Η ΕΟΝ SE ξεκίνησε συνεργασία με τη βρετανική Πράσινη Αναπτυξιακή Τράπεζα - την Green Investment Bank - για επένδυση 1,9 δισ. ευρώ στην κατασκευή θαλάσσιου αιολικού πάρκου στη Βρετανία. Η χώρα αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά θαλάσσιων αιολικών πάρκων στον κόσμο.
Οι δύο εταιρείες θα χρηματοδοτήσουν την κατασκευή του θαλάσσιου αιολικού πάρκου που ονομάζεται Rampion, το οποίο θα κατασκευαστεί στα ανοικτά του Μπράιτον στη Νότια Αγγλία, όπως ανέφεραν σε χωριστές ανακοινώσεις. Το έργο των 400 μεγαβάτ θα παρέχει αρκετή ενέργεια για την ηλεκτροδότηση 300.000 κατοικιών.
Τα θαλάσσια αιολικά πάρκα στη Βρετανία αναμένεται να γνωρίσουν σημαντική ανάπτυξη, καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να μειώσει τις επιδοτήσεις για την κατασκευή ανάλογων έργων στην ξηρά με το σκεπτικό ότι καταστρέφουν το τοπίο. Η γερμανική ΕΟΝ, που έχει έδρα το Ντύσελντορφ, δραστηριοποιείται ήδη στη διαχείριση περισσότερων από 20 αιολικών πάρκων στη Βρετανία. Η εταιρεία έχει επικεντρώσει το τελευταίο διάστημα τις δραστηριότητές της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς μεταφέρει τις δραστηριότητες παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα σε θυγατρική της, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων της.
Η Green Investment Bank έχει αποκτήσει μερίδιο 327 εκατ. ευρώ στο έργο Rampion, το οποίο αναμένεται να αρχίσει τη λειτουργία του τον Σεπτέμβριο του 2018, όπως ανέφερε η βρετανική εταιρεία. Τις υπόλοιπες μετοχές θα τις ελέγχει η ΕΟΝ.
«Αυτή η επένδυση από την ΕΟΝ και τους συνεργάτες μας στη βρετανική Green Investment Bank θα μπορούσε να είναι μία από τις μεγαλύτερες που έχει επιβεβαιωθεί ότι θα γίνουν φέτος στη Βρετανία» ανέφερε ο Τόνο Κόκερ, διευθύνων σύμβουλος της θυγατρικής της εταιρείας κοινής ωφέλειας στη Βρετανία.

Η Green Investment Bank τον Απρίλιο συγκέντρωσε κεφάλαια 463 εκατ. στερλινών, στο πλαίσιο της προσπάθειας για τη δημιουργία ταμείου 1 δισ. στερλινών το οποίο θα επενδύσει σε πέντε ή έξι θαλάσσια αιολικά πάρκα

© Bloomberg News
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από