Εμφύλιο ανάμεσα στις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες δασκάλων και καθηγητών και περίπου 5.500 εκπαιδευτικούς προκάλεσε η γνωστοποίηση πρόθεσης του υπουργείου Παιδείας να ανακαλέσει τις μετατάξεις εκπαιδευτικών που έγιναν το 2013 ως ρουσφετολογικές!

Οι εκπαιδευτικοί αυτοί οργανώνουν σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας και ζητούν να μην ανακληθούν οι μετατάξεις τους, ενώ το ίδιο το υπουργείο ανακοίνωσε χθες ότι δεν υπάρχει, προς το παρόν, καμία ειλημμένη απόφαση.

Η υπόθεση αφορά 3.655 καθηγητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οι οποίοι είχαν μεταταγεί στην Πρωτοβάθμια και περίπου 1.800 καθηγητές οι οποίοι είχαν μεταταγεί σε διοικητικές θέσεις το 2013. Για όλους αυτούς τους εκπαιδευτικούς πριν από λίγες ημέρες η Διδασκαλική Ομοσπονδία (ΔΟΕ) ενημέρωσε ότι συζητείται στο υπουργείο εισήγηση για ανάκληση των μετατάξεών τους, που πραγματοποιήθηκαν με βάση τον Ν. 4172/2013, με τη διαδικασία «ανάκλησης παράνομης διοικητικής πράξης» –η οποία αφορά τις ενέργειες του υπουργείου και όχι τους εκπαιδευτικούς.

Κατά τη ΔΟΕ, η παραπάνω εισήγηση «κινείται στην κατεύθυνση της αποκατάστασης του δικαίου» επειδή η διαδικασία των μετατάξεων είχε γίνει χωρίς εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης, με ορισμό επιπλέον κριτηρίων από τα προβλεπόμενα, δίχως τήρηση των αξιολογικών πινάκων –και συνεπώς ήταν εκτός νομιμότητας. Αλλα και το ΔΣ της ΟΛΜΕ είχε καταγγείλει ότι οι υποψήφιοι για τις μετατάξεις του 2013 δήλωναν τα μόρια με υπεύθυνη δήλωσή τους και δεν έγινε κανένας έλεγχος από την υπηρεσία, αλλά οι μετατάξεις έγιναν από το γραφείο του τότε υπουργού Παιδείας και όχι από τα υπηρεσιακά Συμβούλια.

Χθες όμως, ξεσηκώθηκαν εναντίον ΔΟΕ – ΟΛΜΕ δεκάδες σύλλογοι εκπαιδευτικών που θίγονται, οι οποίοι πραγματοποιούν σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ενώ εκδηλώθηκαν και αντεγκλήσεις ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς που είχαν μεταταχθεί και άλλους που δεν είχαν.

«Τυχόν διαδικασία συλλήβδην ανακλήσεως όλων των μετατάξεων δεν αποκαθιστά τη νομιμότητα όπως διατείνεται η ΔΟΕ, αντιθέτως θα αποτελούσε κατάφωρη παραβίαση της χρηστής διοίκησης και της προστατευόμενης εμπιστοσύνης των διοικουμένων στο κράτος δικαίου» αναφέρει σε επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Παιδείας η συντονιστική επιτροπή των μεταταχθέντων εκπαιδευτικών. «Η αδικία δεν διορθώνεται με τη διάπραξη μιας ακόμα αδικίας. Δεν έχει κανείς δικαίωμα να παίζει με τις ζωές μας!» αναφέρουν άλλοι εκπαιδευτικοί από τη Ν. Σμύρνη.