Η πρόταση για την επιχείρηση με στόχο τα δίκτυα διακινητών στη Μεσόγειο κυριαρχεί στην ατζέντα της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, η οποία επικεντρώνεται στο ζήτημα της μετανάστευσης.

Η υπό εξέταση ναυτική επιχείρηση έχει ήδη αρχίσει να παίρνει μορφή ενώ την ίδια ώρα οι προτάσεις για την κατανομή προσφύγων και στους «28» με βάση ποσόστωση συναντά και την αντίδραση του Παρισιού.

Οι ΥΠΕΞ καλούνται στις Βρυξέλλες για να εξετάσουν τις στρατιωτικές επιχείρησεις της ΕΕ και, όπως αναφέρει το Συμβούλιο, με τη συμμετοχή υπουργών Άμυνας θα συζητήσουν την αντιμετώπιση των ζητημάτων μετανάστευσης.

Στο τραπέζι τίθεται η πρόταση για κατάσχεση και καταστροφή των σκαφών που χρησιμοποιούν οι διακινητές από τις ακτές της βόρειας Αφρικής -σε πρώτη γραμμή, τη Λιβύη- για την διέλευση της Μεσογείου.

Η πρόθεση για την επιχείρηση είχε γίνει σαφής μετά την πρόσφατη τραγωδία στα ανοικτά της Μεσογείου. Ένα από τα πιο προβληματικά ζητήματα όμως είναι το ενδεχόμενο εμπλοκής και στις ίδιες τις ακτές της Λιβύης, δεδομένης ιδιαίτερα της ακυβερνησίας στη Λιβυή, με τις τρεις αντίπαλες «κυβερνήσεις» -η προεργασία που θα απαιτηθεί ενδεχομένως θα περάσει και από τον ΟΗΕ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από