Ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 15% και χαμηλό συντελεστή 6,5% για συναλλαγές με πιστωτική κάρτα που θα αυξάνονται στο 18% και 9,5% αντίστοιχα όταν οι συναλλαγές γίνονται με μετρητά προβλέπει η κυβερνητική πρόταση για την αλλαγή του καθεστώτος του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας που έστειλε η κυβέρνηση στους θεσμούς.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Star, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε πως οι αλλαγές στον ΦΠΑ θα γίνουν μετά την 1η Σεπτεμβρίου και μεσούσης της τουριστικής σεζόν δεν θα υπάρξουν μεταβολές.

Ο ίδιος ανέφερε πως ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ 6,5% θα επιβάλλεται σε τρόφιμα, φάρμακα, βιβλία και εφημερίδες για αγορές με κάρτα και ο ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ 15% σε όλα τα υπόλοιπα. Οι λογαριασμοί της ΔΕΗ που σήμερα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 13% θα βαρύνονται πλέον με 15%. Στην εστίαση ο συντελεστής από 13% θα αυξηθεί στο 15% με πληρωμή με κάρτα, ενώ με πληρωμή με μετρητά θα είναι 18%.

Ο υπουργός διαβεβαίωσε πως για τα νησιά που σήμερα ισχύουν υπερμειωμένοι συντελεστές θα υπάρξει ειδική πρόβλεψη.

Ξεκαθάρισε ότι θα ισχύσουν οι ίδιοι συντελεστές που θα ισχύουν στην υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά η επιβάρυνση που θα έχουν οι μόνιμοι κάτοικοί τους θα επιστρέφεται με μια ειδική διαδικασία μέσω της οποίας θα δηλώνουν τις αποδείξεις που συγκεντρώνουν στις αγορές τους.

Μέσος συντελεστής 17%

Σύμφωνα με τα σενάρια που έχουν τρέξει οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών στο σκέλος των εσόδων ο νέος ΦΠΑ, μόνον από την αναπροσαρμογή των συντελεστών, θα φέρει επιπρόσθετα έσοδα περίπου 200 εκατ. ευρώ, δηλαδή εισπράξεις 14,6 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, εάν το μέτρο συμβάλει στη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης, όπως αναμένουν κυβέρνηση και τρόικα, τα έσοδα θα είναι ακόμη μεγαλύτερα.

Πρέπει να τονισθεί πως βάσει των προβολών του υπουργείου Οικονομικών ο μέσος ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ -δηλαδή το άθροισμα συναλλαγών με κάρτα και χωρίς κάρτα- διαμορφώνεται κοντά στο 17%, ενώ ο χαμηλός ξεπερνά το 7%.

Φόβος για φοροκλοπή

Τα προβλήματα διαδικασίας που καλείται να λύσει το υπουργείο Οικονομικών είναι πολλά. Ήδη εκφράζονται φόβοι πως το μέτρο θα μπορούσε να τονώσει την φοροαποφυγή.

Σύμφωνα με λογιστές και φοροτέχνες εγκυμονεί ο κίνδυνος κάποιοι επιτήδειοι να εμφανίζονται να χρεώνουν με ΦΠΑ 18% και 9,5%, δηλαδή τους υψηλούς συντελεστές, του πελάτες τους για προϊόντα και υπηρεσίες, χωρίς να κόβουν απόδειξη και οι ίδιοι να χρησιμοποιούν «οικίες κάρτες», δηλαδή χρεωστικές και πιστωτικές συνδεδεμένες με τους λογαριασμούς γνωστών τους, ώστε να βάζουν στη τσέπη την διαφορά του 3%.

Όπως τονίζουν η διαφοροποίηση των συντελεστών θα τροφοδοτήσει «ευφάνταστες» παραλλαγές για φοροδιαφυγή και απάτη.

Πλήθος ανατιμήσεων

Η αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 15% ή στο 18% θα οδηγήσει σε μια σειρά από ανατιμήσεις, ενώ δύσκολα θα ισχύσει το αντίστροφο (μειώσεις τιμών) για προϊόντα και υπηρεσίες που βαρύνονται σήμερα με ΦΠΑ 23% και θα επιβαρυνθούν με 15% ή 18%.

