Στην απόρριψη των προτάσεων της αντιπολίτευσης για χρονική επέκταση της έρευνας της Εξεταστικής Επιτροπής για τα μνημόνια προχώρησαν οι βουλευτές της πλειοψηφίας που συμμετέχουν στην Επιτροπή, η οποία συνεδριάζει το απόγευμα της Τρίτης.

Ένταση σημειώθηκε μεταξύ της Νίνας Κασιμάτη και του Ανδρέα Λοβέρδου, με αφορμή αναφορά σε ευθύνες του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για την υπαγωγή της χώρας στο ΔΝΤ.

Η Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τις συνθήκες που οδήγησαν την Ελλάδα στο καθεστώς των μνημονίων συνεδριάζει από τις 16:00 την Τρίτη. Στην ημερησία διάταξη βρίσκεται η κατάρτιση της λίστας με τους πρώτους μάρτυρες που θα κληθούν να καταθέσουν στην Επιτροπή, μετά από σύμφωνη γνώμη των κομμάτων.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, διαφωνίες σημειώθηκαν μεταξύ της κυβερνητικής πλειοψηφίας και των βουλευτών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, για το αν θα πρέπει να διευρυνθεί ή όχι η χρονική περίοδος της έρευνας της Επιτροπής, είτε πριν τον Οκτώβριο του 2009, είτε να φθάσει μέχρι σήμερα.

Οι βουλευτές της πλειοψηφίας απέρριψαν το αίτημα των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης, που με διαφορετικό σκεπτικό επέμειναν ότι η έρευνα δεν πρέπει χρονικά να περιοριστεί, υποστηρίζοντας ότι τα προηγούμενα μνημόνια συνδέονται με την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου 2015 (υπογραφή επέκτασης της δανειακής σύμβασης).

Τόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Βίτσας όσο και η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη παρέπεμψαν στην απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, που θέτει συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο από τον Οκτώβριο 2009 μέχρι τον Ιανουάριο 2015 πριν της εκλογές.

Ένταση μεταξύ Ν.Κασιμάτη και Ανδρ.Λοβέρδου

Στα ύψη ανέβηκε το πολιτικό θερμόμετρο όταν η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ν.Κασιμάτη, στην τοποθέτηση της, επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου για την υπαγωγή της χώρας στο ΔΝΤ και στα μνημόνια και τόνισε ότι θα πρέπει να διερευνηθεί ποιοι ωφελήθηκαν από την κατάσταση αυτή που δημιουργήθηκε.

«Ακούσαμε μια φωνή γενίτσαρου από τη φανατικότερη υποστηρίκτρια του Γιώργου Παπανδρέου» αντέδρασε ο κ. Λοβέρδος.

Δεν έχω να απολογηθώ σε κανέναν και ειδικά σε αυτούς τους «μανταρίνους», που οδήγησαν το ΠΑΣΟΚ σε ψευδώνυμο ΠΑΣΟΚ, απάντησε η κ. Κασιμάτη.

«Ακουσα μια φωνή γενιτσαρισμού από την πιο φανατική υποστηρίκτρια του Γιώργου Παπανδρέου. Θα τον στείλετε στα κρατητήρια;» επέμεινε ο κ. Λοβέρδος.

«Θα γίνετε νομίζετε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με αυτά που λέτε;» του αντέτεινε η κ. Κασιμάτη.

Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, που προσπαθούσε να λειτουργήσει πυροσβεστικά, έδωσε τέλος στην λεκτική αντιπαράθεση των δύο εισηγητών.

Η συζήτηση συνεχίζεται με τις τοποθετήσεις και τις προτάσεις των εισηγητών των κομμάτων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από