Κάθε μέρα που περνάει μέχρι την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους χάνονται 22,3 εκατ. ευρώ από το ΑΕΠ της Ελλάδας, ενώ κάθε 24 ώρες κλείνουν 59 επιχειρήσεις και μειώνεται η πλήρης απασχόληση κατά 613 θέσεις εργασίας.

Αυτό υπογραμμίζει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου και προσθέτοντας ότι η αγορά βρίσκεται σε ακινησία.

Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει η ΕΣΕΕ, την τελευταία πενταετία σημειώθηκε πτώση του κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο κατά 26,2%, στο χονδρικό κατά 37,1% και στα αυτοκίνητα κατά 61,9%. Οσο για τη ρευστότητα στην αγορά, το 95% των αιτημάτων χορήγησης δανείων απορρίπτεται καθημερινά από τις εμπορικές τράπεζες, και πλέον μόνο μία στις 10, μικρομεσαίες επιχειρήσεις ζητεί δανειοδότηση από τις συστημικές τράπεζες. Ακόμη, η απορρόφηση των χρηματοδοτικών εργαλείων για την επιχειρηματική ρευστότητα δεν υπερβαίνει το 40% και στη χρηματοδότηση του εμπορίου μόλις το 12%.

Παράλληλα, οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι περίπου στα 138 δισ. ευρώ, σχεδόν στο 58% του συνόλου των δανείων χορηγήσεων, που φθάνουν τα 219 δισ. ευρώ. Τουλάχιστον το 1/8 των καταθέσεων στις τράπεζες το έχει δανειστεί το Δημόσιο για την ανανέωση των εντόκων γραμματίων.