερνητικό επιτελείο και αναγκάζοντας τον ξένο Τύπο να ασχολείται μαζί τους.

Ο βουλευτής Ημαθίας Κώστας Λαπαβίτσας που είναι ένθερμος υποστηρικτής της επιστροφής στο εθνικό νόμισμα, με συνέντευξή του στο thepressproject.gr υποστήριξε πως πρέπει να επέλθει ρήξη με τους δανειστές, καθώς με την επιστροφή στην ανάκαμψη η οικονομία θα έρθει πολύ σύντομα.

Στην ίδια γραμμή εμφανίστηκε και το κορυφαίο στέλεχος της εσωκομματικής μειοψηφίας και βουλευτής Πειραιά Στάθης Λεουτσάκος. Από τον ρ/σ Αlpha υποστήριξε ότι αν οι δανειστές δεν διευκολύνουν τη χρηματοδότηση θα οδηγηθούμε σε ρήξη, ενώ τόνισε ότι όπως υπήρχε ζωή στη χώρα και πριν από το ευρώ, μπορεί να υπάρξει και μετά. Επίσης, υποστήριξε και αυτός πως μια τέτοια ενέργεια μπορεί να προκαλέσει γρηγορότερα προοδευτικές αλλαγές για τον τόπο.

ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ. Πάντως, οι προσπάθειες τόσο της εσωκομματικής μειοψηφίας όσο και μεμονωμένων στελεχών που αντιδρούν στην επερχόμενη συμφωνία, δείχνει να παίρνουν οργανωμένη μορφή. Χθες το απόγευμα στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ πραγματοποιήθηκε εκδήλωση υπέρ της ρήξης και εναντίον της διαφαινόμενης συμφωνίας. Στην εκδήλωση τοποθετήθηκαν τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Σόφη Παπαδόγιαννη και Αντώνης Νταβανέλος που ανήκουν στην Αριστερή Πλατφόρμα και ο πρώην υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής Γιάννης Μηλιός. Στο κείμενο-κάλεσμα που είχαν απευθύνει τις προηγούμενες ημέρες ενόψει της εκδήλωσης, ανέφεραν μεταξύ των άλλων ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν µπορεί να µετατραπεί σε κόµµα λιτότητας ούτε η κυβέρνηση να υλοποιήσει Μνηµόνιο. Αυτός είναι ο λόγος που ήδη τίθενται στο τραπέζι από το εσωτερικό και το εξωτερικό προτάσεις για «ξεκαθάρισµα» µέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και κυβερνητικές λύσεις «εθνικής ενότητας»», δείχνοντας με αυτό τον τρόπο την ενόχλησή τους για τις εξελίξεις των τελευταίων τεσσάρων μηνών.

Μάλιστα η εκδήλωση προκάλεσε το ενδιαφέρον του διεθνούς Τύπου, συγκεκριμένα των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». Η εφημερίδα κάνει λόγο για διαφορετικές μαρξιστικές ομάδες που αντιδρούν με ανοιχτή εκδήλωση στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την εξεύρεση λύσης. Επισημαίνει παράλληλα ότι τέτοιου είδους αντιδράσεις ενδεχομένως θα μπορούσαν να προκαλέσουν πρόβλημα στη συνοχή του κόμματος. Ο αρθρογράφος κάνει αναφορά και στον Γιάννη Μηλιό που τον αναφέρει ως μαρξιστή οικονομολόγο που αντιδρά στις πολιτικές λιτότητας.

Πάντως στην Κουμουνδούρου, στελέχη που πρόσκεινται στην πλειοψηφία δεν αποκλείουν να υπάρξουν ακόμη μεγαλύτερες αντιδράσεις όσο πλησιάζουμε στη συμφωνία.