Η ανάγνωση και μόνο των υποψηφίων, όπως και των χωρών από τις οποίες κατάγονται, έμοιαζε με ένα ταξίδι στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα –για βιβλιόφιλους και μη. Το ταξίδι τελείωσε με την ανακοίνωση, στις 11.30 χθες το βράδυ, ότι το Διεθνές Βραβείο Μπούκερ, το οποίο απονέμεται κάθε δύο χρόνια σε συγγραφέα για το σύνολο του έργου του, κέρδισε ο 61χρονος Ούγγρος Λάσλο Κρασναχορκάι.

Αυτή την περίοδο μάλιστα οι έλληνες αναγνώστες έχουν τη δυνατότητα να τον ανακαλύψουν μέσα από το βιβλίο «Πόλεμος και πόλεμος» (εκδ. Πόλις, μετάφραση Ιωάννα Αβραμίδου), στο οποίο ο ήρωας Γκιόργκι Κόριμ ανακαλύπτει ένα ποιητικής ομορφιάς κείμενο για τέσσερις συντρόφους: «Ενα άλυτο αίνιγμα, όπου τα πάντα ήταν βαρύτητα και αισθαντικότητα, ελαφρότητα και επιπολαιότητα, επικίνδυνα παιχνίδια αλλά και μια τεράστια αποθήκη, όπου στοιβάζονταν όλες οι αναμνήσεις της εμπειρίας του θανάτου, από τις γλυκές αναθυμιάσεις της θλίψης ως το εφιαλτικό ουρλιαχτό…», διαβάζουμε στη σελίδα 207.

Σύμφωνα με την κριτική επιτροπή του Διεθνούς Βραβείου, «σε όλο το έργο του Κρασναχορκάι αυτό που εντυπωσιάζει πρωτίστως τον αναγνώστη είναι οι απαράμιλλες προτάσεις, ο εσωτερικός ρυθμός των οποίων κυμαίνεται από την αυστηρότητα ώς τη μανία και την παραδοξότητα.

Επικές προτάσεις που μοιάζουν με ένα ρολό υφάσματος, στο πέρασμα του οποίου συσσωρεύονται παράξενα και απρόσμενα στοιχεία, σε παραγράφους μνημειώδεις, τραχιές και μουσικές».

Ο Κρασναχορκάι κερδίζει αυτομάτως 60.000 στερλίνες και μία θέση στο πάνθεο των διεθνών δημιουργών, καθώς διαδέχεται, ανάμεσα σε άλλους, την Λίντια Ντέιβις (κατείχε το βραβείο από το 2013), τον Φίλιπ Ροθ (2011) και τον Ισμαήλ Κανταρέ, με τον οποίο άρχισε η απονομή το 2005.

Δύο από τα βιβλία του Ούγγρου, το «Τανγκό του Σατανά» και η «Μελαγχολία της Αντίστασης», έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο από τον φίλο του, διάσημο σκηνοθέτη Μπέλα Ταρ.

Αλλά θα ήταν άδικο να ξεχαστούν και ορισμένοι τουλάχιστον από τους συνυποψήφιούς του μετά το άκουσμα του δικού του ονόματος. Κι αυτό επειδή στην τελική δεκάδα περιλαμβάνονταν ονόματα όπως του Aμιταβ Γκος.

Ο μυθιστοριογράφος είναι μία από τις πιο δυνατές φωνές της ινδικής λογοτεχνίας και η «Θάλασσα από παπαρούνες» (εκδ. Καστανιώτη, 2014) είχε μπει στη βραχεία λίστα του Μπούκερ ήδη το 2008. Η 74χρονη αμερικανίδα Φάνι Χάουι, από την άλλη, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες ποιήτριες της εποχής μαζί με την Αν Κάρσον.