Οχι μόνο την υπογραφή συμφωνίας με τους πιστωτές αλλά και την υλοποίηση γενναίων μεταρρυθμίσεων σε όλο το εύρος της οικονομίας περιμένουν να δουν οι ξένες επιχειρήσεις προκειμένου να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Στη φράση αυτή συμπυκνώνεται το μήνυμα που έστειλαν στην κυβέρνηση οι εκπρόσωποι ευρωπαϊκών βιομηχανικών συνδέσμων στο πλαίσιο της χθεσινής ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ, αγγίζοντας κάποιες από τις γνωστές κόκκινες γραμμές, αφού δίπλα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως γραφειοκρατία, φορολογία, και ενεργειακό κόστος, παρατάσσουν και τα εργασιακά.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται τα όσα είπε ο γενικός διευθυντής του Πανευρωπαϊκού Συνδέσμου Βιομηχανιών (Business Europe) Μάρκους Μπρέιερ, ότι «όταν έχεις ψηλούς κατώτατους μισθούς, τότε αυξάνεται και η ανεργία», ενώ για την πολιτική αποκρατικοποιήσεων σχολίασε ότι «δεν μπορεί να κάνει το κράτος τον επιχειρηματία, χρειάζεται να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις».

ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ. Τα βλέμματα όλων ωστόσο ήταν στραμμένα στον πρόεδρο του γερμανικού ΣΕΒ Ούλριχ Γκρίλο. Επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον των γερμανικών επιχειρήσεων να επενδύσουν στην Ελλάδα, έθεσε όμως ως προϋπόθεση να υπάρξει πολιτική σταθερότητα, αξιόπιστο φορολογικό σύστημα και αξιόπιστες υποδομές, και να γίνουν πρώτα πράξη στην οικονομία ευρύτερες μεταρρυθμίσεις.

«Αν ήσασταν ξένος επενδυτής θα επενδύατε σε μια χώρα με τέτοια πολιτική αβεβαιότητα σαν την Ελλάδα; Προφανώς, όχι. Ετσι σκέφτονται και οι γερμανικές επιχειρήσεις. Δεν υπάρχει καθόλου εμπιστοσύνη αυτή τη στιγμή, έχει χαθεί. Οταν αποκατασταθεί, τότε θα έρθει και το χρήμα των επενδύσεων», λέει στα «ΝΕΑ» ο Γκρίλο, που εκτιμά πως ακόμη και αν υπάρξει συμφωνία, θα περάσει ένα εύλογο διάστημα –από μήνες έως χρόνο –στη διάρκεια του οποίου οι επενδυτές θα περιμένουν να δουν την κυβέρνηση να κάνει πράξη τα όσα υπέγραψε.

Απαντώντας σε ερώτημα στη διάρκεια της εκδήλωσης για το αν οι γερμανοί πολιτικοί και επιχειρηματίες επιθυμούν την παραμονή της Αθήνας στην ευρωζώνη, είπε πως «όλοι θέλουμε την Ελλάδα στο ευρώ· Μέρκελ και Σόιμπλε επιδιώκουν να τη βοηθήσουν, αλλά η μπάλα είναι στο δικό της γήπεδο». Αφησε επίσης να εννοηθεί πως οι Γερμανοί είναι ανοικτοί στην έγκριση ενός νέου δανείου στην Ελλάδα λέγοντας «δεν θα είχε νόημα να παρατείνουμε το 2ο πρόγραμμα, αν δεν προχωρήσουμε σε ένα 3ο πρόγραμμα. Υπάρχει θετικό πνεύμα και προθυμία για νέο δάνειο, θέλουμε να συνεχίσουμε τις πιστώσεις και με αυτή την κυβέρνηση».

ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ. «Δεν αρκεί να πηγαίνει κανείς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν στο απώτερο μέλλον, πρέπει και να δείξει ότι μπορεί να τις εφαρμόσει» ήταν το μήνυμα και του αντιπροέδρου του ισπανικού ΣΕΒ Χοσέ Βινσέντε Γκονσάλες. Αλλά το στέλεχος του ισπανικού ΣΕΒ έκανε σαφές πως με τον όρο μεταρρυθμίσεις δεν αναφερόταν τόσο στη γραφειοκρατία ή στο Φορολογικό όσο στην αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και στο Ασφαλιστικό. Αναφερόμενος στο ισπανικό πείραμα, είπε ότι τους απασχόλησε κυρίως η καθιέρωση μεγαλύτερης ευελιξίας στην αγορά εργασίας και η συγκράτηση των μισθών. Είπε ότι στην Ισπανία εργοδότες και συνδικάτα έκαναν μια τριετή συμφωνία (2012-2014) μέσω της οποίας συγκρατήθηκαν οι μισθολογικές αυξήσεις, στο ίδιο ωστόσο διάστημα έγιναν και μεγάλης κλίμακας απολύσεις, ενώ μένουν ακόμη πολλά να γίνουν στο Συνταξιοδοτικό.

Από την πλευρά του, ο κ. Γκρίλο τόνισε ότι σε όλη την Ευρώπη, όχι μόνο στην Ελλάδα, χρειαζόμαστε να επιτευχθεί συναίνεση εργοδοτών και συνδικάτων χωρίς την παρέμβαση των κυβερνήσεων.

ΑΜΕΣΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ. Αμεσα επίτευξη συμφωνίας την οποία θα στηρίξουμε όλοι για να αποφευχθεί το ατύχημα, καθώς ο χρόνος τελειώνει και τα χρήματα εξαντλούνται, ήταν το μήνυμα του προέδρου του ΣΕΒ Θεόδωρου Φέσσα. Ενδιαφέρον είχε η τοποθέτησή του πως η θεραπεία του Μνημονίου ήταν λάθος, αφού προέταξε τη λιτότητα και τις οριζόντιες περικοπές αντί τις μεταρρυθμίσεις του κράτους και της αγοράς, είπε ότι συνεχίζουμε να τρώμε τις σάρκες μας, εκτίμησε ωστόσο ότι η κατάσταση είναι αναστρέψιμη. Τάχθηκε υπέρ των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, της σύνδεσης των αυξήσεων με την παραγωγικότητα, υπέρ των ιδιωτικών συνταξιοδοτικών σχημάτων, χωρίς όμως να αναφερθεί στον κατώτατο μισθό. Πρόσθεσε ότι επικροτεί τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για ηλεκτρονικές συναλλαγές και πλαστικό χρήμα και κάλεσε κυβέρνηση, συνδικάτα και επιχειρήσεις να δουν πέρα από τις κόκκινες γραμμές τους.