Η υιοθέτηση του σχεδίου για ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 15% -18% αναμένεται να φέρει αυξομειώσεις σε πολλά βασικά είδη και υπηρεσίες. Τρόφιμα, εστίαση, λογαριασμοί ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ και μεταφορές θα επιβαρυνθούν κατά 2%-5%, ενώ καύσιμα, ρούχα, παπούτσια, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη, αλλά και υπηρεσίες, όπως κομμωτήρια και γυμναστήρια θα έχουν μείωση ΦΠΑ κατά 5%-8%%.

Ενδεικτικά , μεγάλο θα είναι το όφελος από τη μείωση από 23% σε 15% -18% του συντελεστή ΦΠΑ που επιβαρύνει πωλήσεις ειδών ένδυσης – υπόδησης, επίπλων, ειδών οικιακής χρήσης, νεόδμητων οικοδομών, οικοδομικών υλικών, αυτοκινήτων, καυσίμων, τσιγάρων, αλκοολούχων ποτών, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, πλαστικών ειδών, χαρτικών, παροχή υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών, δικηγόρων, συμβολαιογράφων, λογιστών, κομμωτηρίων, ινστιτούτων αδυνατίσματος και αισθητικής, γυμναστήριων, κ.α..

Επιβαρύνσεις θα προέλθουν από την αύξηση από 13% σε 15%-18% του συντελεστή ΦΠΑ που επιβαρύνει τα τρόφιμα, την εστίαση, τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου, τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί, τις υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης παλαιών κατοικιών, τις ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, την ιατρική περίθαλψη, κ.α..

«Η εντολή του λαού είναι η έντιμη συμφωνία»

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι ποτέ δεν ήταν στην ατζέντα η ρήξη, καθώς η εντολή του ελληνικού λαού είναι για διαπραγμάτευση και για έντιμη συμφωνία. Διευκρίνισε ωστόσο, ότι σε μία διαπραγμάτευση ο μόνος τρόπος για μία βιώσιμη συμφωνία, είναι να διανοηθεί κανείς τη ρήξη.

Ο κ. Βαρουφάκης επεσήμανε ότι δεν υπάρχει άλλο νόμισμα στο «ραντάρ» της κυβέρνησης, αλλά λύση δεν είναι ούτε και η υπογραφή σε μία μη βιώσιμη συμφωνία.

Χαρακτήρισε «ευφημισμούς» τα περί ελεγχόμενης χρεοκοπίας το 2012, επισημαίνοντας ότι επρόκειτο για πιστωτικό γεγονός και ότι είχαμε χρεοκοπία δύο φορές μέσα σε εκείνη τη χρονιά.

«Έπρεπε να είχαμε έρθει σε συμφωνία από τα μέσα Μαρτίου», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, εξηγώντας ότι δεν έγιναν δεκτές προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, χωρίς ωστόσο η άλλη πλευρά να αντιπαραβάλλει τις δικές της προτάσεις.

Κρίνοντας από τη στάση της άλλης πλευράς, εκτίμησε ότι ήρθε το «πλήρωμα του χρόνου» για συμφωνία, καθώς καμία από τις δύο πλευρές δεν είναι έτοιμες για ρήξη.

«Να μπει τέλος στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις»

Ο υπουργός Οικονομικών, αφού παραδέχθηκε ότι υπάρχουν αγκάθια στο εργασιακό, το ασφαλιστικό και το δημοσιονομικό, αναφέρθηκε στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό σύστημα, όχι σε επίπεδο μείωσης των συντάξεων, αλλά εξορθολογισμού των ορίων ηλικίας.

Το πρώτο βήμα, είπε, θα πρέπει να γίνει βάζοντας ένα τέλος στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις . «Δεν είναι δυνατόν να βγαίνει ένας τραπεζικός με παχυλή σύνταξη στα 57 του χρόνια, και να τον πληρώνει ο λαός, επειδή οι τράπεζες τον ώθησαν σε πρόωρη συνταξιοδότηση για να μην του πληρώνουν τον μισθό» ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης.

Πρέπει να γίνει εξορθολογισμός των ταμείων και να ελέγχεται η διαφυγή των εισφορών, είπε ο υπουργός υπογραμμίζοντας πως πρόταση της κυβέρνησης είναι η αξιοποίηση των πόρων από τις αποκρατικοποιήσεις και η συγκρότηση αναπτυξιακής τράπεζας, από την οποία και να τροφοδοτείται το ασφαλιστικό σύστημα.