Τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους αποσύρονται από περιοχές της ιστορικής πόλης της Παλμύρας, τις οποίες είχαν καταλάβει το Σάββατο, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και σύρος αξιωματούχος.

Η επίθεση που έχουν εξαπολύσει τζιχαντιστές κατά της πόλης, έχει προκαλέσει ανησυχίες για πιθανή καταστροφή ενός εκ των σπουδαιότερων μνημείων στη Μέση Ανατολή.

Οι τζιχαντιστές έχουν ήδη καταστρέψει μνημεία στο Ιράκ.

Το Συριακό Παρατηρητήριο, οργάνωση με έδρα στη Βρετανία, ανακοίνωσε ότι τζιχαντιστές αποσύρθηκαν από περιοχές στα βόρεια της χώρας που είχαν καταλάβει το Σάββατο, αλλά τόνισαν ότι ελέγχουν ακόμα ένα χωριό που βρίσκεται βόρεια της Παλμύρας.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας αρχαιοτήτων της Συρίας, Μααμούν Αμπντουλκαρίμ, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι ο στρατός επανέκτησε τον έλεγχο της πόλης και ότι τα ερείπια στα νοτιοδυτικά της πόλης δεν έχουν υποστεί ζημιές. «Τα περίχωρα, στα οποία είχαν εισβάλει, κατελήφθησαν ξανά (από τον στρατό)» είπε.

Η Παλμύρα θεωρείται πόλη στρατηγικής σημασίας, καθώς βρίσκεται στο «σταυροδρόμι» για τη Χομς και τη Δαμασκό.

Η συριακή τηλεόραση, επικαλούμενη στρατιωτική πηγή, δήλωσε ότι ο στρατός έχει σκοτώσει δεκάδες τζιχαντιστές.

Επιχείρηση των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στη Συρία

Σε μία άλλη εξέλιξη, τουλάχιστον 32 μέλη του Ισλαμικού Κράτους, ανάμεσά τους και τέσσερα ηγετικά στελέχη, σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές και σε επιχείρηση των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στην ανατολική Συρία, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι κατά την επιχείρηση σκοτώθηκε ένας ανώτερος ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους, ο οποίος ήταν ένας Τυνήσιος, υπεύθυνος για τις πωλήσεις στη μαύρη αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου για να συγκεντρώνει χρήματα η οργάνωση.

Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι σχεδόν 12 ακόμη μέλη του Ισλαμικού Κράτους σκοτώθηκαν στην ίδια επιχείρηση.

Η επιχείρηση στην επαρχία της ανατολικής Συρίας Ντέιρ αλ-Ζορ σηματοδοτεί την αλλαγή στη στρατηγική της Ουάσινγκτον, που μέχρι σήμερα βασιζόταν κυρίως στις αεροπορικές επιδρομές για την εξόντωση των τζιχαντιστών στην περιοχή.