«Η τιμή στον Κώστα Γαβρά είναι τιμή στον ευρωπαϊκό πολιτισμό που παιδαγωγεί υπεύθυνους πολίτες». Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης από τις Κάννες, όπου παραβρέθηκε στο πλευρό του σπουδαίου σκηνοθέτη με αφορμή την επαναπροβολή σε ειδική εκδήλωση, στο πλαίσιο του 68ου Φεστιβάλ των Καννών, της περίφημης ταινίας «Ζ».

«Η τιμή στο πρόσωπο τού Κώστα Γαβρά είναι τιμή για την Ελλάδα, αλλά και για τη Γαλλία και για την Ευρώπη. Επιβραβεύει έναν κινηματογράφο που δεν είναι μόνο έργο τέχνης, αλλά διαμορφώνει συνειδήσεις στις ευρωπαϊκές δημοκρατίες. Έναν κινηματογράφο που επιτελεί ρόλο πνευματικό και παιδαγωγικό, ασκεί δε ψυχαγωγία με την αρχαιοελληνική έννοια: παιδαγωγεί υπεύθυνους και ευαίσθητους πολίτες».

Με αυτά τα λόγια ο Νίκος Ξυδάκης χαιρέτισε την απόφαση τού φετινού Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών να τιμήσει τον Κώστα Γαβρά στο πλαίσιο τού τμήματος Cannes Classics, παρουσιάζοντας τη Δευτέρα σε επίσημη προβολή, την ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια της ιστορικής ταινίας του «Ζ».

Ορθιοι οι θεατές χειροκροτούσαν επί ώρα τον διάσημο έλληνα σκηνοθέτη, το έργο του οποίου εξήρε ο καλλιτεχνικός διευθυντής τού φεστιβάλ Τιερί Φρεμόν για την ικανότητά του να ξεπερνά τα σύνορα, να αποτελεί φορέα μηνυμάτων για τον πολιτισμό σε όλη την Ευρώπη.

Ο Νίκος Ξυδάκης παρευρέθηκε στην προβολή μαζί με τη σύζυγο του σκηνοθέτη, Μισέλ Γαβρά, τον πρόεδρο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Αλέξη Γρίβα, τον διευθυντή της Γαλλικής Ταινιοθήκης Σερζ Τουμπιανά, την διευθύντρια τού Γαλλικού Κέντρου Κινηματογράφου Φρεντερίκ Μπρεντάν, τον εκπρόσωπο τού υπουργείου Πολιτισμού της Αλγερίας (όπου γυρίστηκε το «Ζ») Νεσρούν Μπολιχίλ και άλλους παράγοντες της διεθνούς κινηματογραφίας, με ορισμένους από τούς οποίους είχε νωρίτερα συζητήσει τις δυνατότητες τού ελληνικού κινηματογράφου στο ευρωπαϊκό τοπίο.

«Χρειάζεται να υπάρξει ακόμα εντονότερη παρουσία τού ελληνικού σινεμά, γενικότερα τού σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό», επεσήμανε κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας συζήτησης ο Κώστας Γαβράς. Και συνέχισε: «Μέσω τού πολιτισμού μπορεί και πρέπει να φανεί η αληθινή Ελλάδα, πέρα από τα στερεότυπα στα οποία προτιμούν πολλοί να περιορίζονται. Λένε μερικοί ότι έχουμε μια κυβέρνηση ριζοσπαστών. Δεν είναι αλήθεια. Ριζοσπαστική στη σύγχρονη Ευρώπη δεν είναι η ελληνική κυβέρνηση, ριζοσπαστική είναι η ίδια η δημοκρατία. Η χώρα μας χρειάζεται να κυβερνηθεί από νέους ανθρώπους χωρίς παρελθόν πολιτικών και οικονομικών δυναστειών».

Το «Ζ» θα τιμηθεί και στο Φεστιβάλ της Λυών, ενώ μαζί με μερικές άλλες από τις σημαντικότερες ταινίες του κ. Γαβρά θα βγει και πάλι στους κινηματογράφους τον Οκτώβριο. Άλλωστε, δεν έχει πάψει να έχει ζήτηση από τις τηλεοράσεις όλου τού κόσμου. «Ακόμα και σήμερα συναντώ ανθρώπους που μού λένε ότι αυτή η ταινία έχει αλλάξει τη ζωή τους», είπε ο διάσημος σκηνοθέτης, ο οποίος επισκέφθηκε χθες μαζί με τον κ. Ξυδάκη και τον κ. Γρίβα το περίπτερο τού Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου στις Κάννες, όπου τού προσφέρθηκαν σε dvd μερικές από τις ταινίες των νέων Ελλήνων ομοτέχνων του, που αποτελούν συμπαραγωγές τού ΕΚΚ.

Μια τέτοια ταινία, που ο Κώστας Γαβράς είχε ήδη δει μαζί με όλους τούς θεατές τού διαγωνιστικού τμήματος τού φεστιβάλ είναι «Ο Αστακός» τού Γιώργου Λάνθιμου. «Είναι μια πολύ καλή ταινία και ο Γιώργος Λάνθιμος είναι ένας πολύ καλός σκηνοθέτης στον οποίο ο νέος ελληνικός κινηματογράφος μπορεί να υπολογίζει», δήλωσε ο Γαβράς.

«Ο Αστακός» είναι η πρώτη ελληνική ταινία μετά από 17 χρόνια, μετά, δηλαδή, το «Μια αιωνιότητα και μια μέρα» τού Θόδωρου Αγγελόπουλου, που διεκδικεί τον Χρυσό Φοίνικα συμμετέχοντας στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα τού Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών. Το 2009 ο Γ. Λάνθιμος είχε βραβευθεί συμμετέχοντας στο τμήμα του φεστιβάλ «Ένα κάποιο βλέμμα» με την ταινία του «Κυνόδοντας».

Ένας άλλος, επίσης διακεκριμένος έλληνας σκηνοθέτης, ο κ. Πάνος Κούτρας, συμμετέχει φέτος ως μέλος της κριτικής επιτροπής του τμήματος «Ένα κάποιο βλέμμα». Πέρυσι, στο πλαίσιο του ίδιου αυτού τμήματος είχε προβληθεί η ταινία του «Xenia».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από