Κάθε μέρα που περνάει μέχρι την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους χάνονται 22,3 εκατ. ευρώ από το ΑΕΠ της Ελλάδας, ενώ κάθε 24 ώρες κλείνουν 59 επιχειρήσεις και μειώνεται η πλήρης απασχόληση κατά 613 θέσεις εργασίας.
Αυτό υπογραμμίζει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου και προσθέτοντας ότι η αγορά βρίσκεται σε ακινησία.
Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει η ΕΣΕΕ, την τελευταία πενταετία σημειώθηκε πτώση του κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο κατά 26,2%, στο χονδρικό κατά 37,1% και στα αυτοκίνητα κατά 61,9%. Οσο για τη ρευστότητα στην αγορά, το 95% των αιτημάτων χορήγησης δανείων απορρίπτεται καθημερινά από τις εμπορικές τράπεζες, και πλέον μόνο μία στις 10, μικρομεσαίες επιχειρήσεις ζητεί δανειοδότηση από τις συστημικές τράπεζες. Ακόμη, η απορρόφηση των χρηματοδοτικών εργαλείων για την επιχειρηματική ρευστότητα δεν υπερβαίνει το 40% και στη χρηματοδότηση του εμπορίου μόλις το 12%.
Παράλληλα, οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι περίπου στα 138 δισ. ευρώ, σχεδόν στο 58% του συνόλου των δανείων χορηγήσεων, που φθάνουν τα 219 δισ. ευρώ. Τουλάχιστον το 1/8 των καταθέσεων στις τράπεζες το έχει δανειστεί το Δημόσιο για την ανανέωση των εντόκων γραμματίων.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από