Δύο σκληρά μέτωπα καλείται να αντιμετωπίσει τις επόμενες ημέρες το Μέγαρο Μαξίμου: το εξωτερικό με τους απαιτητικούς δανειστές και το εσωτερικό με τους αμφίθυμους για τη συμφωνία βουλευτές.

Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται να επιδιώκει την πλειοψηφία από τις ψήφους της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ χωρίς να αρκείται σε ενδεχόμενη υπερψήφιση της συμφωνίας από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Σε άλλη περίπτωση, θα δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις.

Κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι η οριστικοποίηση της συμφωνίας βρίσκεται πολύ κοντά «αρκεί οι έξω να δείξουν στοιχειώδη ευελιξία», κάτι που σημαίνει ότι δεν θα επιμείνουν μέχρι τέλους στα θέματα των απολύσεων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Στις αλλεπάλληλες συσκέψεις που έγιναν Παρασκευή και Σάββατο στο Μαξίμου διαπιστώθηκε περαιτέρω σύγκλιση –άλλωστε ποτέ δεν περίμεναν ταύτιση –καθώς στις τηλεδιασκέψεις του Βrussels Group η ελληνική πλευρά «προσκόμισε» αναλυτικά σημειώματα, π.χ. για ύψος ΦΠΑ, πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, στηριγμένα σε αριθμούς κάνοντας ακόμη πιο προχωρημένη εξειδίκευση των προτάσεών της.

ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ Η «ΙΣΟΠΑΛΙΑ». Το Brussels Group επαναλαμβάνεται σήμερα με την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα να παρουσιάζει διά ζώσης τις αναλυτικές εκτιμήσεις της για τα δημοσιονομικά, την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας στις συναντήσεις που θα έχει στη Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα θα βάλει εκ νέου στο τραπέζι το ζήτημα της πολιτικής συνεννόησης για μια «έντιμη συμφωνία».

Ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος που έχει γνώση της πορείας διαπραγμάτευσης επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ότι ουσιαστικά αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι μια «ισοπαλία» με τους δανειστές. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι θεσμοί θα αποδεχθούν τις επεξεργασμένες προτάσεις της Αθήνας και θα κατανοήσουν ότι, παρά τις υπαρκτές διαφορές όπως για παράδειγμα το catenaccio (άμυνα) στα εργασιακά, μπορεί να κλειδώσει η συμφωνία.

Εφόσον η συμφωνία επιτευχθεί ο Αλέξης Τσίπρας θα βάλει ενώπιον των συνομιλητών του το θέμα της οριστικοποίησης των προαπαιτουμένων, «για να μην έχουμε κάθε δίμηνο και νέα προαπαιτούμενα», και θα ανοίξει τη διαπραγμάτευση για το χρέος, τις επενδύσεις – ανάπτυξη και την ομαλοποίηση της χρηματοδότησης για τη διετία 2015-2016 καθώς εδώ και καιρό στην οικονομία επικρατεί η κατάσταση pent up demand (συγκρατημένη ζήτηση) λόγω της παρατεταμένης αβεβαιότητας.

ΟΙ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΖΥΜΩΣΕΙΣ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας έχει πάρει τις αποφάσεις του ως προς την προσέγγιση του εσωτερικού μετώπου στον ΣΥΡΙΖΑ. Το πώς θα αντιδράσουν οι βουλευτές των ΑΝΕΛ άπτεται προφανώς χειρισμών της ηγεσίας του κόμματος. Ο Πρωθυπουργός έχει πει στους συνομιλητές του ότι είναι απολύτως προσανατολισμένος στο να υπάρξει λύση, επομένως και συμφωνία και αναμένει από τους δανειστές να επιδείξουν ρεαλιστική διάθεση, που θα οδηγήσει σε αυτήν. Συνομιλητές του Μαξίμου εκτιμούν ότι αν αυτό συμβεί, τότε «θα έχουμε συμφωνία 100%».

Ηδη το Μαξίμου έχει αρχίσει μια προεργασία για να φτιάξει το κλίμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά να έχει ξεκινήσει προς το παρόν συναντήσεις με στελέχη του κόμματος, στα οποία και δίνει το περίγραμμα της συμφωνίας. Το θέμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα αντιμετωπιστεί όταν και εφόσον υπάρξει η συμφωνία, αναλόγως και των αντιδράσεων που θα προκύψουν από τους βουλευτές. Στο Μαξίμου θεωρούν ότι η πλευρά Λαφαζάνη δεν θα τραβήξει το σκοινί στα άκρα και ότι θα στηρίξει τη συμφωνία αφού προηγουμένως διαδηλώσει τις αντιθέσεις και ενστάσεις της. Το τι θα πράξουν μεμονωμένοι βουλευτές είναι άγνωστο.

Ωστόσο, ήδη ο Πρωθυπουργός έχει αποφασίσει και διαμηνύσει ότι δεν θα περιοριστεί στην έγκριση της συμφωνίας με ψήφους που θα προέρχονται από οποιονδήποτε πολιτικό χώρο. Ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει τη δεδηλωμένη και εφόσον η έκβαση της ψηφοφορίας για τη συμφωνία δείξει ότι αυτή επί της ουσίας δεν υπάρχει, τότε –σύμφωνα με τις πληροφορίες –είναι αποφασισμένος να δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις, κάτι που θα σήμαινε ακόμη και εκλογές. Ο Νίκος Παππάς έχει στείλει το μήνυμα ότι οι ευθύνες όλων είναι ιστορικών διαστάσεων.

«ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥΣ». Πάντως, ανοιχτό φαίνεται ότι παραμένει και το θέμα της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Είναι ενδεικτικό ότι ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης το Σάββατο εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου όταν ρωτήθηκε σχετικώς δεν απάντησε, αλλά άφησε να αιωρείται ακόμη και αυτή η πιθανότητα. Κυβερνητικά στελέχη σχολιάζουν ότι «όλα αυτά θα ειπωθούν στην ώρα τους, εφόσον υπάρξει αυτή η ώρα». Προσθέτουν όμως ότι το θέμα του δημοψηφίσματος έχει επιστρέψει για τα καλά στο συρτάρι «από τη στιγμή που έδειξε θετική διάθεση για δημοψήφισμα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε».

Αλλη άποψη έχει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, ο οποίος δήλωσε στο Mega ότι αν οι δανειστές στείλουν τελεσίγραφο για υποταγή της χώρας του τύπου «take it or leave it» αυτό θα είναι και το αντικείμενο του δημοψηφίσματος.

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης που συναντήθηκε το Σάββατο με τον Αλέξη Τσίπρα είπε, στον 9.84, ότι θα συνεχιστεί η ενημέρωση στην ελληνική κοινωνία για τη διαπραγμάτευση με ακόμη μεγαλύτερη ένταση.