Στο κλίμα των σκληρών διαπραγματεύσεων, που διεξάγονται μέσα σε συνθήκες χρηματοδοτικής ασφυξίας, αναφέρθηκε το πρωί της Κυριακής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης.

Μιλώντας στο MEGA ο Νίκος Φίλης είπε ότι «η Κυβέρνηση δεν είναι δυνατό να δεχθεί τελεσίγραφα και απορρίπτει κάθε λογική υποταγής της χώρας». Μάλιστα, σε σχετική ερώτηση, απάντησε ότι «όλα είναι ανοιχτά στην περίπτωση κλιμάκωσης εκβιασμών.»

Πως δηλαδή, αν υπάρξει τελεσίγραφο από την πλευρά των δανειστών του τύπου «αυτό είναι το πρόγραμμα και πάρτε το», τότε το τελεσίγραφο αυτό θα είναι και το αντικείμενο δημοψηφίσματος καθώς η Κυβέρνηση θα απορρίψει αυτή την εκβιαστική λογική. Αλίμονο αν η Ευρώπη μας πει ότι η έκφραση του ελληνικού λαού, ένα δημοψήφισμα, ισοδυναμεί με τη χρεοκοπία της χώρας, είπε ο κ. Φίλης ο οποίος ωστόσο ανέφερε πως προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την ψευδαίσθηση ότι οι εταίροι θα έδειχναν μεγαλύτερη ελαστικότητα.

Ο Πρωθυπουργός έχει διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τους μισθούς και τις συντάξεις και έχει θέσει τις τέσσερις προϋποθέσεις για μια βιώσιμη λύση που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη και τις αγορές σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, καμία περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους και ένα ισχυρό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων».

Την περασμένη Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε και ένα ακόμη μήνυμα. Ότι δηλαδή η Κυβέρνηση δεν θα εγκαταλείψει τις κόκκινες γραμμές της. «Δεν μπορεί κάποιοι να έχουν στο μυαλό τους την ιδέα ότι όσο κυλάει ο χρόνος θα δοκιμάζονται οι αντοχές της ελληνικής πλευράς και θα ξεθωριάζουν οι κόκκινες γραμμές της. Ή αν το έχουν αυτό κάποιοι στο μυαλό τους να το ξεχάσουν, γιατί αυτή η επιλογή θα φέρει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας για τις συνθήκες χρηματοδοτικής ασφυξίας.