Η παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά από το βήμα του ΣΕΒ περιελάμβανε σκληρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα και ήταν διανθισμένη με μηνύματα προς ευρωπαίους εταίρους και πιστωτές, αλλά ήταν προφανές ότι οι αποδέκτες των κεντρικών διλημμάτων που παρουσίασε ο πρόεδρος της ΝΔ βρίσκονταν πρωτίστως στο εσωκομματικό ακροατήριο.

Επιτελικά στελέχη του κόμματος αναγνώριζαν ότι ο κ. Σαμαράς κινήθηκε με βασικό στόχο να καθορίσει το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η ΝΔ, ενόψει της σημερινής συνεδρίασης του γαλάζιου Πολιτικού Συμβουλίου και στον απόηχο των ηχηρών προειδοποιήσεων από σειρά βουλευτών που αποκρούουν κάθε ενδεχόμενο καταψήφισης μιας συμφωνίας με τους εταίρους για το ελληνικό πρόγραμμα.

Στη βάση αυτή, ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ανοικτός σε μια συναινετική πορεία κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την ταχύτερη έξοδο της χώρας από την κρίση, αλλά με όρους και προϋποθέσεις που μάλλον θολώνουν το τοπίο παρά οδηγούν σε μια προσέγγιση με την παρούσα κυβέρνηση. Για μια πολιτική συνεργασία, ο κ. Σαμαράς κάλεσε τον Πρωθυπουργό να ζητήσει ευθέως τη συνδρομή της, να μεταβάλει πλήρως την κυβερνητική πολιτική και, παράλληλα, να εγκαταλείψει την προεκλογική ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και να απορρίψει υφεσιακά μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. «Χρειάζεται αλλαγή πολιτικής, επιστροφή στις μεταρρυθμίσεις και φορολογικές μειώσεις. Η αύξηση του ΦΠΑ θα προκαλέσει ανεργία, όπως και η αύξηση του κατώτατου μισθού. Είναι ολέθριο λάθος οι φοροεπδρομές που ετοιμάζουν, η ύφεση που φέρνουν και το κομματικό κράτος που οικοδομούν», ήταν το δικό του στίγμα.

ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ. Το παράθυρο συναίνεσης που επιχείρησε να ανοίξει έκλεισε αμέσως μετά με τις δηκτικές βολές προς τους γαλάζιους αντιφρούντες: «Κάποιοι μας συμβουλεύουν να δεσμευτούμε ότι θα ψηφίσουμε αυτά που… ακόμη δεν είδαμε, ούτε γνωρίζουμε». Συνέδεσε δε τις εσωκομματικές προτροπές για στήριξη της επικείμενης συμφωνίας και με μια τακτική «λαϊκισμού». Με το μήνυμα αυτό απαντά προκαταβολικά ο πρώην πρωθυπουργός σε όσους βουλευτές επιδιώξουν να καταγραφεί στο σημερινό Πολιτικό Συμβούλιο μια διχαστική εικόνα στα κορυφαία κλιμάκια του κομματικού οργανογράμματος. Η πλειοψηφία στο 15μελές άτυπο όργανο δεν αντιστρατεύεται μια επιλογή για μετωπική σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ και καταψήφιση της συμφωνίας, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν σοβαρές αποκλίσεις.

Ο πρόεδρος της ΝΔ απηύθυνε εκ νέου πρόσκληση για τη συγκρότηση ενός ευρωπαϊκού μετώπου, ενώ εμμέσως έδειξε και προς την κατεύθυνση ενός νέου κυβερνητικού σχήματος «εθνικής ενότητας»: «Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλες τις δυνάμεις που θέλουν, την ύστατη στιγμή, να εμποδίσουν αυτό που φαίνεται να έρχεται ως καταστροφή. Κάνω έκκληση για τη μεγάλη συνεννόηση που είναι ακόμα εφικτή. Αλλά ζητώ τη «μεγάλη συνεννόηση» για να αλλάξει η χώρα πολιτική. Οχι για να στηρίξουμε την τωρινή πολιτική που μας έχει φέρει σε αυτό το αδιέξοδο», κατέληξε.