Περισσότερους από 300.000 συστηματικούς εθελοντές αιμοδότες χρειάζεται η Ελλάδα προκειμένου να καλυφθούν οι 750.000 μονάδες αίματος που χρειάζεται κάθε χρόνο η χώρα μας.

Η Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πραγματοποιεί έως και την Παρασκευή 22 Μαΐου εθελοντική αιμοδοσία στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Σύμφωνα με την επίκουρη καθηγήτρια Φυσιολογίας του ΑΠΘ, Δωροθέα Καπουκρανίδου, δύο στους 10 νοσηλευόμενους θα χρειαστούν μετάγγιση αίματος, ενώ για να σωθεί ένας βαριά τραυματίας απαιτούνται από 10 έως 40 μονάδες αίματος.

Για να καλυφθούν οι ανάγκες αυτές χρειάζονται 300.000 – 330.000 συστηματικοί εθελοντές αιμοδότες, να προσφέρουν αίμα 2-3 φορές τον χρόνο. Όμως, οι τακτικοί αιμοδότες αντιστοιχούν μόνο στο 0,65% του πληθυσμού της Ελλάδας, και για να καλυφθούν οι ανάγκες εισάγεται αίμα από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό.

Από τα στοιχεία των Αιμοδοσιών των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης προκύπτει ότι «σε καιρούς κρίσης, όπως την περίοδο που διανύουμε, τα ποσοστά των αιμοδοτών παρουσιάζουν δραματική πτώση», σύμφωνα με την κ. Καπουκρανίδου.

Η αναλογία των εθελοντών αιμοδοτών είναι 50% από το συγγενικό περιβάλλον των ασθενών, 40% από τους μεμονωμένους εθελοντές αιμοδότες και τους συγκροτημένους συλλόγους εθελοντικής αιμοδοσίας και 5% από τις ένοπλες δυνάμεις.

«Η προσφορά αίματος μόνο σε έκτακτη ανάγκη π.χ. για συγγενικό πρόσωπο δεν λύνει το πρόβλημα. Σήμερα, πρωτεύοντα ρόλο για την αιμοδοσία έχει η προσέλκυση και η δημιουργία εθελοντών αιμοδοτών με προγράμματα και μεθοδολογία, τα οποία έχουν ως βάση τη μεταφορά γνώσεων και την πληροφόρηση του γενικού πληθυσμού, με μόνη και απαραβίαστη αρχή τον εθελοντισμό» υπογραμμίζει η κ. Καπουκρανίδου.

Σημείωσε όμως, ότι «ενθαρρυντικό είναι πως έρευνες δείχνουν ότι κάθε χρόνο αυξάνονται οι εθελοντές αιμοδότες, ηλικίας 18-22 ετών, που σημαίνει πως οι νέοι έχουν συνειδητοποιήσει τη σημασία της εθελοντικής αιμοδοσίας».

Προσφέρετε αίμα, χαρίστε ζωή

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του ΑΠΘ, κάθε πολίτης που πληροί τις προϋποθέσεις να γίνει αιμοδότης, μπορεί από σήμερα έως και την Παρασκευή 22 Μαΐου (Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 8.30-13.30 και 17.30-19.30 και την Τετάρτη 10.30-13.30 και 17.30-19.30) να προσφέρει αίμα στο Κέντρο Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.

«Είναι από άποψη κοινωνικής προσφοράς μία σημαντική πρωτοβουλία, όπως εξίσου σημαντική είναι και η συμμετοχή των φοιτητών εθελοντών, κυρίως από τα Τμήματα της Ιατρικής, που αναλαμβάνουν να ενημερώσουν και να προσελκύσουν τους αιμοδότες» σχολιάζει το μέλος της Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του ΑΠΘ, καθηγητής Ιατρικής, Κωνσταντίνος Νάτσης.