Η γερμανική κυβέρνηση δεν βλέπει πολιτική απόφαση για την Ελλάδα στη Σύνοδο της ΕΕ στη Ρίγα. Ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ παρέπεμψε χθες για το ζήτημα της Ελλάδας στην τελευταία απόφαση του Eurogroup την περασμένη Δευτέρα. Στην απόφαση αυτή, είπε ο Ζάιμπερτ, καταγράφεται ότι υπάρχουν «βήματα προόδου», αλλά «απαιτείται ακόμη δουλειά» για να διευκρινιστούν τα ανοιχτά ζητήματα με τους θεσμούς. Με την απόφαση του Eurogroup «η ευρωζώνη χαιρέτισε επίσης τη διαβεβαίωση της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα επιταχύνει τη διαπραγμάτευση» πρόσθεσε ο Ζάιμπερτ. «Αυτό είναι που ισχύει», είπε, «για όλα τα υπόλοιπα ισχύει η απόφαση του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου, που καθόρισε επακριβώς τη διαδικασία και τον οδικό χάρτη». Και την απόφαση εκείνη «πρέπει να τηρήσουν όλες τις πλευρές».

Με την απομάκρυνση της πολιτικής λύσης, η καγκελαρία κρατάει χαμηλά και το θέμα ενδεχόμενης συνάντησης της Ανγκελα Μέρκελ με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο της Συνόδου των ηγετών της ΕΕ στη Ρίγα. Τέτοιες συναντήσεις «προκύπτουν κυρίως επιτόπου» είπε ο Ζάιμπερτ. Η ελληνική κρίση δεν είναι στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής στη Ρίγα που έχει θέμα τη συνεργασία με τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Αλλά εναπόκειται στη λετονική προεδρία να καθορίσει την ημερήσια διάταξη. Πάντως, μία συνάντηση Μέρκελ – Τσίπρα δεν απέκλεισε ο εκπρόσωπος μολονότι δεν είναι προγραμματισμένη. «Είναι γνωστό ότι η καγκελάριος έχει εδώ και καιρό μία τακτική και εμπιστευτική ανταλλαγή απόψεων με τον κ. Τσίπρα» είπε ο εκπρόσωπος της Μέρκελ.

Αποστάσεις πήρε η Μέρκελ από τη δήλωση του αντικαγκελαρίου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ότι έξοδος της Ελλάδας είναι –όχι τόσο οικονομικά, αλλά πολιτικά –επικίνδυνη για την ευρωζώνη. «Από την αρχή της κρίσης η θέση της γερμανικής κυβέρνησης ήταν ότι θέλει να κάνει τα πάντα για να σταθεροποιηθεί η Ελλάδα στο ευρώ» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Για τον σκοπό αυτόν συμφωνήθηκαν δύο προγράμματα», πρόσθεσε, «και εργαζόμαστε για την επιτυχή ολοκλήρωση του δεύτερου προγράμματος –αυτή είναι η θέση της γερμανικής κυβέρνησης».

«Κίνδυνος χρεοκοπίας». Για τον κίνδυνο κρατικής χρεοκοπίας της Ελλάδας προειδοποιεί η γερμανική ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα Μπούντεσμπανκ. «Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι ανησυχητική» αναφέρει η μηνιαία έκθεση της Μπούντεσμπανκ. Η κυβέρνηση και οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να πληρώνουν ακόμη μόνον επειδή οι τράπεζες τροφοδοτούνται με την έκτακτη παροχή ρευστότητας ELA». Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στις μεταρρυθμίσεις για τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών. Υπό τις σημερινές συνθήκες, εκτιμά η Μπούντεσμπανκ, δεν μπορεί να ολοκληρωθεί το δεύτερο πρόγραμμα και ως εκ τούτου δεν μπορεί να εκταμιευθεί και η υπολειπόμενη δόση από την Ελλάδα.

Το τρίτο πακέτο βοήθειας

Η καγκελάριος Μέρκελ αποφεύγει προς το παρόν τη συζήτηση ενός τρίτου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα, υπέρ της οποίας έχει ταχθεί ο υπουργός Οικονομίας και πρόεδρος του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Ο εκπρόσωπος της Μέρκελ τόνισε σχετικά ότι «στόχος είναιη επιτυχής ολοκλήρωση του δεύτερου προγράμματος» πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε συζήτηση για περαιτέρω ενέργειες. Και στον στόχο αυτό, πρόσθεσε, εστιάζονται όλες οι προσπάθειες.