Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, αλλά χωρίς την αναμέτρηση με κάλπη, παραπέμπεται η εσωκομματική μάχη για τη στήριξη ή την απόρριψη μιας συμφωνίας της κυβέρνησης με τους ευρωπαίους εταίρους και πιστωτές. Η απόφαση που επικυρώθηκε χθες από το άτυπο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος οδηγεί ουσιαστικά σε ανακωχή στο γαλάζιο στερέωμα μέχρι να οριστικοποιηθεί το πλαίσιο της συμφωνίας –αν και ο Αντώνης Σαμαράς προανήγγειλε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα συναινέσει σε ένα πακέτο υφεσιακών μέτρων.

Στη συνεδρίαση του κομματικού οργάνου επικράτησαν χαμηλοί τόνοι, κυρίως επειδή ήταν κοινός τόπος ότι δεν μπορεί να ξεκινήσει ουσιαστική συζήτηση χωρίς να είναι γνωστό το περιεχόμενο μιας συμφωνίας. Ακόμη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος προκρίνει την υπερψήφισή της από τη ΝΔ ανεξάρτητα από τα μέτρα που θα τη συνοδεύουν με βασικό επιχείρημα ότι «η μη συμφωνία είναι χειρότερη από μια μέτρια συμφωνία», επικεντρώθηκε χθες στην ανάγκη να συζητηθεί η στάση του κόμματος στην ΚΟ –τη σύγκλιση της οποίας είχαν ήδη υποδείξει ο Νικήτας Κακλαμάνης και η Ολγα Κεφαλογιάννη.

ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ. Μέσα σε αυτό το κλίμα, ομόφωνα το 15μελές Πολιτικό Συμβούλιο, στο οποίο συμμετείχε και ο σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά Χρύσανθος Λαζαρίδης, διακήρυξε ότι «η ΝΔ ως η κατεξοχήν ευρωπαϊκή παράταξη της πατρίδας είναι λογικό ότι δεν μπορεί να εκφράσει άποψη επί μιας ανύπαρκτης ακόμα συμφωνίας για την ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης του Μνημονίου μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας» και πρόσθεσε ότι «το κόμμα και τα εκλεγμένα όργανά του θα αποφασίσουν για την έξοδο της χώρας από τη σημερινή κρίση με μόνο κριτήριο το συμφέρον του ελληνικό λαού». Ηταν πρόδηλο ότι το κομματικό όργανο στην παρούσα φάση ήθελε περισσότερο να αναδείξει τη διατήρηση του Μνημονίου και την παρουσία της «τρόικας».

Η παραπομπή των αποφάσεων για τη στάση της ΝΔ στη γαλάζια ΚΟ, ωστόσο, δεν βάζει τέλος στην εσωκομματική διελκυστίνδα καθώς υψηλόβαθμα στελέχη της Λεωφόρου Συγγρού σημείωναν χθες ότι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα θα γίνει συζήτηση και δεν πρόκειται να τεθεί σε ψηφοφορία το ζήτημα. Η τελική απόφαση για τη θέση της ΝΔ απέναντι στη συμφωνία θα ληφθεί από τον πρόεδρο του κόμματος, ενώ οι ίδιες πηγές προεξοφλούσαν ότι μέσα από τις τοποθετήσεις των βουλευτών θα έχουν αναδειχθεί πλειοψηφίες και μειοψηφίες. Η θέση αυτή δεν αποκλείεται να προκαλέσει νέους τριγμούς, καθώς βουλευτές όπως η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης προκρίνουν μια καταγραφή των τάσεων στην ΚΟ μέσα από ψηφοφορία και διαμηνύουν ότι «η ηγεσία οφείλει να ακολουθήσει τις αποφάσεις των βουλευτών».

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ. Η προοπτική καταψήφισης της συμφωνίας, πάντως, κερδίζει έδαφος στο κομματικό επιτελείο, ακόμη και στη βάση του τελευταίου σχεδίου που αποδίδεται στην Κομισιόν –και προς αυτή την κατεύθυνση κατέστησε σαφές ότι κινείται ο Αντώνης Σαμαράς. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην πρωθυπουργός κατά την εισηγητική τοποθέτησή του στο Πολιτικό Συμβούλιο ανέφερε μεν ότι «η ΝΔ δεν πρέπει να βιαστεί, καθώς μέχρι στιγμής ακούμε μόνον σενάρια και τίποτε περισσότερο και δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία», αλλά τόνισε με έμφαση ότι σε κάθε περίπτωση «η ΝΔ δεν πρόκειται να στηρίξει υφεσιακά μέτρα».

Αλλαγή πλεύσης

Το μόνο παράθυρο που αφήνουν ανοιχτό από το γαλάζιο επιτελείο για μια αλλαγή πλεύσης από την αξιωματική αντιπολίτευση συνδέεται με την αδυναμία της κυβέρνησης να περάσει τη νέα συμφωνία από τη Βουλή. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο αναφέρουν ότι δεν θα επιτρέψουν να βρεθεί η χώρα στο κενό, αλλά επισημαίνουν ότι η παρούσα κυβέρνηση Τσίπρα θα έχει απολέσει τη δεδηλωμένη κι αυτό αναγκαστικά θα οδηγήσει και σε άμεσες πολιτικές εξελίξεις.

Η επιμονή σε μια μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση συνδέεται άμεσα και με τη νέα στρατηγική επαναπροσέγγισης της μεσαίας τάξης.