Οταν ακούστηκε η κόρνα της γραμματείας στο Πρενθίπε Φελίπε της Σαραγόσα, στο μακρινό 1995, σε εκείνο τον τελικό Ρεάλ – Ολυμπιακού (73-61), οι Μαδριλένοι πανηγύριζαν την octava (το 8ο πρωταθλητριών) αλλά και στα αποδυτήρια των Ερυθρολεύκων υπήρχε ικανοποίηση. Συμμετοχή στον τελικό με το «θηρίο» την ομάδα του Ομπράντοβιτς με Σαμπόνις, Αρλάουκας και σία, αλλά και νίκη – πρόκριση επί του Παναθηναϊκού στον ημιτελικό.

Αντίθετα, είκοσι χρόνια μετά, πάλι επί ισπανικού εδάφους, την ώρα που η Ρεάλ –κατά σύμπτωση, εκ νέου με τους Ερυθρολεύκους –έφτανε στο περίφημο novena (το 9o), στα αποδυτήρια των Πειραιωτών το κλίμα ήταν εντελώς διαφορετικό απ’ ό,τι το 1995.

ΧΑΜΕΝΟΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ. Υπήρχε πίκρα και απογοήτευση, δείγμα τού πόσο μεγάλωσε μπασκετικά ο Ολυμπιακός αυτά τα χρόνια. Πλέον δεν συμβιβάζεται με τη δεύτερη θέση, ακόμα και σε ένα ντέρμπι με μία από τις καλύτερες ομάδες της Ρεάλ στην ιστορία της (αποτελούμενη από τη βάση της Εθνικής Ισπανίας που μεσουρανεί τα τελευταία χρόνια στο παγκόσμιο μπάσκετ).

Ηθελε να κάνει το παραπάνω βήμα ο Ολυμπιακός, αλλά ήταν αδύνατο με τέτοια επιθετική λειτουργία, ιδιαίτερα όταν ο μεγάλος του ηγέτης Βασίλης Σπανούλης για πρώτη φορά έδειχνε στον τελικό να μην μπορεί –σε κάποια σουτ –να ελέγξει ακόμα και τα χέρια του, αποτέλεσμα της μεγάλης κούρασης από τον ημιτελικό. Οι δύο χαμένες βολές πολύ νωρίς ήταν δείγμα της πνευματικής αλλά και σωματικής κόπωσης του αρχηγού και, κακά τα ψέματα, δεν υπάρχει πλέον παίκτης σαν τον Λο να ανοίξει τις αντίπαλες άμυνες και να ξεκουράσει λίγο περισσότερο τον Βασίλη.

Μιλάμε σε εκτελεστικό επίπεδο και όχι τόσο σε οργανωτικό, όπου τα καταφέρνει θαυμάσια και ο αντι-Σπανούλης, Κώστας Σλούκας, ο οποίος σε λίγες μέρες (πιθανότατα μετά το τέλος του πρωταθλήματος) θα καθήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους αδελφούς Αγγελόπουλους για να δει αν θα συνεχίσει να είναι μέλος αυτής της ομάδας, την οποία λατρεύει.

«Καταρχήν είμαι γηγενής Ολυμπιακός και μεγάλωσα σε αυτή την ομάδα που αποτελεί την πρώτη προτεραιότητά μου. Περισσότερο και από το οικονομικό μετράνε για μένα το πόσο με υπολογίζει η ομάδα και ο ρόλος για τον οποίο με προορίζει» αποκάλυψε ο έμπειρος γκαρντ, που παραδέχτηκε ότι οι εξαιρετικές εμφανίσεις ώς τώρα θα πρέπει να αποτελέσουν τον οδηγό από εδώ και πέρα για τον Ολυμπιακό στα πλέι οφ, στον δρόμο προς τον τίτλο του πρωταθλήματος, μεγαλύτερο και βασικό στόχο από την αρχή της χρονιάς.

ΕΝΩΜΕΝΟΙ. Από την πλευρά του ο τεχνικός του Ολυμπιακού Γιάννης Σφαιρόπουλος κάνοντας έναν μίνι απολογισμό υποστήριξε: «Είμαστε στενοχωρημένοι γιατί χάσαμε έναν τίτλο, αλλά είμαστε ικανοποιημένοι γιατί καταξιωθήκαμε στην Ευρώπη με τη συμμετοχή μας στο φάιναλ φορ και σε ακόμη έναν τελικό. Κάναμε μεγάλη προσπάθεια, κερδίσαμε την εκτίμηση πολλών φιλάθλων, όχι μόνο του Ολυμπιακού αλλά και ουδετέρων. Είμαστε περήφανοι για την πορεία μας μέχρι εδώ και βγαίνουμε πιο δυνατοί για τον επόμενο στόχο μας, που είναι το ελληνικό πρωτάθλημα. Είμαστε όλοι ενωμένοι, διοίκηση και αγωνιστικό τμήμα, και έχοντας τον κόσμο μαζί μας, που αγκάλιασε και χειροκρότησε την ομάδα, θέλουμε να συνεχίσουμε, να πάρουμε το πρωτάθλημα και να δημιουργήσουμε μια ομάδα που τα επόμενα χρόνια θα πρωταγωνιστεί στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ηξερα ότι η ομάδα έχει καλό υλικό. Πρέπει να πούμε για την καλή δουλειά που έκαναν ο κόουτς Μπαρτζώκας και ο κόουτς Τόμιτς. Προσαρμόσαμε το υλικό πάνω στη φιλοσοφία μου, που είναι πιο αμυντικογενής, και είδαμε πως έτσι φτάσαμε τόσο ψηλά και νικήσαμε μεγάλες ομάδες. Η ομάδα λειτούργησε όπως ήθελα μέσα στο γήπεδο».

Η ρεβάνς του Λάσο

Πολλοί του είχαν βγάλει ήδη το παρατσούκλι «νέος Ρενέσες». Ομως ο εξαιρετικός τεχνικός της Ρεάλ Πάμπλο Λάσο, στην τρίτη του φορά, έκανε το όνειρο πραγματικότητα και πλέον έχει νικήσει στους οκτώ από τους δώδεκα τελικούς που έχει συμμετάσχει με τη Ρεάλ αυτήν την τετραετία σε όλες τις διοργανώσεις.