Ο Μπερτομέου ήδη προσπαθεί να καλοπιάσει ομάδες και δημοσιογράφους προκειμένου το προϊόν να παραμείνει στα χέρια της Ευρωλίγκας. Ηδη στις πρώτες συζητήσεις που έχει κάνει με τις ομάδες έχει ανακοινώσει την αύξηση των εσόδων τους. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης, για παράδειγμα, έπαιρνε για την κατάκτηση του τίτλου 250.000 ευρώ, ενώ τώρα θα ανεβάσει αυτό το ποσό στο 1.000.000 ευρώ, όσο δηλαδή έπαιρνε μια ομάδα του Τσάμπιονς Λίγκ για μια απλή νίκη στον όμιλο!

Ο Μπερτομέου ξέρει ότι δεν μπορεί να χτυπήσει ή να κοντράρει το ποδόσφαιρο, αλλά γνωρίζει παράλληλα ότι τα λεφτά που δίνει είναι λίγα. Συνολικά έχει υποσχεθεί αύξηση εσόδων των ομάδων σε ποσοστό που θα αγγίζει το 40%, όμως δεν αρκεί, και το μεγάλο κόλπο είναι τα τηλεοπτικά.

Οι περισσότερες ομάδες θέλουν να τα διαχειριστούν μόνες τους και να καρπωθούν η καθεμία για τον εαυτό της το οικονομικό όφελος, δεδομένου ότι εκείνες αποτελούν το «προϊόν» που ελκύει επενδυτές, χορηγούς και θεατές. Η Ευρωλίγκα όμως θέλει να είναι παρούσα στις διαπραγματεύσεις και να έχει και λόγο, κάτι μάλλον απαγορευτικό για να το δεχτούν οι ομάδες.

Επίσης η Ευρωλίγκα βελτίωσε στο μέγιστο τις υπηρεσίες προς τον Τύπο σε αυτό το φάιναλ φορ, θέλοντας να κάνει τη διαφορά και να συγκεντρώσει περισσότερα κολακευτικά σχόλια.

Πάντως, στη χθεσινή καθιερωμένη συνάντηση του Τζόρντι Μπερτομέου με τους εκπροσώπους του Τύπου, ο ισχυρός άντρας της διοργάνωσης ξεκαθάρισε ότι δεν βλέπει τη FIBA ως αντίπαλο.

Σχετικά με τα υπέρογκα ποσά (ακούστηκε ότι η FIBA θα έχει να μοιράσει 150 εκατ. ευρώ στις ομάδες, με τις φήμες να κάνουν λόγο πως βοηθάει και το ΝΒΑ στη χρηματοδότηση) που ακούγονται ήταν σαφής: «Στο πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο το συγκεκριμένο ποσό ήταν 10 φορές μικρότερο και απορώ πώς τώρα έφτασε σε τέτοια νούμερα, τα οποία, αν ισχύουν, εγώ είμαι ο πρώτος που θα παροτρύνω τις ομάδες να πάνε εκεί. Ομως δεν θέλω να φανταστώ ότι μπορούμε να φτάσουμε πάλι στον πόλεμο του 2000. Η Ευρωλίγκα μπορεί να γίνει καλύτερη».

ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ. Ο επικεφαλής της Ευρωλίγκας, πάντως, είχε θέματα και για τις ελληνικές ομάδες: «Για εμάς έχει μεγάλη σημασία η ασφάλεια του κόσμου και των παικτών. Το πρόστιμο του Ολυμπιακού (97.000 ευρώ για την είσοδο οπαδών στο παρκέ μετά την πρόκριση) είναι μεγάλο, υπήρξε όμως παράβαση». Για τον Παναθηναϊκό ξεκαθάρισε πως υπάρχει συνεργασία με τα ελληνικά δικαστήρια και ξέχωρα από την τιμωρία για το περιστατικό με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο στο τρίτο παιχνίδι της σειράς με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, διερευνάται το αν προκύπτουν νομικές συνέπειες.

«Δεν μπορούμε να τιμωρήσουμε χιλιάδες φιλάθλους για έναν άνθρωπο. Η νομική διαδικασία κατά του Γιαννακόπουλου έχει ξεκινήσει. Οι δικηγόροι ετοιμάζουν τη δίκη σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία για να τιμωρηθεί, εκτός των αθλητικών νόμων για όσα έκανε. Και φυσικά είναι ο ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού. Ολοι γνωρίζουν ότι είναι ο ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού», τόνισε.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ. Δεν άφησε αναπάντητες τις νέες δηλώσεις του Τζόρντι Μπερτομέου, η πλευρά του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, μέσω του νομικού εκπροσώπου του Μιχάλη Δημητρακόπουλου ο οποίος έκανε την εξής δήλωση: «Η οικογένεια Γιαννακόπουλου εδώ και χρόνια είναι οι αιμοδότες του Ελληνικού και εμμέσως του Ευρωπαϊκού μπάσκετ! Οι δηλώσεις Μπερτομέου κατά του Δημητρίου Γιαννακόπουλου είναι προσβλητικές και περιμένουμε τις νομικές κινήσεις των δικηγόρων του στην Ελλάδα και θ’ απαντήσουμε θεσμικά αναλόγως. Οι ραγιάδες τελείωσαν στην Ελλάδα, εδώ και αιώνες, οι Εφιάλτες δυστυχώς υπάρχουν»!

Ενδιαφέρον για την ΑΕΚ

Οσον αφορά την ΑΕΚ, ο Τζόρντι Μπερτομέου παραδέχτηκε πως πρόκειται για ένα φιλόδοξο πρότζεκτ που έχει πιθανότητες να πάρει wild card για το EuroCup. Εξάλλου τόνισε πως δεν υπάρχουν ημερομηνίες για να διεξαχθεί Σούπερ Καπ (ανάμεσα στον πρωταθλητή Ευρώπης και στον κάτοχο του Γιούροκαπ).